FED vėl sumažino palūkanų normą, bet nėra sutarimo dėl tolimesnių veiksmų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-09-18 21:03 Komentarai: (4)
Po dvi dienas trukusio Amerikos Centrinio banko atstovų posėdžio paaiškėjo, jog buvo nuspręsta dar labiau šalyje sumažinti bazinę palūkanų normą. Tačiau nėra sutarimo dėl poreikio toliau švelninti monetarinę politiką.

Kaip ir buvo laukta, ji nurėžta 0,25 procento. Tai antras posėdis iš eilės, po kurio Amerikoje švelninama pinigų politika. Tad dabar bazinė palūkanų norma šioje šalyje sudarys 1.75 - 2 procentus.

Šįkart trys FED atstovai nepritarė šios dienos sprendimui, t.y. Esther George iš Kanzaso padalinio, Eric Rosengren iš Bostono padalinio ir James Bullard iš Amerikos Centrinio banko Sent Luiso padalinio. Pirmieji du pasisakė už tai, kad bazinė palūkanų norma turėtų nekisti, tuo tarpu trečiasis FED narys norėjo ją sumažinti net 0,5 procento.

Kaip rašoma Federalinio atviros rinkos komiteto pranešime, atsižvelgiant į globalių pokyčių įtaką ekonominei perspektyvai ir silpną infliacijos spaudimą, buvo priimtas sprendimas dar labiau sušvelninti pinigų politiką šalyje.

Amerikos darbo rinkos būklė ir toliau apibūdinama kaip stipri ir gera, o darbo vietų prieaugis išlieka solidus.

„Nors namų ūkių išlaidos auga sparčiai, fiksuotos verslo investicijos ir eksportas susilpnėjo“ - rašoma FED pranešime, be to, pabrėžiama, kad monetarinės politikos vykdytojai ir toliau įsipareigojo veikti tinkamai, kad būtų išlaikyta plėtra.

Remiantis Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų apklausa, penki pasisakė už tai, kad bazinė palūkanų norma turėtų likti ten, kur ji buvo prieš šios dienos sprendimą ją dar labiau sumažinti, penki teigė, kad šiais metais pakaks šiandieninio monetarinės politikos sušvelninimo, tuo tarpu septyni mano, kad iki šių metų galo reiktų dar 25 procentiniais punktais sumažinti palūkanų normą.

Taip pat šiandien buvo paskelbtos ir atnaujintos FED makroekonominės prognozės. Šių metų Amerikos ekonomikos augimo medianinė prognozė kilstelta nuo 2.1 iki 2.2 procento, o kitų metų nepakeista ir siekia du procentus. Tuo tarpu metinės bazinės infliacijos prognozė šiems ir 2020 metams išliko nepakeista ir sudaro atitinkamai 1.8 ir 1.9 procento. Kalbant apie bedarbystę, palyginus su birželio lūkesčiais, šių metų medianinė prognozė kilstelta nuo 3.6 iki 3.7 procento, o kitų metų nepakeista ir sudaro 3.7 procento.
 
1.   Parašė C#   2019-09-18 21:14  

Pidaras fed'as neduoda ivykt normaliai krizei ir gadina visa eko procesa. Tegul iskelia blet indeksus ir NT kainas iki kosmoso, atideliodamas crasha, paziuresim kaip ruchnut viskas triguba jega.

 
2.   Parašė es_ne   2019-09-18 21:45  

Kazkaip panasu, kad pasidave trumpo spaudimui fedas. Nelabai reikejo sio cuto, nes dabar atrodo kad kazkas tikrai blogai US, o vienintelis blogis tai trade war’as kuri trumpas ir sukele. Dabar jei fedas pasiduoda trumpo spaudimui, tas gales issipisineti ir toliau su visais kariauti prekyboj... o dabar isvis viska vos ne ant fedo gali stumt uzsikariavus prekybos karuose, kad pervelai cutino, permazai, “juk sakiau” ir tt

 
3.   Parašė Klaustukas   2019-09-19 07:11  

Visos rinkos to tikėjosi. artėja JAV rinkimai, Prezidentas nori antros kadencijos, tada, bus viskas daroma kad iki rinkimų nekiltų krizė. o po rinkimų, pamatysite...

 
4.   Parašė kibiras   2019-09-19 07:49  

trumpas pratmes kandecija be krizes. vnz situacija dabar yra ;abai lidna, kvepavia palaiko us aparatis