Rekordinės pozicijos susijusios su lūkesčiais, jog nafta pigs

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-11-20 13:56 Komentarai: (0)
Naftos rinkoje spekuliuojantys ir investuojantys fondai ir investuotojai netiki, kad po pastaruoju metu buvusio pastebimo šios žaliavos kainos kritimo sulauksime esminio atsitiesimo. Šortų pozicijos naftos atžvilgiu yra rekordinės.

Nuo spalio pradžioje pasiekto piko WTI rūšies žaliavinės naftos kaina jau susitraukė net daugiau nei ketvirtadaliu. Rinkos dalyviai atrodo netiki greito atsigavimo galimybe, nes tiek Brent, tiek WTI žaliavinės naftos atsidūrė meškų rinkoje, t.y. nuo aukščiausio kainos lygio jos jau atpigo po daugiau nei dvidešimt procentų.

Remiantis Amerikos komisijos CFTC ir ICE Futures Europe biržos pateiktais duomenimis, nuo rugsėjo mėnesio pabaigos hedge arba rizikos draudimo fondų turimos trumposios pozicijos tiek WTI, tiek Brent rinkoje, t.y. pozicijos susijusios su lūkesčiais, kad nafta pigs ir tikintis iš to uždirbti, šoktelėjo tris kartus. Nors su OPEC susiję naftos išgavėjai užsiminė, kad planuoja sumažinti šios žaliavos tiekimą, tačiau to gali nepakakti kad naftos kaina bent kiek labiau atšoktų po tokio didelio kritimo.

„Nemanome, kad be didelių paskatų naftos kaina per trumpą laiką galėtų atsistatyti į kur kas aukštesnį lygį“ - sakė TD Securities žaliavų rinkos strategas Daniel Ghali, pasak kurio tokiu stimulu galėtų tapti didesnis naftos gavybos apimčių sumažinimas nei dabar siūlomas vienas milijonas barelių per dieną.

Praėjusią savaitę po net dvyliką sesijų iš eilės buvusio kritimo, kuris buvo pats ilgiausias per visą istoriją, naftos kaina atsigavo ir kiek atšoko. Tačiau Amerikoje dar labiau padidėjo naftos atsargos. Tuo pačiu metu JAV gręžinių skaičius jau yra didžiausias per tris su puse metų, o Kinijos sulėtėjimas kelia susirūpinimą dėl pasaulinės paklausos. Kol kas nėra aišku ar OPEC atstovams ir kitiems naftos išgavėjams, tarp jų Rusijos atstovams pavyks susitarti dėl didesnio naftos gavybos sumažinimo. Minimo kartelio narių susitikimas numatytas gruodžio šeštą dieną Vienoje.

Šiandien apie pietus už Brent žaliavinę naftą buvo mokama po 66.54 dolerius arba 0,37 procento mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, o WTI rūšies nafta buvo nežymiai pabrangusi iki 57.22 dolerių už barelį. Per pastarąjį mėnesį Brent nafta atpigo 16,4 procento, o WTI - 17,4 procento, o nuo šių metų pradžios kaina atitinkamai krito 0,4 procento ir 5,3 procento.
 
Dar nėra komentarų