Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per antrą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo vos dviejų pajamos, kai prieš metus tokių buvo keturis kartus daugiau.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2018-08-22 01:48 Komentarai: (0)
Antrą ketvirtį iš eilės vos viena įmonė iš stambiųjų Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso atstovių užfiksavo tiek pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą, ir tai yra daug ką pasakantis faktas. Pati Amerikos akcijų rinka bando po truputį atsigauti po korekcijos ir pakilti iki prieš tai buvusių pasiektų rekordinių lygių, kurie akivaizdu, kad bus patestuoti.


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

Atkreipiame dėmesį, kad iš mūsų apžvelgiamo Dow Jones Industrial Average indekso iškrito General Electric koncernas, kuris nuo pat minimo indekso sukūrimo įėjo į jo sudėtį. Vietoj šio koncerno į vieną iš pagrindinių Amerikos akcijų rinkos indeksų pateko Walgreens Boots Alliance bendrovė, kuri užsiima mažmenine prekyba vaistais.

Kaip matome, stulpeliuose, kurie rodo, kaip per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pakito analizuojamų įmonių ir bankų pajamos ir EBITDA pelnai, yra faktiškai žalia prieaugį žyminti spalva. Nors bendros pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos per metus paaugo, tačiau pirmoji jau tapo nežymiai, bet didesnė už antrą. Tuo tarpu kalbant apie informacinių technologijų sektorių, viskas buvo atvirkščiai. Taip pat reiktų pažymėti, jog tiek pramonės, tiek paslaugų šakų bei finansų atstovių veiklos rezultatų pokyčių teigiamos medianos per metus taipogi pasistiebė į viršų, tačiau tik pramonės narių atveju EBITDA pokyčių mediana procentine išraiška buvo didesnė už pajamų atitinkamą rodiklį.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per antrą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo vos dviejų pajamos, kai prieš metus tokių buvo keturis kartus daugiau. Per pirmą ketvirtį irgi tik dviejų tų pačiu įmonių, t.y. Coca-Cola ir McDonald's, pajamos susitraukė. Kalbant apie EBITDA pelną, tai per metus jo kritimą užfiksavo septynios didžiosios Amerikos kompanijos. Prieš metus jų buvo daugiau, t.y. dešimt, o per pirmą šių metų ketvirtį - irgi septynios.

Tiek pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą per praėjusį ketvirtį užfiksavo vos viena bendrovė, t.y. greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's, kai ketvirtį prieš tai irgi buvo viena įmonė, kuri puikiai visiems žinoma, t.y. Coca-Cola. Prieš metus per antrą ketvirtį tokių buvo keturios. Labiausiai savo veiklos rezultatus per metus pagerino įvairių mašinų, įrengimų naudojamų kasybos ir gavybos pramonėje bei statybose gamintoja Caterpillar, ką lėmė padidėjusi jos produkcijos paklausa, chemijos srityje veikianti DowDuPont, kas susiję su dviejų kompanijų susijungimu, stambiosios Amerikos naftos ir dujų sektoriaus atstovės Chevron bei ExxonMobil (pajamos ir pelnai augo šeštą ketvirtį iš eilės), investicinis bankas Goldman Sachs bei dvi informacinių technologijų gigantės Microsoft ir Intel, kurios veiklos rezultatus pagerino irgi šeštą ketvirtį iš eilės.

Tradiciškai rengdami šią apžvalga apskaičiavome ir EBITDA maržas. Taigi, bendra medianinė marža sudarė dvidešimt penkis procentus ir paaugo tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kas žinoma, jog yra pozityvus reiškinys. Ta pati tendencija fiksuota ir pramonės srityje. Be to, tiek finansų, tiek informacinių technologijų sektorių atstovių EBITDA pelningumų medianos per metus pasistiebė, bei antrojo sektoriaus narių minimas rodiklis tarp medianinių buvo pats didžiausias, tuo tarpu paslaugų srityje fiksuotas priešingas reiškinys.



Tarp Dow Jones Industrial Average indekso narių kaip įprasta didžiausia EBITDA maržą sugeneravo Visa, tiesa, šis rodiklis, tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su praėjusių metų antru ketvirčiu, susitraukė. McDonald's minimas rodiklis per metus pasistiebė nuo 43,6 iki 49,1 procento, bei virš keturiasdešimt procentų siekusius EBITDA pelningumus per praėjusį ketvirtį taip pat užfiksavo kompiuterinių ir kitų procesorių gamintoja Intel, programinės įrangos kūrėja Microsoft ir vaistų gamybos milžinė Pfizer. Visais trimis atvejais pelningumo rodiklis per metus pasistiebė, o iš viso per minimą laikotarpį tarp analizuojamų bankų ir įmonių EBITDA maržas kilstelėjo lygiai pusė, vienu atveju šis rodiklis nepakito, o keturiolikos krito. Mažiausią minimą rodiklį per antrą šių metų ketvirtį sugeneravo analizuojamo indekso naujokė Walgreens Boots bei kaip ir įprasta kita prekybos sektoriaus atstovė Walmart.

Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. turto grąžos arba ROA, tai jo bendra mediana per metus irgi pasistiebė, kaip ir lyginant su pirmu šių metų ketvirčiu. Tas pats fiksuota ir pramonės bei paslaugų šakose ir tarp technologijų atstovių, kurių medianinis ROA buvo absoliučiai didžiausias, tuo tarpu finansų sektoriaus narių minimas medianinis rodiklis abiem lyginamais atvejais susitraukė.

Per metus turto grąžos rodiklį padidino net dvidešimt du iš trisdešimties analizuojamo indekso narių. Žinoma, jog tai dalinai susiję su Amerikoje pastebimai sumažintu pelno mokesčiu, nes ROA rodiklio apskaičiavimui naudojamas grynasis pelnas. Kaip įprasta prekybos tinklų, kuriose prekiaujama statybos medžiagomis ir prekėmis bei namų apyvokos daiktais, valdytojos Home Depot minimas pelningumo rodiklis per antrą šių metų ketvirtį buvo didžiausias ir per metus jis padidėjo. Be to, didesne turto grąža išsiskyrė 3M, Nike, McDonald's ir Intel bei visais keturiais atvejais ji paaugo. Vienintelės didžiausio pasaulyje prekybos centrų tinklo valdytojos Walmart ROA buvo su minuso ženklu, tačiau tai susiję su bendrovės patirtomis vienkartinio pobūdžio išlaidomis. Mažiausias turto grąžas kaip įprasta sugeneravo Amerikos finansų sektoriaus atstovės.

Rinkos vertės rodiklių P/E, P/BV ir P/S bendros medianos šiuo metu yra gana vidutinės, t.y. tikrai negalima teigti, jog didžiųjų Amerikos įmonių ir bankų akcijos yra pervertintos, bet tuo pačiu didesnės nei Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių atitinkami bendri medianiniai rodikliai. Kukliausiais, tarp apskaičiuotų visų medianinių, pasižymi iš esmės finansų sektoriaus narės.

Bendra Dow Jones Industrial Average indekso atstovių akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais yra teigiama ir siekia 5,2 procento, tačiau lyginant su buvusiu rodikliu per visus praėjusius metus, yra net beveik penkis kartus mažesnė. Akivaizdžiai labiausiai šiais metais pabrango Amerikos didžiųjų informacinių technologijų atstovių akcijos, na o mažiausiai - pramonės šakos narių. Per 2018 metus tarp trisdešimties minimo indekso narių pabrango didesnės dalies, t.y. septyniolikos akcijos, kai per visus praėjusius metus - net dvidešimt šešių.

Bent kol kas labiausiai gali džiūgauti tie, kurie metų pradžioje investavo į Nike įmonės akcijas, nes jos pabrango labiausiai tarp visų nagrinėjamų bendrovių ir bankų, t.y. kiek daugiau nei trečdaliu. Antroje pozicijoje pagal labiausiai padidėjusias rinkos vertes yra visiems puikiai žinoma Apple (28,5 procento), po to seka kita informacinių technologijų gigantė Microsoft ir vaistų gamintoja Merck. Tuo tarpu labiausiai iki šio laikotarpio šiais metais atpigo 3M akcijos, kurių vertė krito virš vienuolikos procentų, apie dešimt procentų smuko Caterpillar kapitalizacija.


Dow Jones Industrial Average indeksas bando atsigauti po korekcinio etapo bei tuo pačiu artėjame prie prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio, kuris šiuo metu yra tapęs pasipriešinimo riba. Jei ją pavyks tvariai įveikti, kas tikėtina, sulauksime naujos augimo bangos bei naujų rekordinių lygių šturmavimo. Tad artėja labai svarbus momentas.




Nike akcijų kaina, kaip ir buvo laukta, tvariai pralaužė prieš tai buvusį pasiektą rekordinį lygį, kuris buvo tapęs pasipriešinimo zona bei pajudėjo link vis naujesnių rekordinių lygių. Dabartinė augimo banga, kuri prasidėjo dar praėjusių metų spalį, su lokaliom korekcijom ir toliau turėtų tęstis.




Apple akcijų kaina ištrūko iš konsolidacinio periodo ir pajudėjo link naujų absoliučiai rekordinių lygių. Tikėtina, kad ši tendencija dar kurį laiką turėtų tęstis.




Microsoft akcijų kaina ir toliau išlieka ilgalaikiame augimo kanale bei šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. Kol kas nėra aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




3M akcijos ir toliau išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar vasario mėnesį. Kol kas jokių itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų nematyti.




Caterpillar akcijų kaina birželį ištrūko iš augimo kanalo pro apatinę jo dalį, tad prasitęsė korekcija, kurios sulaukėme po prieš tai buvusio itin didelio kainos šuolio, ir tai yra natūralus reiškinys. Kol kas nematyti jokių aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Procter & Gamble akcijų kaina po kritimo bando atsitiesti. Panašu į tai, kad anksčiau ar vėliau sulauksime prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio testavimo, po ko turėtų paaiškėti tolimesnė šios įmonės akcijų kainos kryptis.

Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-24 » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

 
Dar nėra komentarų