Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2017-03-31 21:26 Komentarai: (0)
Šalia mūsų kaimyninėje Lenkijoje yra įsikūrusi Varšuvos birža, kurioje gausus pasirinkimas, t.y. yra prekiaujama tiek ypač didelių, tiek vidutinių, mažų ir ypač smulkių kompanijų akcijomis. Šios šalies akcijų rinka šiais metais demonstruoja vieną iš didžiausių prieaugių ne tik Europoje, tačiau ir visame pasaulyje. Taigi, kaip ir įprasta pasižiūrėkime į šią rinką iš arčiau bei apžvelkime naujausius duomenis bei tendencijas.

WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusių metų metinius ir paskutinio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T), bendruosius likvidumus (BL), nuosavo kapitalo grąžos (ROE%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius.

Atkreipiame dėmesį, kad WIG20 indekso sudėtyje įvyko pokytis, vietoj Enea bendrovės, kuri veiklą vykdo energetikos srityje, atsirado anglių kasybos įmonė JSW.

Tarp dvidešimties minimą indeksą sudarančių įmonių ir bankų per paskutinį praėjusių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo pajamas padidino net septyniolika, kai ketvirtį prieš tai tokių buvo gerokai mažiau, t.y. tik devynios, o prieš metus - dešimt. Tad padėtis akivaizdžiai pagerėjo ir tą liudija bendra pajamų pokyčių mediana, kuri tapo teigiama. Kalbant apie EBITDA pelną, tai jo prieaugiu tarp palyginamų duomenų galėjo pasigirti net penkiolika WIG20 indekso atstovių, o kritimas fiksuotas tik vos dviem atvejais. Prieš metus šis santykis siekė 7 ir 9, o per ankstesnį ketvirtį dešimties minimas pelnas paaugo bei lygiai taip pat dešimties smuktelėjo. Taigi, šiuo atveju padėtis irgi pasitaisė, ir tą akivaizdžiai rodo bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana, kuri tapo gerokai teigiama.

Kalbant apie pramonės ir paslaugų atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianas, tai jos irgi tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su 2015 metų ketvirtu ketvirčiu, akivaizdžiai pasitaisė, ypač tai pasakytina apie pramonės atstoves, kur matoma itin ryški pažanga, ir abiem atvejais buvo teigiamos. Finansų sektoriaus atstovių atveju irgi iš esmės ta pati tendencija, tuo tarpu energetikos sektoriaus atstovių padėtis, bent lyginant su ankstesniu ketvirčiu pagerėjo, tuo tarpu lyginant su ankstesnių metų ketvirtu ketvirčiu, pajamų pokytis tapo neigiamas, tačiau gerokai teigiamas pasidarė EBITDA pelnų pokytis. Prekybos atstovių atveju, lyginant su trečiu praėjusių metų ketvirčiu, padėtis iš esmės išliko stabili, na o palyginus su 2015 metų ketvirtu ketvirčiu, pajamų pokyčių teigiama mediana tapo didesnė, tuo tarpu EBITDA pelnų pokyčių mediana jau pasidarė neigiama.

Taigi, atėjo laikas pakalbėti apie atskirų didžiųjų Lenkijos įmonių ir bankų veiklos rezultatus. Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį buvo gan daug nagrinėjamo indekso atstovių, kurios pastebimai padidino pajamas, o ypač pelnus. Be jokios abejonės labiausiai išsiskiria šios šalies pramonės atstovės, t.y. PKN Orlen, kuri veiklą vykdo ir mūsų šalyje (jos EBITDA pelnas pašoko daugiau nei dešimt kartų) ir KGHM Polska Miedz, na o anglių kasybos bendrovės JSW ir naftos perdirbimo įmonės Lotos atveju EBITDA tapo teigiama, kai prieš metus dėl įvairių nurašymų ir kritusių žaliavų kainų, jos buvo neigiamos. Būtent pastebimai ūgtelėjusios tiek naftos, tiek metalų bei anglių kainos ir buvo pagrindinis veiksnys, kuris lėmė Lenkijos pramonės atstovių veiklos rezultatų šuolį. Tačiau ne tik minimos šakos atstovės turi kuo pasigirti, štai prekybos sektoriaus narė CCC, kuri prekiauja batais, taip pat per paskutinį praėjusių metų ketvirtį gerokai padidino tiek pajamas, tiek pelną. Finansų sektorius irgi neliko nuošalyje, nes beveik visi bankai ir didžiausia šalies draudimo bendrovė taip pat gan pastebimai pagerino savo veiklos rezultatus. Verta pabrėžti, kad visais atvejais EBITDA pelnai paaugo sparčiau už pajamas, o tai dar vienas pozityvus ir svarbus elementas.

