Zlotas per pirmą ketvirtį pabrango labiausiai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2012-03-30 13:57 Komentarai: (0)
Kaimyninės Lenkijos nacionalinė valiuta zlotas nuo šių metų pradžios tiek dolerio, tiek euro atžvilgiu pabrango labiausiai tarp visų pasaulio valiutų. Per du ketvirčius prieš tai, minimų valiutų atžvilgiu zlotas buvo pastebimai atpigęs.

Lenkijos valiuta zlotas ir toliau išlieka gan nestabili valiuta, kuri labai stipriai svyruoja ir priklausomai nuo nuotaikų ir lūkesčių finansų rinkose, arba labai stipriai pakyla, arba pastebimai atpinga. Akivaizdu, jog spekuliantai yra gan pamėgę šią ganėtinai nelikvidžią valiutą.

Euras nuo šių metų pradžios, arba per šių metų pirmą ketvirtį, zloto atžvilgiu susilpnėjo net apie septynis procentus. Šiuo metu rinkoje už vieną eurą yra mokama po 4.1547 zlotus, kai dar metų pradžioje buvo mokėta po 4,47 zlotus. Tiesa, per visus praėjusius metus euro zloto atžvilgiu spėjo sustiprėti net trylika procentų.

Pastebimai zlotas pakilo ir Amerikos dolerio atžvilgiu. Nuo metų pradžios doleris Lenkijos zloto atžvilgiu jau spėjo atpigti net beveik dešimt procentų. Šiuo metu rinkoje už vieną dolerį yra mokama po 3.1125 zlotus, kai metų pradžioje buvo mokama po 3,46 zlotus. Tuo tarpu per visus praėjusius metus doleris zloto atžvilgiu, ypač kalbant apie trečią praėjusių metų ketvirtį, kuomet rinkose vyravo neigiamos ir pesimistiškos nuotaikos, ir buvo parduodami rizikingesni aktyvai bei perkami kur kas mažiau rizikingesni aktyvai, sustiprėjo net 16,44 procentais.

Lenkijos ekonomika ir toliau demonstruoja gan aukšta augimo tempą, tačiau prognozuojama, kad per šiuos metus šios šalies ekonomikos augimo tempas turėtų būti lėtesnis. Nors šalyje bazinė palūkanų norma yra aukštame lygyje, tačiau dėl padidėjusių degalų kainų ir galimo infliacijos augimo potencialo, bazinė palūkanų norma šalyje gali ir vėl padidėti. Tačiau žinoma, visai tai bei zloto tolimesnis kursas priklausys ir nuo to, kaip seksis Lenkijos ekonomikai ir kokios toliau nuotaikos vyraus pasaulio finansų rinkose.

Be to, Lenkijos Centrinis bankas, bei šalies finansų ministerija, kalbant apie zloto kursą euro ir dolerio atžvilgiu rinkoje, nėra vien tik stebėtojai, bei esant reikalui siekdami stabilizuoti zloto kursą, atlieka intervencijas rinkoje.
 
Dar nėra komentarų