Amerikiečiai rengia spaudimo priemones OPEC

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-11-23 13:27 Komentarai: (1)
Jungtinių Amerikos Valstijų Teisingumo departamentas pradėjo oficialią antimonopolinių įstatymų peržiūrą, kad apribotų OPEC galią naftos rinkoje, skelbia Bloomberg, kuri remiasi anonimo iš minimo departamento pateikta informacija.

Remiantis agentūros informatoriumi, buvo padaryta išvada, kad kartelio noras keisti kainas rinkoje nustatant išgaunamo naftos kiekio kvotą vyksta Amerikos vartotojų sąskaita.

Tiek Atstovų rūmuose, tiek Senate buvo parengti teisės aktai, kuriems pritaria abi partijos, ir kurie skirti kovoti su kartelio politika. Tačiau iki šiol nei dėl vieno iš jų nebuvo balsuota.

Atstovų rūmų komitetas patvirtino NOPEC įstatymą, kuris suteikia generaliniam prokurorui galimybę pareikšti ieškinį OPEC už bandymą kontroliuoti gavybą arba naftos kainas. Tai pakeičia 1890 metų Sherman antimonopolinį įstatymą, kuris leido sustabdyti naftos magnato John Rockefeller dominavimą.

Gali būti, kad Amerikos Teisingumo departamento veiksmai yra bandymas daryti spaudimą OPEC, kuris gruodžio mėnesio susitikime Vienoje gali nuspręsti 2019 metais apriboti naftos tiekimą. Saudo Arabija, neoficiali kartelio lyderė, parodė paramą dideliam gavybos mažinimui, ir kaip pirmasis žingsnis pranešė apie tiekimo sumažinimą gruodį 500 tūkstančių barelių per dieną.

Šiandien biržoje naftos kaina pastebimai smunka. Apie pietus už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 60,86 dolerius, arba 2,78 procento mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, na o WTI nafta buvo atpigusi net 4,6 procento iki 52,11 dolerių. Nuo šių metų pradžios Brent nafta kaina krito apie devynis procentus, o WTI - 13,5 procento.
 
1.   Parašė kibiras   2018-11-23 14:01  

nafta atpigo, o kuras deglainese praktiskai ne, vos keliais ventais. LT verslinyku godumas prives prie prarajos