Tuo tarpu per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį nei vienos WIG20 atstovės veiklos rezultatai nepablogėjo, t.y. tuo pačiu nekrito tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas. Prekybos srityje veikiančios Eurocash minėtas pelnas krito labiausiai, tuo tarpu Alior Bank banko atveju EBITDA dėl vienkartinio pobūdžio išlaidų buvo neigiama.

Kaip ir įprasta buvo apskaičiuotas EBITDA pelningumas, kurio bendra mediana abiem atvejais, t.y. tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ūgtelėjo, o tai žinoma, jog pozityvu. Pažvelgus į lentelėje pateiktas kitas apskaičiuotas EBITDA maržų medianas, matome kas iš esmės visur tendencija ta pati, tačiau finansų EBITDA pelningumas, bent lyginant su ankstesniu ketvirčiu, kiek smuktelėjo, o prekybos įmonių atveju, jis krito lyginant su ankstesnių metų ketvirtuoju ketvirčiu. Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį, lyginant su 2015 metų ketvirtu ketvirčiu, EBITDA maržos prieaugiu tarp apžvelgiamo indekso atstovių galėjo pasigirti net šešiolika, o kritimas fiksuotas tik trim atvejais.

Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį didžiausiu EBITDA pelningumu pasižymėjo trys bankai, t.y. Bank Pekao, Bank Zachodni WBK ir mBank. Taip pat didesne nei trisdešimties procentų EBITDA marža galėjo pasigirti televizijos paslaugas teikiantis Cyfrowy Polsat, energetikos milžinė PGE bei anglių kasybos bendrovė JSW. Alior Bank banko atveju dėl vienkartinio pobūdžio nurašymų minimas pelningumas buvo neigiamas, na o Eurocash atveju, nors jis ir buvo teigiamas, tačiau iš esmės tradiciškai mažiausias.

Tuo tarpu bendra turto grąžos (ROA) mediana per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pašoko net tris kartus. Ta pati prieaugio tendencija buvo ir kalbant apie pramonės ir paslaugų šakų atstoves, tuo tarpu finansų įmonių minima mediana nepakito, o energetikos ir prekybos sektorių ROA medianos smuktelėjo. Tarp dvidešimties didžiausių Lenkijos įmonių ir bankų, turto grąžos prieaugiu per minimą laikotarpį pasižymėjo didesnioji dalis, t.y. dvylika, o perpus mažesnio skaičiaus - smuktelėjo.

Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį didžiausią turto grąžą pademonstravo prekyba batais užsiimanti CCC bei drabužiais prekiaujanti LPP. Tuo tarpu KGHM Polska Miedz ir Orange Polska įmonių minimas rodiklis buvo neigiamas.


Laikas apžvelgti metinius nagrinėjamų įmonių ir bankų iš Varšuvos biržos veiklos rezultatus bei apskaičiuotus santykinius finansinius rodiklius. Taigi, statistika, per praėjusius metus pajamų prieaugiu galėjo pasigirti mažiau nei pusė įmonių ir bankų, t.y. tik devyni, kai per 2015 metus tokių buvo daugiau, t.y. dvylika. Tad atsižvelgus į tai nestebina, kad bendra pajamų pokyčių mediana tapo neigiama. EBITDA pelno atveju jo prieaugiu galėjo pasigirti irgi tik devynios nagrinėjamo WIG20 indekso atstovės, kai per ankstesnius metus jų buvo dar mažiau, t.y. vos šešios, o bendra minimų pelnų pokyčių mediana nors per 2016 metus ir liko neigiama, tačiau kiek sumažėjo.

