Brent naftos kaina gali pakilti virš 75 dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-09-16 16:03 Komentarai: (0)
Investicinio banko Goldman Sachs specialistai perspėja, kad Brent rūšies žaliavinės naftos kaina gali pakilti virš septyniasdešimt penkių dolerių už barelį, jei šios žaliavos gavybos nutraukimas Saudo Arabijoje truks daugiau nei šešias savaites, praneša Reuters.

Banko specialistų skaičiavimais, naftos tiekimo sutrikimai užtrukę šešias savaites ne tik padidins Brent naftos kainas. Tai taip pat gali priversti panaudoti dalį JAV strateginio degalų rezervo tiek, jog tai gali būti pakankamai didelis kiekis, kad kompensuotų deficitą keliems mėnesiams ir užtikrintų, jog kaina išliktų aukščiau.

Sukilėlių išpuolis prieš naftos įrenginius Saudo Arabijoje šeštadienį panaikino daugiau kaip penkis procentus pasaulinės naftos pasiūlos, primena Reuters. Pirmadienio rytą Brent naftos kaina biržoje šoktelėjo labiausiai nuo pat Persijos įlankos karo 1991 metais.

Goldman Sachs taip pat pateikė kitus naftos rinkos scenarijus, atsižvelgiant į gavybos atkūrimo Saudo Arabijoje laikotarpį. Jei tai užtruks savaitę, naftos kaina gali padidėti 3 - 5 doleriais. Banko analitikai prognozuoja, kad jei laikotarpis bus ilgesnis, nuo dviejų iki šešių savaičių, tuomet naftos kaina padidės 5 - 14 dolerių.

„Kraštutiniu atveju pasiūla per daugiau nei tris mėnesius sumažės keturiais milijonais barelių per dieną, o kaina tikėtina paaugs virš septyniasdešimt penkių dolerių, o tai sukels didelę reakciją tiek tiekimo iš skalūnų srityje, tiek paklausoje“ - rašoma Goldman Sachs ataskaitoje.

Po pietų biržoje už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 66.69 dolerius, arba beveik vienuolika procentų daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, tuo tarpu WTI rūšies žaliavinė nafta buvo pabrangusi dešimt procentų iki 60.34 dolerių už barelį. Be to, šiandien vienu metu už vieną barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 68.49 dolerius, o už WTI - po 63.37 dolerius.

Nuo metų pradžios Brent nafta pabrango dvidešimt keturiais procentais, o WTI - trečdaliu.
 
Dar nėra komentarų