Svaro vertė dolerio atžvilgiu gali pasiekti paritetą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-07-22 17:33 Komentarai: (0)
Britų pasitraukimo iš Europos sąjungos arba Brexit be sutarties atveju svaras gali nukristi iki pariteto su doleriu, įspėja Morgan Stanley banko specialistai.

Didėjanti tikimybė, jog Didžioji Britanija iš Europos sąjungos galiausiai pasitrauks be sutarties, neigiamai veikia svaro vertę. Pasak Morgan Stanley banko analitikų, jeigu galiausiai sulauksime kieto Brexit, tuomet svaro kursas nusmuks iki 1985 metais buvusio dugno.

„Kadangi ministrė pirmininkė Theresa May atsistatydino iš savo partijos vadovės pareigų, svaras patiria didelį pardavėjų spaudimą. Investuotojai ėmė bijoti scenarijaus, kuris yra artimas kietajam brexit. Jei šis scenarijus būtų įgyvendintas, svaras kristų iki 1,00 - 1,10 JAV dolerių“ - rašoma minimo banko apžvalgoje.

Pasak Morgan Stanley banko specialistų, didėja rizika, kad sulauksime brexit be susitarimo, o vien tai, kad naujasis britų premjeras užimtų griežtą poziciją derybose su Europos sąjunga reikštų, jog svaro vertė sumažėtų iki 1,10 - 1,20 dolerių.

Dar visai neseniai pastebimas svaro vertės kritimo scenarijus atrodė kaip kraštutinis, tačiau dabar ir pats Anglijos bankas neatmeta, jog šios valiutos vertė dolerio atžvilgiu gali pasiekti paritetą. Jei to iš tiesų sulauktume, tuomet svaras netektų daugiau nei penktadalio savo vertės. Tokį kritimą galima palyginti tik su 1992 metų juoduoju trečiadieniu, kuomet dėl George Soros spekuliacinio išpuolio svaro vertė krito ketvirtadaliu ir Britanija buvo priversta pasitraukti iš ERM mechanizmo.

Artėjant vakarui valiutų rinkoje už vieną svarą buvo mokama po 1.24767 dolerius, arba 0,2 procento mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu. Nuo šių metų pradžios britų valiutos vertė dolerio atžvilgiu krito virš dviejų procentų, o per pastaruosius vienerius metus - apie penkis procentus.
 
Dar nėra komentarų