Pramonės atstovių pajamų pokyčių mediana nors ir liko neigiama, tačiau irgi kiek sumažėjo, o EBITDA pelnų buvo gerokai teigiama. Paslaugų atveju teigiama pajamų pokyčių mediana kiek sumažėjo, o neigiama pelnų pokyčių mediana irgi sumažėjo, tačiau šiuo atveju tai buvo pozityvus reiškinys. Finansų sektoriaus atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos per praėjusius metus tapo teigiamos, energetikos įmonių atveju jos per metus suprastėjo, o prekybos įmonių pajamų pokyčių mediana paaugo, o EBITDA pelnų tapo neigiama.

Labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino, t.y. pasižymėjo tiek pajamų, tiek EBITDA pelno prieaugiu, CCC įmonė. Taip pat veiklos rezultatus padidino trys bankai (Bank Zachodni WBK, mBank ir PKO BP), draudimo milžinė PZU bei didžiausia Lenkijos informacinių technologijų įmonė Asseco Poland. Tačiau labiausiai šoktelėjo pramonės šakos atstovių EBITDA pelnai, t.y. Lotos ir PKN Orlen, o anglių kasybos bendrovės JSW EBITDA per 2016 metus jau buvo teigiama, kai prieš metus - neigiama.

Tuo tarpu per praėjusius metus pablogėjo trijų Lenkijos energetikos milžinių veiklos rezultatai, telekomunikacijų sektoriaus atstovės Orange Polska, bei PGNiG ir kai kurių kitų įmonių veiklos rezultatai. Tiesa, pajamų ir pelnų kritimai nebuvo dideli.



Bendra EBITDA pelningumų mediana per 2016 metus nežymiai smuktelėjo. Ta pati kritimo tendencija fiksuota ir paslaugų, energetikos ir prekybos srityse, tuo tarpu pramonės atstovių minimas rodiklis per metus pašoko nuo 6,1 iki net 14,9 procento, o finansų pakilo nuo 33,3 iki 37,5 procento. Tarp dvidešimties didžiausių Lenkijos įmonių ir bankų EBITDA maržą sugebėjo padidinti devynios, o dešimties minimas rodiklis smuktelėjo. Kaip įprasta didžiausiu EBITDA pelningumu per praėjusius metus pasižymėjo bankai ir Cyfrowy Polsat. Mažiausias jis buvo pas dvi prekybos įmones, t.y. Eurocash ir LPP.

Skirtingai nei prieš tai minėto pelningumo rodiklio atveju, turto grąžos bendras medianinis rodiklis per metus ūgtelėjo. Ta pati tendencija fiksuota pramonės šakoje ir energetikoje, tuo tarpu paslaugų, finansų ir prekybos atveju ROA rodiklio mediana smuktelėjo. Per praėjusius metus turto grąžos rodiklį padidino aštuonios WIG20 atstovės, o kritimas fiksuotas vienuolikoje atveju. Didžiausiu minimu rodikliu gali pasigirti CCC ir PKN Orlen, be to, abiem atvejais jis buvo dviženklis. KGHM Polska Miedz ir Orange Polska turto grąža per 2016 metus buvo neigiama.

Taip pat buvo apskaičiuoti ir dar du santykiniai finansiniai rodikliai, t.y. įsipareigojimų ir turto bei bendrojo likvidumo. Pradedame nuo pirmojo, kurio bendra mediana per metus nepakito. Didžiausiu minimu rodikliu pasižymi finansų sektoriaus atstovės ir jis per metus irgi nepakito, kaip ir energetikos įmonių. Pramonės šakos atstovių įsipareigojimų ir turto rodiklis kiek smuktelėjo, o paslaugų ir prekybos įmonių paaugo.

Praėjusių metų pabaigoje didžiausiu minimu rodikliu pasižymėjo bankai ir draudimo kompanija PZU. Tuo tarpu tokių Lenkijos įmonių kaip Asseco Poland, PGE ir PGNiG turto struktūroje įsipareigojimų dalis yra mažiausia.

Kalbant apie bendrąjį likvidumą, jo bendra mediana per metus kaip ir prieš tai nagrinėto rodiklio atveju nepakito. Ta pati tendencija fiksuota ir paslaugų srityje, tuo tarpu pramonės šakos bei energetikos ir prekybos sektorių minimi medianiniai rodikliai per metus paaugo. Tarp nagrinėjamų įmonių didžiausiu bendruoju likvidumu galėjo pasigirti Asseco Poland, Energa ir PGE. Tuo tarpu bent praėjusių metų pabaigoje Orange Polska, Eurocash ir Tauron PE įmonių trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą.

