Azijos akcijų indeksai šįryt smarkiai augo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2013-07-11 09:58 Komentarai: (0)
Trečiadienį JAV akcijų indeksai nerado bendros krypties. Investuotojus suglumino Federalinio rezervų banko posėdžio protokolas, kuris sukėlė daugiau klausimų nei atsakymų. Paaiškėjo, kad daugiau kaip pusė sprendimą priimančių valdybos narių palaikytų turto supirkimo apimčių sumažinimą dar šiemet, o likusieji balsuotų už tos pačios apimties turto supirkimo programos tęsimą 2014 metais. Permainingos prekybos pabaigoje Dow Jones Industrial Average buvo 0,06 proc. žemiau nuo ankstesnės prekybos sesijos uždarymo reikšmės, S&P 500 kilo vos 0,02 proc., o Nasdaq indeksas stiebėsi 0,47 proc. Labiausiai kilo sveikatos apsaugos sektoriaus bendrovių indeksas, o krito – finansinio sektoriaus indeksas.

Vakar FED vadovas B. Bernankė spaudos konferencijoje priminė, kad FED neskubės kelti trumpo laikotarpio bazinių palūkanų normų. Buvo užsiminta, kad jei infliacija ir toliau bus žemesnė nei 2 proc., centrinis bankas gali ilgiau tęsti agresyvią ekonomikos skatinimo politiką.

Vakar finansinio sektoriaus bendrovių indeksas neteko 0,6 proc. vertės. Blogas nuotaikas paskatino pranešimas, kad JAV planuojama sugriežtinti reikalavimus aštuonioms didžiausioms finansų įstaigoms. Bus reikalaujama sukaupti kapitalą, kuris būtų nemažesnis nei 5 proc. turto. „Wells Fargo & Co.” akcijos pigo 1,5 proc., o „Bank of America Corp.” akcijų kaina sumažėjo 1,2 proc.

Vakarų Europa

Vakar dieną Europos akcijų rinkos indeksai pabaigė nedideliu teigiamu pokyčiu. Prekybos pradžioje investuotojų nuotaikos buvo subjurę dėl paskelbtų nuviliančių Kinijos užsienio prakybos duomenų, tačiau į dienos pabaigą indeksų reikšmės atsistatė. Labiausiai vakar kentėjo žaliavų bendrovių akcijos, kalnakasybos sektoriaus indekso nuosmukis buvo didžiausias iš 19 Stoxx 600 subindeksų. Italijos akcijų indeksas MIB vakar buvo vienas iš 8, kurie taip ir liko mažesni nei dienos pradžioje. Jo vertė smuko 0,7 proc. – investuotojai atsargiau žiūrėjo į Italijos akcijas, kai „S&P“ reitingų agentūra pablogino šalies reitingą nuo BBB+ iki BBB.

Šiandien ateities sandoriai rodo augimą Europos akcijų rinkoje. Vakar JAV FED vadovas B. Bernankė tvirtino, kad skatinanti pinigų politika kol kas bus palaikoma, o nedarbo lygio rodikliai gali pervertinti ekonomikos būklę.

Azija

Azijos akcijų indeksams ketvirtadienis buvo viena sėkmingausių dienų šiemet. Kinijos akcijų indeksas CSI 300 kilo daugiau nei 3 proc., Pietų Korėjos Kospi indeksas pašoko apie 3 proc., o Honkongo Hang Seng indekso reikšmė padidėjo daugiau nei 2 proc.

Išaugusios žaliavų kainos padidino investuotojų susidomėjimą žaliavų sektoriaus bendrovėmis. Pavyzdžiui, Kinijos naftos giganto „Cnooc Ltd.” akcijos brango net 4,73 proc., o Japonijos naftos bendrovės „Inpex Corp.” akcijų kaina padidėjo 2 proc. Taip pat šoktelėjo ir aukso kasybos bendrovių akcijos. „Zijin Mining Group Co.” akcijų kaina padidėjo 5,26 proc. Reikšmingai pabrango ir kitų ciklinių sektorių bendrovių akcijos. Vienos didžiausių Kinijos gyvybės draudimo bendrovių „China Life Insurance Co.” akcijų kaina kilo 7 proc., nekilnojamojo turto projektų vystymo bendrovės „China Resources Land.” akcijų kaina padidėjo 6,6 proc., o Pietų Korėjos didžiausia bendrovė „Samsung Electronics Co.” galėjo pasigirti 4,41 proc. akcijų kainos padidėjimu. Tik Japonijos akcijų rinkoje vyravo labiau neigiamos nuotaikos. Dėl sustiprėjusios Jenos JAV dolerio atžvilgiu, daugumos eksportuojančių bendrovių akcijos pigo 2-3 proc.

Žaliavos

Vakar „WTI“ naftos ateities sandorių kaina šoktelėjo 2,9 proc. iki 106,5 JAV dolerių už barelį, bet „Brent“ naftos kainos augimas buvo kur kas kuklesnis ir sudarė vos 0,1 proc. Tokį „WTI“ naftos pabrangimą lėmė JAV energetikos administracijos ataskaita, atskleidusi, kad per praėjusią savaitę šalyje žaliavinės naftos atsargos sumažėjo net 9,9 mln. barelių, arba tris kartus daugiau nei prognozuota. Beje, vien per pastarąsias dvi savaites naftos atsargos krito apie 20 mln. barelių, o tai yra labai staigus sumažėjimas, kurį lėmė didesniais pajėgumais dirbusios naftos perdirbimo gamyklos. Kartu reikia pastebėti, kad ir benzino suvartojimas praėjusią savaitę ūgtelėjo, tad tai verčia investuotojus susimąstyti, kad gal toks atsargų kritimas nėra vienkartinis ir jų augimo tendencija baigėsi. Tokios naujienos leido „Brent“ ir „WTI“ naftos kainų skirtumui sumažėti iki 1,8 JAV dolerių už barelį, mažiausio lygio nuo 2010 m. lapkričio. Taip pat teigiamai prie naftos brangimo prisidėjo ir FED vadovo B.Bernankės komentarai apie tai, kad FED pradės atitraukinėti pinigų skatinimo politiką tik visiškai įsitikinęs ekonomikos augimu ir stiprumu, bet to, artimiausiais mėnesiais dar gali ir nebūti.

Aukso kaina ūgtelėjo 0,7 proc. iki 1 259,8 JAV dolerių už Trojos unciją. Kainos augimą skatino labai susilpnėjęs JAV doleris svarbiausių valiutų atžvilgiu po FED vadovo kalbos, kurioje galima buvo suprasti, kad FED visgi neskubės atitraukti skatinamosios pinigų politikos priemonių artimiausiais mėnesiais. Šiandien ryte aukso brangimas tęsiasi toliau ir kaina jau yra arti 1 300 JAV dolerių už Trojos unciją.
 
Dar nėra komentarų