Vienas doleris už vieną eurą - tai tik laiko klausimas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-03-06 15:26 Komentarai: (0)
Euro vertė dolerio atžvilgiu smuktelėjo iki senokai matyto, t.y. iki 2003 metais buvusio lygio. Tuo tarpu iki šių metų pabaigos, anot finansų institucijų specialistų, šių abiejų likvidžiausių pasaulyje valiutų vertė gali susilyginti.

Euras dolerio atžvilgiu ėmė dar labiau silpnėti po to, kai vakar paaiškėjo, jog Europos Centrinis bankas nuo pirmadienio pradės įgyvendinti aktyvų supirkimo programą, kurią nusiteikęs tęsti iki pat kitų metų rugsėjo, arba, jei to prireiks, netgi ilgiau. Tai lemia, kad vis daugiau rinkos dalyvių tikisi ir tolesnio euro zonos valiutos silpnėjimo Amerikos valiutos atžvilgiu.

Labiausiai pesimistiškai šiuo klausimu yra nusiteikę Royal Bank of Scotland specialistai, kurie prognozuoja, kad euro ir dolerio valiutų kursas paritetą pasieks jau kito mėnesio pabaigoje.

„Bankai neskolina, na o kompanijos ir vyriausybės neinvestuoja. Ekonominę padėtį gali atgaivinti tik valiutos silpnėjimas. Be jokios abejonės, yra spaudimas, kad euro kursas dolerio atžvilgiu jau kitą mėnesį nukristų iki pariteto“ - pareiškė Royal Bank of Scotland banko atstovas Alberto Gallo.

Remiantis Bloomberg naujienų agentūros atlikta apklausa, Barclays banko ir TD securities atstovai prognozuoja, kad euras dolerio atžvilgiu atpigs iki vieno dolerio už eurą iki šių metų pabaigos. Tuo tarpu Morgan Stanley, Goldman Sachs ir Citigroup bankų specialistai mano, kad tai nutiks kitais metais.

Tuo tarpu valiutų treideriai arba prekeiviai mano, kad per artimiausią mėnesį euras kartu su Norvegijos krona ir Švedijos krona turėtų būti tarp tų valiutų, kurios pigs labiausiai. Euras pinga ne tik todėl, kad Europos Centrinis bankas pasiryžęs atspausdinti daugiau eurų ir tokiu būdu euro zonoje dar labiau sušvelninti pinigų politiką, tačiau ir todėl, jog laukiama, kad vėliausiai rudenį Amerikoje pirmą kart nuo pat 2006 metų bus padidinta bazinė palūkanų norma.

„Euro ir dolerio kursas turėtų būti gerokai žemesnis. Jei, kaip mes laukiame, trumpalaikės palūkanų normos Amerikoje per artimiausius mėnesius ims pastebimai augti, tai kurso nusileidimo iki pariteto galime sulaukti dar prieš šių metų pabaigą“ - teigė ING Groep banko valiutų strategijos padalinio vadovas Chris Turner.

Šiandieninės prekybos metu po pietų rinkoje, po to kai pasirodė pozityvūs vasario mėnesio Amerikos darbo rinkos duomenys, už vieną eurą buvo mokama po 1.08729 dolerius, arba 1,4 procentais mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu. Nuo šių metų pradžios euro zonos valiuta dolerio atžvilgiu jau atpigo virš dešimt procentų, na o per pastaruosius vienerius metus - 21.5 procentais.
 
Dar nėra komentarų