Amerika gerokai padidins naftos gavybą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-01-19 16:01 Komentarai: (1)
Tarptautinė energetikos agentūra (IEA) savo kas mėnesį pasirodančioje ataskaitoje praneša, kad pasaulinės naftos atsargos smarkiai sumažėjo dėl kritusios šios žaliavos gavybos OPEC šalyse ir Rusijoje bei dėl šio sektoriaus problemų Venesueloje, kur gavyba yra mažiausia per pastaruosius beveik trisdešimt metų.

Tačiau tuo pačiu agentūra perspėja, kad staigus naftos gavybos padidėjimas Jungtinėse Amerikos valstijose gali pakenkti pusiausvyros atsistatymui šioje rinkoje. Taip pat tikimasi, jog padidės šios žaliavos gavyba Kanadoje ir Brazilijoje, o tai iš esmės kompensuos didelius naftos išgavimo kritimus Venesueloje ir Meksikoje.

Remiantis Amerikos vyriausybės duomenimis, sausio viduryje šioje šalyje per dieną buvo išgaunama vidutiniškai 9,75 milijono barelių naftos. Tarptautinė energetikos agentūra (IEA) prognozuoja, kad netrukus šios žaliavos gavyba Jungtinėse Amerikos valstijose viršys dešimties milijonų barelių per dieną lygį, o tai reiškia, kad šioje šalyje naftos gavyba bus didesnė nei Saudo Arabijoje ir Rusijoje, kurios šiuo metu lyderiauja pagal šį rodiklį.

Susitarimas dėl gavybos apribojimo, kurį OPEC ir Rusija pratęsė iki šių metų pabaigos, padidino naftos kainas iki daugiau nei šešiasdešimties dolerių už barelį. Esant šiam kainų lygiui vėl yra pelninga išgauti naftą iš Jungtinėse Amerikos valstijose esančių skalūnų, tad jau keletą mėnesių ten esančios įmonės tuo naudojasi.

Po pietų biržoje už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 68.42 dolerius, arba 1,28 procento mažiau nei vakar, na o WTI rūšies žaliavinė nafta buvo atpigusi 1,3 procento iki 63.12 dolerių.

Nuo šių metų pradžios Brent nafta pabrango virš dviejų procentų, o WTI - virš keturių procentų. Per pastaruosius vienerius metus jų kainos pakilo atitinkamai 26 ir 20,7 procento.
 
1.   Parašė maxa   2018-01-19 21:57  

Kazachstanas didina. JAV didina. Lieka čiurkos su savo karteliais + Rusija