Vokietijoje istorinio nuosmukio nebus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2020-04-08 16:27 Komentarai: (0)
Šiemet Vokietijos ekonomika smuks 4,2 procento - jungtinėje ataskaitoje numato penki analizės centrai. Tai yra optimistinės prognozės, palyginti su daugeliu kitų pastarosiomis savaitėmis paskelbtų prognozių.

Mokslinių tyrimų grupė (DIW, Ifo, IfW, IWH ir RWI) du kartus per metus pateikia bendras prognozes. Anksčiau, spalio mėnesį jie tikėjosi, kad 2020 metais Vokietijos bendrasis vidaus produktas padidės 1,1 procento, po 0,5 procento prieaugio 2019 metais.

Atsižvelgiant į tai, naujoji prognozė yra dramatiška. Kita vertus, nuosmukis, kurio šiandien tikisi Vokietijos ekspertų grupės, bus menkesnis nei 2009 metais, kai Vokietijos ekonomika susitraukė 5,7 procento. Ir pastarosiomis savaitėmis netrūko skaičiavimų, kad koronaviruso epidemijos sukelta krizė bus pati blogiausia Vokietijos pokario istorijoje. Net Miuncheno Ifo centras apskaičiavo, kad negalima atmesti scenarijaus, pagal kurį didžiausia Europos ekonomika šiais metais smuks šešiais procentais ir dar daugiau.

Prognozuotojų optimizmą taip pat galima matyti lūkesčiuose, kad bet kokie epidemijos patirti nuostoliai bus kompensuoti ekonomikoje 2021 metais, kai tikimasi, kad ji augs 5,8 procento.

„Vokietija yra geroje pradinėje padėtyje spręsti ekonomikos nuosmukio problemą ir vidutinės trukmės laikotarpiu grįžti į tokį BVP lygį, kokį ji būtų pasiekusi be krizės“ - trečiadienio pranešime rašė Ifo prognozavimo direktorius Timo Wollmershaeuser.

Mokslininkų grupės prognozės rodo, kad Vokietijai nereikia bijoti dramatiškai išaugusio nedarbo lygio, kuris galėtų įamžinti krizę. Jų prognozėmis, blogiausiu metu šis santykis pasieks 5,9 procento, palyginti su 3,2 procento pastaraisiais mėnesiais. Tikimasi, kad bedarbių skaičius per metus padidės maždaug 250 tūkstančių, tuo tarpu JAV tik kovo antroje pusėje jis šoktelėjo 10 milijonų.

Vokietijos vyriausybė sušvelnina apribojimų, įvestų siekiant sumažinti Covid-19 epidemiją, ekonomines pasekmes, įskaitant subsidijas įmonėms, išlaikančioms užimtumo lygį. Mokslininkų grupės nuomone, kova su ekonomine krize šiemet sukels didžiausią deficitą viešųjų finansų sektoriuje Vokietijoje. Tikimasi, kad ji sieks 159 milijardų eurų.
 
Dar nėra komentarų