Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2017-03-01 11:14 Komentarai: (0)
Skandinavijos šalys yra visai šalia mūsų ir dažnai jos laikomos sektinu pavyzdžiu Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims. Šių Šiaurės šalių ekonomikos laikosi ir plėtojasi puikiai bei jos tinkamai valdomos ir prižiūrimos. Atsižvelgus į tai, yra gan patrauklu investuoti į Švedijos, Suomijos bei Danijos įmonių ir bankų akcijas, tad šįkart jums pristatome jau tradicine tampančią Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga.

OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T), bendruosius likvidumus (BL), nuosavo kapitalo grąžos (ROE%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius.

Šią savaitę pagaliau visos minimo indekso atstovės pateikė savo praėjusių metų finansines ataskaitas, tad tuo pačiu galima atlikta bendrą Skandinavijos šalių didžiųjų įmonių ir bankų veiklos rezultatų apžvalgą. Atkreipiame dėmesį, kad minimame indekse vietoj Alfa Laval įmonės atsirado švedų Boliden.

Kaip ir įprasta pradedame nuo statistikos bei nuo praėjusių metų ketvirtojo ketvirčio veiklos rezultatų apžvalgos. Taigi, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, daugumos įmonių ir bankų, t.y. dvidešimt aštuonių, pajamos ūgtelėjo, na o likusių dvylikos atveju fiksuotas kritimas. Ketvirtį prieš tai šis santykis siekė atitinkamai 18 ir 22, t.y. buvo akivaizdžiai prastesnis. EBITDA pelnų pokyčių atveju, per minimą laikotarpį irgi jo prieaugiu pažymėjo dvidešimt aštuonios OMX NORDIC 40 indekso atstovės, o kritimą fiksavo tik vienuolika iš jų. Per trečią praėjusių metų ketvirtį šis santykis siekė atitinkamai 24 ir 12, tad padėtis per paskutinį praėjusių metų ketvirtį kiek pasitaisė.

Kalbant apie metinius veiklos rezultatus, tai pajamų atveju buvo balansas, o EBITDA pelnų prieaugiu galėjo pasigirti didesnė dalis minimo indekso atstovių, t.y. dvidešimt tris, o likusios fiksavo jo kritimą.

Per praėjusį ketvirtį Skandinavijos kompanijų ir bankų bendros pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos jau buvo teigiamos, kai ketvirtį prieš tai pajamų mediana buvo nežymiai neigiama. Tiesa, kiek smuktelėjo teigiama EBITDA pelnų pokyčių mediana procentais. Tiek pramonės, tiek paslaugų, tiek finansų atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos irgi buvo teigiamos ir paskutiniais dviem atvejais fiksuota ta pati tendencija kaip ir kalbant apie bendrus medianinius pokyčius. Tuo tarpu pramonės įmonių tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos pagerėjo, tad akivaizdu, jog būtent ši šaka išsiskyrė pozityviausiai.

Vertinant metines veiklos rezultatų pokyčių medianas, optimizmo jau kur kas mažiau. Štai bendra pajamų pokyčių mediana nors ir nežymiai, tačiau netgi yra neigiama, o EBITDA pelnų pokyčių mediana nežymiai teigiama. Vienintelių pramonės atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos buvo teigiamos.

Kalbant apie atskiras kompanijas ir bankus, tai bent per paskutinį 2016 metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pastebimai savo veiklos rezultatus pagerino net kelios bendrovės, t.y. biotechnologijų sektoriaus atstovė Genmab, metalų kasyba ir gavyba užsiimanti Boliden, kas buvo susiję su ūgtelėjusiomis metalų kainomis, taip pat metalų kasybos pramonei įrangą ir įrengimus gaminanti Sandvik, papuošalų gamintoja Pandora ir transportavimo bei logistikos bendrovė DSV irgi eilinį ketvirtį iš eilės pasižymėjo gan pastebimu tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų prieaugiu. Be to, verta pabrėžti, kad visais atvejais, išskyrus paskutinės paminėtos kompanijos atveju, EBITDA pelnai ūgtelėjo sparčiau už pajamas, kas be jokios abejonės yra pozityvus reiškinys. Taip pat dideliu EBITDA pelnų prieaugiu per praėjusį ketvirtį galėjo pasigirti ABB, AstraZeneca, buitinės technikos gamintoja Electrolux ir telekomunikacijų milžinė Telia Company, tiesa, visais atvejais tą lėmė vienkartinio pobūdžio reiškiniai.

