Amerikos biudžeto deficitas pašoko labiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-06-13 13:00 Komentarai: (0)
Paviešinus gegužės mėnesio informaciją apie Jungtinių Amerikos Valstijų biudžetą, paaiškėjo, jog deficitas pašoko labiau nei laukta ir pasiekė rekordinį lygį.

Per praėjusį mėnesį Amerikos biudžeto išlaidos pajamas viršijo 207.8 mlrd. dolerių, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo net 41.5 procento daugiau.

Tiesa, šį šuolį didžiąja dalimi lėmė kalendorinis faktorius, t.y. šių metų birželio pirmoji diena buvo šeštadienis, o tai reiškia, kad kai kurie federaliniai mokėjimai, numatyti einamajam mėnesiui, buvo atlikti gegužės mėnesį. Atsižvelgiant į kalendoriaus poveikį, deficitas padidėjo aštuoniais procentais.

Ekonomistai prognozavo, jog per paskutinį pavasario mėnesį JAV biudžeto deficitas sudarys vidutiniškai 185.5 mlrd. dolerių, kai balandį biudžeto pajamos išlaidas viršijo 160 milijardų dolerių.

Bendrai po pirmųjų aštuonių šių Amerikos finansinių metų mėnesių šalies biudžeto deficitas siekia 738.6 mlrd. dolerių, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, yra net 38.8 procento daugiau.

JAV Kongreso biuras prognozuoja, kad per šiuos finansinius metus, kurie pasibaigs rugsėjo mėnesio pabaigoje, šalies biudžeto deficitas sudarys 896 mlrd. dolerių. Palyginus su ankstesniais finansiniais metais, jis padidėtų penkiolika procentų.

Per šiuos Amerikos biudžeto finansinius metus, kurie prasidėjo spalį, jo pajamos paaugo 2.3 procento iki 2.27 trilijono dolerių, o išlaidos padidėjo sparčiau, t.y. 9.3 procento iki 3.01 trilijono dolerių. Išlaidos šalies skolų aptarnavimui pasistiebė 15.6 procento iki 268.3 mlrd. dolerių. Tuo tarpu pajamos iš muitų pašoko aštuoniasdešimt procentų iki 46 milijardų dolerių. Žinoma, tai susiję su Donald Trump administracijos įvestais muitais importuojamoms iš Kinijos prekėms.
 
Dar nėra komentarų