FED padidino bazinę palūkanų normą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-06-13 21:00 Komentarai: (0)
Į dvi dienas trukusį posėdį susirinkę Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovai nutarė dar labiau padidinti savo bazinę palūkanų normą, kas atitiko rinkos dalyvių lūkesčius. Kita vertus, jie dabar prognozuoja, kad pinigų politika bus griežtinama sparčiau.

Kaip ir įprasta palūkanų norma buvo kilstelta 0,25 procento iki 1,75 - 2 procentų. Už tai pasisakė visi balsavimo teisę turintys FED nariai. Tai jau šeštas kartas per paskutinius aštuoniolika mėnesių kai šalyje griežtinama monetarinė politika. Prieš tai toks sprendimas buvo priimtas kovo mėnesio posėdžio metu.

Kaip minėta, palūkanų padidinimas atitiko lūkesčius, ir daug svarbiau yra tai, jog dabar Centrinio banko atstovai tikisi, kad šiais metais pinigų politika bus sugriežtinta net keturis kartus, kai kovą prognozuota, jog kaip ir praėjusiais metais bus trys bazinės palūkanų normos padidinimai.

Be to, dabar laukiama, kad kitų metų pabaigoje šalyje bazinė palūkanų norma sudarys 3,1 procento, kai anksčiau laukta, jog sieks 2,9 procento, tuo tarpu 2020 metų pabaigoje, kaip ir prieš tai prognozuota, turėtų sudaryti 3,4 procento.

Amerikos Centrinis bankas padidino savo šių metų šalies ekonomikos augimo medianinę prognozę nuo 2,7 iki 2,8 procento. Tačiau kitų metų ir 2020 metų bendrojo vidaus produkto prieaugio medianinės prognozės, palyginus su buvusiomis kovą, išliko nepakitusios ir siekia atitinkamai 2,4 procento ir du procentus.

Lygiai taip pat buvo ir kalbant apie metinės bazinės infliacijos prognozes. Šių metų medianinė kilstelta nuo 1,9 iki 2 procentų, o 2019 ir 2020 metų nepakito ir siekia abiem atvejais 2,1 procento.

Palyginus su kovą buvusiomis, buvo teigiama linkme pakoreguotos bedarbystės prognozės. Dabar laukiama, kad 2018 metų pabaigoje bedarbystė sieks 3,6 procento, kai anksčiau prognozuota, jog sudarys 3,8 procento. Kitų ir 2020 metų bedarbystės prognozės Amerikoje abiem atvejais sumažintos nuo 3,6 iki 3,5 procento.

Amerikos Centrinio banko vadovas Jerome Powell spaudos konferencijos metu paaiškino, jog sprendimą padidinti palūkanų normą ir tuo pačiu kilstelti lūkesčius dėl tolesnio monetarinės politikos griežtinimo lėmė tai, kad šalies ekonomika plėtojasi labai gerai.

„Komitetas tikisi, kad tolesnis laipsniškas federalinių fondų normų lygio padidėjimas atitiks nuoseklią ekonominės veiklos plėtrą, geras darbo rinkos sąlygas ir infliaciją, esančią šalia komiteto simetrinio dviejų procentų tikslo vidutinės trukmės laikotarpiu. Ekonominė veikla auga solidžiu tempu. Naujausi duomenys rodo, kad namų ūkių išlaidos augo, o pagrindinės investicijos į verslą toliau solidžiai didėjo“ - rašoma FED pranešime.
 
Dar nėra komentarų