Atėjo laikas pereiti prie rinkos vertės rodiklių apžvalgos. Visi trys (P/E, P/BV ir P/S) bendri medianiniai rodikliai bent šiuo metu yra gana vidutiniai. Didžiausiais pasižymi prekybos įmonės, o pramonės ir energetikos įmonių atvejais jie iš esmės yra mažiausi.

Pažvelgus į tą lentelės stulpelį, kuris rodo, kaip per šiuos metus pakito nagrinėjamų Lenkijos įmonių ir bankų akcijų kainos, matome ten daug žalios spalvos. Taigi, nuo šių metų pradžios net šešiolikos iš jų akcijos pabrango, o vos keturių atpigo, kai per visus praėjusius metus šis santykis siekė atitinkamai 13 ir 7. Tad atsižvelgus į tai nestebina, kad šiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra dar labiau teigiama. Šiais metais, kaip beje ir praėjusiais, labiausiai pabrango Lenkijos pramonės atstovių akcijos. Tuo tarpu mažiausiai nuo šių metų pradžios pabrango paslaugų šakos ir finansų sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai.

Labiausiai gali džiaugtis tie, kurie investavo į antros pagal dydį Lenkijos naftos perdirbimo bendrovės Lotos akcijas, nes jų kaina nuo šių metų pradžios jau pašoko beveik keturiasdešimt trim procentais. Alior Bank rinkos vertė pakilo virš trisdešimt procentų, o KGHM Polska Miedz - kiek daugiau nei ketvirtadaliu. Tuo tarpu daugiausiai, t.y. devyniolika procentų, per minimą laikotarpį atpigo prekybos srityje veikiančios Eurocash nuosavybės vertybiniai popieriai, o telekomunikacijos milžinės Orange Polska rinkos vertė krito šešiolika procentų.


Lenkijos akcijų rinkos indeksas WIG20, kuris atsitiesė po kritimo dar praėjusių metų pabaigoje, šių metų pradžioje pratęsė savo agresyvų atšokimą, na o dabar sulaukėme korekcijos, po kurios turėtų paaiškėti kur link toliau judės šis indeksas. Tai artimiausių kelių mėnesių klausimas.




Lotos akcijų kaina vasario mėnesį agresyviai ištrūko (ilga balta žvakė) pro viršutinę dalį iš itin ilgalaikio ir gan plataus konsolidacinio kanalo, na o praėjusį mėnesį šis ralis tęsėsi ir toliau bei akcijų kaina užkopė iki visų laikų aukščiausio lygio. Tiesa, pastaruoju metu sulaukėme pelnų realizavimo - korekcijos, kuri gali užsitęsti, tad tikėtinas prieš tai buvusio aukščiausio kainos lygio patestavimas.




Eurocash akcijų kaina išlieka gan plačiame ilgalaikiame konsolidaciniame kanale, tačiau pastaruoju metu buvo priartėta prie jo apatinės dalies, kuri jau testuojama, po ko turėtų paaiškėti tolesnė šios bendrovės akcijų kainos kryptis.




JSW akcijų kaina nuo pat praėjusių metų pradžios, po prieš tai buvusio įspūdingo kritimo, pradėjo ralį ir pasiekė prieš kritimą buvusį lygį, tačiau nuo praėjusių metų pabaigos šioje pozicijoje stebimas konsolidacinis - korekcinis periodas, kuris neatmestina gali dar labiau pagylėti. Bet kokiu atveju būtina atidžiai stebėti padėtį.




Lapkričio viduryje Energa akcijų kaina pasiekė dugną, na o gruodį ištrūko pro viršutinę dalį iš daugiau nei metus trukusio nuosmukio kanalo, kas buvo pozityvus signalas, tad sulaukėmė dar didesnio kainos atšokimo. Šiuo metu esame lokalioje konsolidacinėje - korekcinėje fazėje, po kurios pabaigos galime sulaukti tolesnio minimos įmonės akcijų kainos augimo.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).
 
Dar nėra komentarų