Trečią ketvirtį iš eilės tarp OMX NORDIC 40 indekso atstovių pablogėjo švedų Ericsson ir Stora Enso bendrovių veiklos rezultatai, ypač reiktų pažymėti gerokai smukusius EBITDA pelnus, tiesa, tą dalinai lėmė vienkartinio pobūdžio nurašymai. Taip pat pajamų ir EBITDA pelnų kritimu per praėjusį ketvirtį pasižymėjo A.P. Møller - Mærsk, tiesa, abiem atvejais kritimai vėl buvo mažesni nei ketvirtį prieš tai, statybos milžinė Skanska ir didžiausias Švedijos bankas Sv. Handelsbanken.

Kalbant apie metinius veiklos rezultatus, labiausiai juos pagerino kaip ir ketvirtojo ketvirčio atveju Genmab, bet vis dėl to EBITDA pelnas pašoko mažiau nei pajamos. Tas pats pasakytina ir apie DSV įmonę. Be to, solidžiais pajamų ir EBITDA pelnų prieaugiais tarp apžvelgiamų kompanijų galėjo pasigirti vėjų energijos jėgainių valdytoja ir tokio tipo jėgainių gamyba ir montavimu užsiimanti bendrovė Vestas Wind Systems, investicinė kompanija Investor, anksčiau minėta Pandora bei Autoliv. Didžiausiais metiniais pajamų ir EBITDA pelnų kritimais, kaip ir ketvirtojo ketvirčio atveju, pasižymėjo tos pačios bendrovės, t.y. Ericsson, Stora Enso, be to, pastebimai pablogėjo irgi jau minėtos A.P. Møller - Mærsk veiklos rezultatai. Beveik trim ketvirtadaliais dėl padidėjusių išlaidų susitraukė Suomijos Nokia EBITDA pelnas.



Atėjo laikas apžvelgti didžiųjų Skandinavijos kompanijų ir bankų EBITDA pelningumus. Bendra maržų mediana per praėjusį ketvirtį siekė 22,7 procento, kai ketvirtį prieš tai sudarė 19,4 procento, tad fiksuotas prieaugis. Ta pati tendencija fiksuota ir paslaugų šakos atstovių atveju, tuo tarpu tiek pramonės, tiek bankų EBITDA maržų medianos per minimą laikotarpį smuktelėjo.

Per praėjusį ketvirtį didžiausia EBITDA marža galėjo pasigirti jau ne kartą šioje apžvalgoje minėta biotechnologijų sektoriaus atstovė Genmab, kurios minimas rodiklis siekė net virš aštuoniasdešimt procentų. Taip pat vaistų gamintoja AstraZeneca, telekomunikacijos sektoriaus atstovė Telia Company. Didesnį nei keturiasdešimties procentų EBITDA pelningumą per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį užfiksavo bankai Danske Bank, Nordea Bank, Swedbank, draudimo kompanija Sampo, papuošalų gamintoja Pandora bei farmacijos įmonė Novo Nordisk. Mažiausia minima marža buvo pas Ericsson, kuri siekė vos 3.6 procento, bei pas DSV, Skanska ir Electrolux.

Bendra metinė EBITDA maržų mediana siekė beveik dvidešimt vieną procentą. Finansų sektoriaus minimas rodiklis buvo didžiausias, tuo tarpu pramonės atstovių - mažiausias. Per 2016 metus didžiausiu metiniu EBITDA pelningumu galėjo pasigirti Genmab, Novo Nordisk, Pandora bei didieji Skandinavijos bankai. Mažiausiu minimu metiniu rodikliu kaip ketvirčio atveju pasižymėjo tos pačios kompanijos, na o pats kukliausias jis buvo pas Nokia, t.y. siekė vos 2,2 procento.

Šįkart buvo apskaičiuotas ir turto grąžos rodiklis, t.y. ROA. Bendra jo mediana per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį siekė 1,8 procento, o didžiausia turto grąža galėjo pasigirti pramonės atstovės, t.y. jų ROA mediana siekė 2,1 procento. Per minimą laikotarpį tarp apžvelgiamų OMX NORDIC 40 indekso atstovių Genmab ir Pandora turto grąžos rodiklis buvo didžiausias. Tuo tarpu neigiama turto grąža per praėjusį ketvirtį pasižymėjo A.P. Møller - Mærsk ir Ericsson.

Per visus praėjusius metus bendra ROA rodiklio mediana siekė 5,4 procento, na o didžiausia turto grąža ir vėl pasižymėjo pramonės atstovės, kurių minimo rodiklio mediana siekė beveik septynis procentus. Finansų sektoriaus minimas rodiklis buvo kukliausias. Didžiausiais metiniais ROA rodikliais gali pasigirti Pandora, Novo Nordisk, Swedish Match, Coloplast ir Genmab. Neigiama turto grąža kaip ir ketvirtojo ketvirčio atveju fiksuota pas A.P. Møller - Mærsk, be to, tuo pačiu pasižymėjo ir Nokia.

