Aukso rinkoje mažiausiai bulių per pastaruosius daugiau nei dvejus metus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-05-23 14:06 Komentarai: (0)
Fondų valdytojai vis mažiau tikisi, kad auksas pabrangs, tokius lūkesčių pokyčius lemia tai, jog sustiprėjo Amerikos valiuta doleris, be to, prognozuojama, kad šioje šalyje dar labiau bus sugriežtinta monetarinė politika.

Per praėjusią savaitę minimo vertingojo metalo kaina rinkoje susitraukė 2,1 procento, arba labiausiai nuo pat gruodžio mėnesio, be to, ji pirmą kart nuo metų pradžios nusmuko žemiau nei 1300 dolerių už unciją lygis.

Remiantis Amerikos CFTC reguliuotojo duomenimis, prie aukso išpardavimo labiausiai prisidėjo profesionalūs aktyvų valdytojai. Per savaitę pasibaigusią gegužės penkioliktą dieną, t.y. tuomet, kai buvo didžiausias išpardavimas, ilgosios pozicijos aukso atžvilgiu, t.y. lūkesčiai, kad jis brangs, sumažėjo 9,2 procento ir tuo pačiu pasiekė žemiausia lygį nuo pat 2016 metų vasario mėnesio. Skirtumas aukso rinkoje tarp ilgųjų ir trumpųjų pozicijų sumažėjo keturiasdešimt procentų ir buvo kukliausias per pastaruosius dešimt mėnesių.

Viena vertus, labai negatyvus investuotojų požiūris aukso atžvilgiu gali reikšti, jog dugnas jau yra visai netoli, kita vertus, aktyvų valdytojai turi priežasčių būti negatyviai nusiteikę aukso atžvilgiu.

„Rinkose nesimato baimės spiralės. Bet rizikos veiksniai iš tiesų išlieka, tačiau dėl JAV dolerio stiprėjimo ir palūkanų normos didėjimo tai neskatina ateiti lėšas į aukso rinką“ - atkreipė dėmesį BB&T WM direktorius Walter Hellwig.

Investuotojai vengia aukso, nes tikisi, jog birželį Amerikoje dar labiau bus padidinta palūkanų norma, bei tuo pačiu didėja obligacijų pajamingumas, todėl pagal grąža jos tampa labiau patrauklios nei auksas. Be to, mažėja fizinio aukso paklausa, kuri per praėjusį ketvirtį pasauliniu mastu susitraukė septyniais procentais ir buvo žemiausia nuo pat 2008 metų. Net ir padidėjusi geopolitinė įtampa nesužadino rimtesnio ir didesnio aukso kainos augimo

„Svarbiausia investuojantiems į auksą yra dolerio kursas. Tačiau vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu labiausiai aukso kainos augimą gali lemti padidėjusi politinė įtampa bei nerimas dėl augimo besivystančiose rinkose“ - teigė Washington Crossing Advisors aktyvų valdytojas Chad Morganlander.
 
Dar nėra komentarų