Norvegija nelauktai paėmė 400 mln. dolerių iš savo investicinio fondo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-10-01 15:41 Komentarai: (0)
Pirmą kartą per daugiau nei metus Norvegija iš savo valstybinio investicinio fondo paėmė beveik keturis šimtus milijonų dolerių. Tai įvyko rugpjūtį, kai mėnesio pradžioje naftos kaina nukrito iki septynių mėnesių minimumo.

Norvegijos vyriausybė nedažnai ima pinigus iš savo fondo. Pirmą kartą ji pasiryžo tokiam žingsniui 2016 metais. Priežastis buvo sumažėjusios naftos kainos, kurios apribojo didžiausio Vakarų Europos šios žaliavos išgavėjo pajamas.

Norvegijos finansų ministerija dar nepateikė oficialios priežasties, kodėl šių metų rugpjūtį buvo imami pinigai iš fondo, tačiau yra požymių, kad priežastis vėl buvo naftos kainų kritimas. Šis sprendimas gali reikšti padidėjusį Norvegijos biudžeto jautrumą naftos kainų nepastovumui po to, kai vyriausybė, vadovaujama konservatorių, nusprendė dosniai išleisti pajamas gautas iš žaliavų pardavimo.

Ekonomistai pabrėžia, kad pinigų išėmimas iš fondo rugpjūtį yra didelė staigmena. Gegužės mėnesį patikslinusi biudžetą, Norvegijos vyriausybė paskelbė, kad ketina 2019 metais savo investiciniam fondui skirti 34 mlrd. kronų (3,7 mlrd. dolerių). Dalies pinigų išėmimas reiškia, kad grynieji pinigai iki šiol pervesti į fondą siekia 19,9 milijardo kronų, o tai gali reikšti grėsmę užsibrėžto tikslo įgyvendinimui.
 
Dar nėra komentarų