D.Trump spaudimas mažinti palūkanas kelia grėsmę FED nepriklausomumui

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-06-19 14:24 Komentarai: (0)
Amerikos ekonomika veikia gerai, tačiau jūs to nesužinosite klausydamiesi JAV prezidento Donald Trump, sakė buvęs FED vadovo pavaduotojas Stanley Fisher.

Jis mano, kad Donald Trump daromas spaudimas Amerikos Federaliniam Rezervų bankui, kad šis mažintų bazinę palūkanų normą, kelia grėsmę šio banko nepriklausomumui. Stanley Fisher pažymėjo, kad nors maža pinigų kaina padidintų užimtumą jau stiprioje darbo rinkoje, tai būtų mirtino smūgio FED sąskaita.

„Tai sugriautų FED nepriklausomybę. Tai neturėtų būti daroma“ - sakė jis.

Donald Trump neigiamai kalbėjo apie FED politiką, kai centrinis bankas padidino palūkanų normas, baigdamas daugelį metų trukusį pinigų politikos švelninimo laikotarpį, kuris buvo skirtas paremti JAV ekonomiką. Šalies prezidentas sulaužė tris dešimtmečius buvusią tradiciją, kad Baltieji rūmai nekomentuodavo pinigų politikos.

Jerome Powell, kurį paskyrė į Centrinio banko vadovo postą Donald Trump, ir kurį Amerikos prezidentas ne kartą kritikavo, nuolat tvirtina, jog monetarinės politikos vykdytojai ignoruoja politikų spaudimą ir įgyvendina tai, kas numatyta jų įgaliojimuose.

„Noriu pasakyti, kad Jerome Powell iš tikrųjų žino Centrinio banko įstatymus, kuriuose nurodyta, kad vyriausybė neturi teisės duoti nurodymų bankui dėl pinigų politikos“ - reziumavo buvęs FED vadovo pavaduotojas Stanley Fisher.
 
Dar nėra komentarų