Brangsta ne tik nafta ir aliuminis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-04-19 17:48 Komentarai: (0)
Nuo praėjusiais metais pasiekto dugno žaliavų indeksas CRB jau ūgtelėjo daugiau nei penktadaliu, tad buvo įveikta korekcinio atšokimo riba ir įžengta į bulių rinką. Brangsta ne tik nafta ir aliuminis, bet ir mediena bei žemės ūkio produkcija.

Vakar CRB indeksas, kuris atspindi svarbiausių pasaulio biržose prekiaujamų žaliavų kainų pokyčius, pasiekė didžiausią vertę nuo pat 2015 metų spalio mėnesio bei tuo pačiu pralaužė psichologiškai ir techniškai svarbų dviejų šimtų punktų lygį.

Būtent šiame lygmenyje buvo sustabdytas nuosmukis 2009 metų žiemą bei užsibaigė augimo tendencija prieš Azijos krizę 1997 metais ir po interneto burbulo sprogimo 2001 metais.

Dar visai neseniai minimo indekso augimą pagrinde lėmė brangusi nafta. Nuo praėjusių metų liepos Brent tipo žaliavinė nafta pabrango net 67 procentais ir tuo pačiu šio energijos ištekliaus kaina pakilo iki aukščiausio lygio nuo pat 2014 metų lapkričio mėnesio. Vien nuo šių metų pradžios Brent nafta pabrango 11,4 procento, o WTI - 14,5 procento.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis ėmė kilti vis didesniosios dalies žaliavų kainos. Štai kakava nuo šių metų pradžios jau pabrango beveik penkiasdešimt procentų, medienos kaina Čikagos biržoje per minimą laikotarpį pakilo beveik ketvirtadaliu, virš dešimt procentų pabrango kviečiai ir ryžiai. Bet kita vertus šiais metais cukrus jau atpigo 23 procentais, uranas - beveik penkiolika procentų, anglies kaina krito apie vienuolika procentų, kiek mažiau nei dešimt procentų atpigo dujos, geležies rūda bei kava.

Kai kurių žaliavų kainų augimą lėmė nerimas dėl galimo prekybos karo tarp Amerikos ir Kinijos, kas šiuo atveju sukėlė sojos kainos augimą daugiau nei penkiais procentais, o bendrai nuo metų pradžios ji jau pabrango apie aštuonis procentus. Po to, kai Amerika Rusijos oligarchams pritaikė naujas sankcijas, pirmoji auka tapo aliuminio gigantas Rusal, šio metalo kaina pašoko net virš trisdešimt procentų, o bendrai šiais metais pakilo virš dvylikos procentų. O vakar prie šio žaliavų ralio prisijungė ir nikelis, kuris pabrango 7,5 procento, o šiandien jo kaina jau yra pakilusi virš penkių procentų. Investuotojai nerimauja, kad dėl sankcijų gali nukentėti šio metalo eksportuotojas iš Rusijos Norilsk Nickel. Nikelio kaina nuo metų pradžios jau pasistiebė maždaug ketvirtadaliu.

Klasikinio verslo ciklo metu žaliavų kainos kyla, o tai lemia ekonomikos augimo infliacijos fazę. Todėl bulių rinka žaliavose nėra staigmena, o ilgai lauktas reiškinys. Žinoma, brangstančios žaliavos turėtų lemti ir prekių kainų augimą, tad tai paskatins ne tik Amerikos, bet ir kitus Centrinius bankus pradėti griežtinti vykdomas pinigų politikas.
 
Dar nėra komentarų