Norėdami geriau išnagrinėti Skandinavijos įmones mes taip pat apskaičiavome ir praėjusių metų pabaigoje buvusius įsipareigojimų ir turto bei bendrojo likvidumo santykinius finansinius rodiklius. Didžiausiais įsipareigojimų ir turto rodikliais kaip ir įprasta pasižymi stambieji skandinavų bankai, o pramonės šakos atstovių minimo rodiklio mediana praėjusiais metais buvo mažesnė už paslaugų įmonių atitinkamą rodiklį. Tuo tarpu tabako gaminių gamintojos Swedish Match atveju nuosavas kapitalas yra neigiamas, tad minimas rodiklis yra didesnis už vieną. Volvo, Skanska, Electrolux ir AstraZeneca bendrovių maždaug tris ketvirtadalius turto sudaro įsipareigojimai. Mažiausiu minimu rodikliu pasižymi Genmab, kurios įsipareigojimų ir turto santykinis finansinis rodiklis siekia vos 0.08, bei investicinė kompanija Investor, kur jis siekia 0.19.

Pateiktos bendrojo likvidumo rodiklio medianos yra analogiškos. Didžiausiu minimu rodikliu pasižymi šioje apžvalgoje tiesiog dominuojanti biotechnologijų įmonė Genmab, energetikos bendrovė Fortum ir Investor. Alaus gamintojos Carlsberg, medicinos įrangos gamintojos Coloplast ir vaistų gamintojos AstraZeneca bent praėjusių metų pabaigoje trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą.

Kalbant apie rinkos vertės santykinius finansinius rodiklius (P/E, P/BV ir P/S), jų bendros medianos ir toliau išlieka gana aukštos. Didžiausiais minimais medianiniais rodikliais bent šiuo metu pasižymi Skandinavijos pramonės atstovės, o mažiausiais - finansų sektorius.

Kaip ir įprasta apžvalgą užbaigsime įmonių ir bankų akcijų kainų pokyčiais. Taigi, šiais metais net dvidešimt devynių OMX NORDIC 40 indekso narių akcijos pabrango, ir tik vienuolikos atpigo, tad nenuostabu, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia 5,1 procento. Labiausiai, bent vertinant pagal medianinius rodiklius, pakilo pramonės atstovių rinkos vertės, na o mažiausiai - paslaugų. Per praėjusius metus akcijų kainų pokyčių medianos taip pat buvo teigiamos.

Nuo šių metų pradžios didžiausia investicine grąža pasižymi šios apžvalgos žvaigždė Genmab, kurios akcijos pabrango beveik septyniolika procentų. Virš keturiolikos procentų ūgtelėjo Boliden ir Wärtsilä kapitalizacijos, be to, dviženkliu akcijų kainų procentiniu prieaugiu taip pat pasižymėjo Hexagon, Novozymes, Vestas Wind Systems ir automobilių gamintoja Volvo. Tuo tarpu labiausiai šiais metais atpigo Pandora ir Autoliv akcijos.


Po korekcijos, kuri užsibaigė lapkritį susiformavus plaktuko žvaikei po kurios sekė ilga žalia žvakė ir tokiu būdu buvo sugrįžta į ilgalaikį augimo kanalą, sulaukėme naujo OMX NORDIC 40 indekso augimo etapo, kuris ir toliau turėtų tęstis.




Genmab akcijų kaina išlieka augimo kanale, tačiau pats augimo impulsas silpnėja, tad galime sulaukti rimtesnės korekcijos, tačiau bet kokiu atveju būtina atidžiai stebėti padėti




Pandora akcijos po spartaus ir įspūdingo brangimo nuo praėjusių metų vasaros yra natūralioje konsolidacinėje - korekcinėje fazėje, kurios pabaigos kol kas nematyti.




Boliden akcijų kaina nuo pat praėjusių metų vasario sparčiai auga ir tvariai pramušusi ilgalaikį konsolidacinį kanalą pakilo dar labiau, tačiau šiuo metu jau priartėjo prie dar vieno pasipriešinimo lygio. Ko gero anksčiau ar vėliau po tokio įspūdingo kilimo korekcija yra neišvengiama.




Novo Nordisk akcijų kaina po įspūdingo kilimo jau ilgiau nei metus yra korekcinėje fazėje. Dabartiniu metu galime sulaukti didesnio atšokimo, tačiau korekcija ir toliau dar kurį laiką turėtų tęstis.

Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-24 » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

 
Dar nėra komentarų