OPEC nori ilgalaikio susitarimo su Rusija

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-03-28 13:45 Komentarai: (0)
Naftą išgaunančių šalių organizacija OPEC nori sudaryti dešimties arba netgi dvidešimties metų sutartį su Rusija ir kitomis karteliui nepriklausančiomis šalimis, dėl reguliuojamo šios žaliavos tiekimo, sakė įtakingas Saudo Arabijos sosto teisių perėmėjas Muhammad ibn Salman.

Interviu Reuters naujienų agentūrai jis teigė, kad naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) nori ilgalaikio susitarimo, o ne anksčiau pasirašytų metinių susitarimų.

„Mes stengiamės persikelti iš sutarčių, kurios pratęsiamos kasmet, link dešimties, dvidešimties metų sutarčių. Mes jau bendrai turime parengta šio susitarimo projektą, tačiau detalės dar neužbaigtos“ - sakė Muhammad ibn Salman.

Vasario viduryje pokalbyje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Saudo Arabijos karalius Salman padarė išvadą, kad abi šalys yra suinteresuotos koordinavimo plėtra pasaulinėje naftos rinkoje.

OPEC, kurio neoficialus lyderis yra Saudo Arabija, ir kai kurie kiti išgavėjai kartu su Rusija 2016 metų pabaigoje sudarė apriboti naftos gavybą, kad tokiu būdu padidinti šios žaliavos kainą. Pasaulinė naftos gavyba buvo apribota 1,8 mln. barelių per dieną.

2017 metų pabaigoje karalius Salman Maskvoje pareiškė norą išlaikyti šį bendradarbiavimą iki 2018 metų pabaigos. Panašiai pasisakė ir Rusijos prezidentas.

Saudo Arabija ir Rusija yra didžiausi pasaulyje naftos išgavėjai, kurie patenkina dvidešimt vieną procentą pasaulinės naftos paklausos.

Tuo tarpu šiandien nafta pinga. Apie pietus už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 69.71 dolerį, arba 0,57 procento mažiau nei vakarykštės prekybos sesijos metu, na o WTI rūšies nafta buvo atpigusi apie vieną procentą iki 64.63 dolerių už barelį.

Nuo šių metų pradžios Brent nafta pabrango virš trijų procentų, o per pastaruosius vienerius metus - 34,2 procento. WTI rūšies žaliavinė nafta atitinkamai pabrango virš septynių procentų bei kiek daugiau nei trečdaliu.
 
Dar nėra komentarų