Paladis vertingesnis už auksą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-11-04 15:09 Komentarai: (0)
Paladžio kaina biržoje nuo šių metų pradžios jau pašoko net beveik penkiasdešimt procentų, arba gerokai labiau nei pabrango auksas.

Be to, pastebimai mažiau pakilo ir sidabro bei paladžio kainos, t.y. atitinkamai 16,8 ir 19,6 procento, o minėto aukso kaina ūgtelėjo 18,3 procento.

Tuo tarpu tarp kitų pagrindinių žaliavų šiais metais labiau nei paladis pabrango tik nikelis, kurio kaina pašoko 56,1 procento.

Spalio pabaigoje paladžio kaina pasiekė rekordinę 1826 dolerių už unciją kainą. Didžiąją šių metų dalį ji buvo didesnė už aukso kainą. Ilgalaikėje perspektyvoje šis metalas taip pat labai pastebimai pabrango. Dar 2016 metais už vieną unciją paladžio buvo mokama tik po 470 dolerių.

Kas paskatino šio metalo kainos kilimą? Visų pirma, automobilių gamintojų paklausa. Paladis yra metalas, naudojamas automobilių su benzininiais varikliais katalizatoriuose, o Europoje ir Kinijoje griežtinami išmetamųjų teršalų standartai.

Padidėjusią paklausą lydi ribota pasiūla. Pietų Afrikos Respublikoje paladžio produkcija rugpjūtį sumažėjo labiausiai per aštuonioliką mėnesių, o Rusijoje rugsėjį buvo stagnacija. Šio metalo rinkoje turime deficitą nuo 2012 metų. 2019 metų pradžioje jis siekė 600 milijonų uncijų.

Šio metalo gavimo procesas yra sunkesnis nei, pavyzdžiui, aukso, ir paprastai prisitaikymas prie rinkos paklausos užtrunka ilgiau (paladis daugiausia gaunamas kaip šalutinis produktas ekstrahuojant platiną ir nikelį). Todėl, nepaisant akivaizdaus automobilių rinkos nuosmukio Kinijoje ir Europoje, šios žaliavos pasiūla vis dar yra per maža, palyginti su paklausa.
 
Dar nėra komentarų