Neigiamas JAV obligacijų pajamingumas gali tapti realybe

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-08-08 16:46 Komentarai: (1)
Pasaulyje jau yra penkiolikos trilijonų dolerių vertės skolos vertybinių popierių, kurių pajamingumas neigiamas. Netrukus prie šios grupės gali prisijungti ir Amerikos valstybinės obligacijos, tikina PIMCO patarėjas pasaulinės ekonomikos klausimais Joachim Fels.

Jis teigia, kad JAV ir Kinijos konflikto prekybos srityje eskalacija gali lemti tai, jog Amerikos valstybinių skolos vertybinių popierių pajamingumas nukris žemiau nulio.

„Obligacijų rinka ta kryptimi gali eiti daug greičiau, nei daugelis investuotojų mano“ - perspėjo Joachim Fels.

Jis nekaltina centrinių bankų dėl esamos situacijos obligacijų rinkose, o priskiria tai gilesniems fundamentaliems veiksniams.

„Du svarbiausi yra demografija ir technologijos. Pailgėjusi gyvenimo trukmė skatina sutaupyti daugiau, o naujos technologijos taupo kapitalą ir tampa pigesnės, taigi sumažina ex-ante investicijų poreikį. Dėl per didelių santaupų mažėja natūrali palūkanų norma“ - sakė PIMCO patarėjas pasaulinės ekonomikos klausimais.

Jis mano, kad neseniai, pirmą kartą per dešimtmetį Fed sumažinta palūkanų norma gali pradėti seriją atlaisvinimo veiksmų, kurie turės įtakos obligacijų rinkai.

„Jei Fed sumažins palūkanų normą iki nulio ir atnaujins kiekybinį švelninimą, neigiamas JAV obligacijų pajamingumas gali lengvai tapti realybe“ - reziumavo Joachim Fels.
 
1.   Parašė djavolas   2019-08-09 10:02  

Jei demografija ir technologijos sukuria pinigu pertekliu rinkoje, tai tuo labiau kam tada centriniams bankams skatinti ir ipylineti dar kruvas pinigu i rinka, jei ju ten ir taip per daug?
CB-ai su savo skatinimais atseit padeda verslui ri ekonomikai, bet is tikruju ta daro saskaita pensininku kuriuos nuskurdina per mazas palukanas (nes infliacija suvalgo pensininku ir kt. zmoniu santaupas).