Amerika pagal naftos eksportą aplenks Rusiją

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2019-03-26 16:55 Komentarai: (0)
„Tai nauja amerikietiškos energijos era“ - pareiškė Jungtinių Amerikos Valstijų Energetikos sekretorius Rick Perry šios pramonės atstovų konferencijoje Hiustone.

Įmonės, kurios prekiauja nafta ir išgauna ją iš skalūnų, yra įsitikinusios, kad iki 2020 metų pabaigos JAV žaliavinės naftos eksportas viršys 5 milijonus barelių per dieną, tad jis bus net septyniasdešimt procentų didesnis nei šiandien. Jungtinės Amerikos Valstijos tada eksportuos daugiau naftos nei bet kuri kita OPEC šalis, išskyrus Saudo Arabiją.

Grynąja verte Amerika vis dar daugiau naftos importuoja nei eksportuoja, tačiau tai per artimiausius kelis mėnesius turėtų pasikeisti.

„Ateina antroji Amerikos skalūnų revoliucijos banga. Tai supurtys tarptautinę naftos ir dujų rinką ir turės geopolitinę reikšmę“ - sakė Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) vadovas Fatih Birol.

Jau jaučiamas politinis poveikis. Donald Trump administracija galėjo pasitelkti sankcijas naftos eksportui iš Venesuelos ir Irano, žinodama, kad šios žaliavos gavyba toliau augs Teksase. Tai, žinoma, taip pat daro įtaką Amerikos ekonomikai. Dolerine išraiška naftos ir jos produktų prekybos deficitas buvo mažiausias per dvidešimt metų.

Amerika jau yra didelė naftos perdirbimo produktų, pavyzdžiui, benzino ir dyzelino, eksportuotoja. Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad kartu su augančiu žalios naftos eksportu per ateinančius penkerius metus JAV naftos chemijos eksportas sieks devynis milijonus barelių per dieną, palyginti su vienu milijonu bareliu 2012 metais. Tokiu būdu Amerika taps antra naftos ir jos produktų eksportuotoja pasaulyje, o iki 2024 metų ji pagal šį rodiklį aplenks Rusiją.
 
Dar nėra komentarų