Akcijos tampa pervertintos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2013-03-13 17:13 Komentarai: (3)
„Akcijos tampa pervertintos, todėl yra tikėtina korekcija“ - pareiškė Goldman Sachs Asset Management padalinio vadovas Jim O’Neill, kuris atkreipė dėmesį į pastaruosius kelis mėnesius buvusius augimus rinkoje ir šiuo metu esančius santykinius rodiklius.

„Žvelgiant iš CAPE (akcijos kainos ir pelno, eliminavus ciklinius veiksnius, santykinis rodiklis) rodiklio perspektyvų, sunku teigti, jog akcijos vis dar yra labai pigios“ - teigė jis, tuo pačiu pakartodamas, jog jos dabar tampa greičiau pervertintos.

Tačiau Jim O’Neill nuomone, trumpalaikėje perspektyvoje akcijos vis dar gali kažkiek pabrangti.

Į S&P500 indeksą įeinančių kompanijų CAPE arba Shiller P/E santykinio rodiklio vidurkio reikšmė šiuo metu siekia 23,8. Tuo tarpu ilgalaikis šio rodiklio vidurkis yra 16,46, o mediana - 15,87.

Didžiausią vertę minimas CAPE rodiklis buvo pasiekęs 1999 metais, t.y. dotcom burbulo metu, kuomet jo reikšmė buvo pakilusi net iki 44,2. Tuo tarpu mažiausią reikšmę šis rodiklis buvo pasiekęs 1920 metais, t.y. netrukus prieš tai, kai prasidėjo bulių rinka. Tuomet CAPE reikšmė siekė vos 4,8.

Analitikų tvirtinimu, akcijos tampa pervertintos, kai CAPE rodiklio reikšmė pakyla virš dvidešimties. Tačiau tuo pačiu jie atkreipia dėmesį į tai, kad virš minėtos reikšmės CAPE rodiklis gali išlikti pakilęs net keletą metų.
 
1.   Parašė sliux   2013-03-13 17:42  

Na šitas dėdulė visada gana optimistiškai kalbėdavo apie akcijų rinką. Jis tikrai ne iš tų, kur vis gąsdindavo indeksų kritimu. Taigi peršasi išvada, kad jau net optimistai prisibijo šito akcijų rinkos burbulo. Iš kitos pusės, jeigu jau net optimistai pradės kalbėti apie korekciją, burbuliuko pūtimas gali ir užsitęsti.

 
2.   Parašė mindaugas1   2013-03-13 17:57  

O’Neill sugalvojo sąvoką BRIC, kuri sėkmingai išplėtota ir iš kurios pasipelnė. Įmanoma, kad ruošia dirvą naujam projektui NEXT 11.

 
3.   Parašė reverso   2013-03-13 18:06  

Pervertinta ir jau kurį laiką. Čia pagal daugiau rodiklių galima pasižiūrėti, visi daug maž kalba tą patį.

http://advisorperspectives.com/dshort/updates/Market-Valuation-Overview.php

O, bet, tačiau... kai rinkos užverstos pigiais pinigais ir toliau vien FED'as po trilioną kas met ilieja, tai gali tapti nauja norma akcijos oj dar kiek gali pūstis... jei infliacija padidėtų, nominalūs pelnai irgi, greit pasivytų dabartines akcijus kainas ir istorinis PE pasidarytu normalus... ir žinok dabar žmogau ką daryti. Istoriškai reiktu parduoti, bet tas pervertinimas gali išsilaikyti dar daug metų, o penktmetį ar dešimtmetį sėdėti ant suolelio nesinori, sugrauž pinigus infliacija, o kur tada juos laikyt? Na mažesnės rinkos tikrai dar turi pavienių patrauklių pozicijų, kad ir tame pačiame Baltike, tai turbūt ir belieka stengtis iškoti dar nepervertintų perliukų