Vokiečiai turi mažinti einamosios sąskaitos perviršį

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-06-14 14:43 Komentarai: (1)
Ekonomikos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos generalinis sekretorius Angel Gurria gerokai sukritikavo Vokietiją dėl didelio einamosios sąskaitos pertekliaus.

„Jūsų einamosios sąskaitos perteklius išaugo dėl to, nes jūs laimėjote pagal efektyvumą ir konkurencingumą prieš likusią Europą. Ar tai prisidėjo prie protekcionizmo šalininkų rėmimo padidėjimo? Žinoma, kad taip. Turėtumėte tiesiog daugiau išleisti. Galite daugiau importuoti“ - sakė jis.

Remiantis Ekonominių tyrimų instituto duomenimis, einamosios sąskaitos perviršis per praėjusius metus siekė 287 mlrd. dolerių arba aštuonis procentus Vokietijos bendrojo vidaus produkto vertės. Tai buvo tik perpus mažiau nei Kinijos atitinkamas rodiklis. Daugelis ekonomistų jau seniai nurodė šį perviršį kaip vieną iš pasaulinio ekonomikos disbalanso ir krizės euro zonoje šaltinių. Tai taip pat suteikia argumentų Amerikos valdžiai prekybos ginčuose su Vokietija, tad gali būti įvesti importo muitai Vokietijos gamintojų automobiliams.

Kanclerė Angela Merkel gina šalies prekybos politiką, teigdama, kad einamosios sąskaitos perteklius pastaraisiais mėnesiais mažėjo. Vokiečiai dėl geros vartotojų nuotaikos pradėjo šiek tiek daugiau importuoti.

Tačiau kai kurie ekonomistai abejoja šiais rodikliais. Buvęs Vokietijos finansų ministerijos valstybės sekretorius ir šiuo metu Hamburgo universiteto ekonomistas Hainer Flassbeck teigia, kad Vokietijos einamosios sąskaitos perviršis praėjusiais metais galėjo būti 80 milijardų eurų didesnis palyginti su oficialiąja statistika. Jis pažymi, kad tokiu būdu maskuojama tai, kad prie Vokietijos ekonomikos atsigavimo ir augimo net 80 - 90 procentų prisidėjo eksportas. Tad tai reiškia, kad Vokietijai gali būti dar pavojingesnis prekybos karas su Amerika.

Panašūs straipsniai:

(Europa,ekonomika,finansai)

2024-04-17 » Įmonių rezultatai iš esmės jau yra diskontuoti kainose
2024-04-17 » Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV
2024-04-17 » „Memų akcijų“ manijos standartinė - liūdna pabaiga
2024-04-17 » Tolesnis JAV akcijų rinkos nuosmukis gali paskatinti didesnį išpardavimą
2024-04-16 » FED vadovas pasigenda pažangos infliacijos mažėjime
2024-04-16 » C.Lagarde: ECB greitai sumažins palūkanų normas, jei nebus jokių didelių netikėtumų
2024-04-16 » Vokietijos lūkesčių indeksas pakilo devintą mėnesį iš eilės
2024-04-16 » Kinijos ekonomikos augimas paspartėjo ir viršijo lūkesčius
2024-04-15 » Mažmeninė prekyba JAV augo sparčiau nei laukta
2024-04-15 » Europoje pramonė augo, o Lietuvoje smuktelėjo

 
1.   Parašė maxa   2018-06-14 15:37  

Teisingai Angelas šneka Visiškai nemoka būt partnerio vaidmeny. Visi didina išmokas NATO - vokiečiai nenori, visi su deficitais sėdi, nėr kur kišti prekių, o Vokietija savus gina, o svetimoms šalims aiškina apie lygias rinkos teises ir principus, kažkokias ten konkurencijas neaiškias...

+ Vokietija ir Prancūzija 2004 metais PAŽEIDĖ fiskalinės drausmės įstatymus. Jie viršijo nustatytas ribas, bet visiems buvo px