B.Bernanke - krizė Europoje kelia grėsmę Amerikos ekonomikai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2012-02-03 00:53 Komentarai: (0)
Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Ben Bernanke pareiškė, kad Amerikos ekonomikos augimas šiuo metu yra per lėtas. Jis taip pat perspėjo, kad skolų krizė kilusi Europoje, gali pabloginti Amerikos ekonomikos situaciją, bei paragino mažinti šalies biudžeto deficitą.

„Vis dar egzistuoja rizika, jog įvykiai Europoje gali klostytis nepalankia kryptimi, ir tai pablogintų mūsų šalies ekonomikos perspektyvas“ - teigė jis kalbėdamas prieš Amerikos Atstovų rūmų biudžeto komisiją.

Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas užtikrino, kad jo vadovaujama institucija imasi visų būtinų priemonių, jog Amerikos ekonomikos augimas nenusloptų.

„Mes padarysime viską, ko prireiks, kad apsaugotume Amerikos ekonomiką ir jos finansų sistemą“ - teigė Ben Bernanke, pridurdamas, jog nuolat yra palaikomi ryšiai su Europos šalių vyriausybėmis.

Jis perspėjo, kad ir toliau augantis biudžeto deficitas ir valstybės skola, kelia didelę grėsmę Amerikos ekonomikai, ir jeigu skolos ir biudžeto deficitas nebus sumažinti, tai gali sukelti naują krizę. FED vadovas atkreipė dėmesį į pagrindines deficito priežastis, t.y. didėjančios sveikatos priežiūros išlaidos, bei taip pat į valstybės išlaidas, kuriuos per paskutinę kilusią recesiją buvo skirtos stimuliuoti šalies ekonomiką.

„Didelė ir toliau auganti viešoji skola, gali sukelti rimtų ekonominių pasekmių“ - atkreipė dėmesį Ben Bernanke.

Tuo pačiu jis pabrėžė, kad prioritetas turėtų būti šalies skolos mažinimas ilgalaikėje perspektyvoje. Be to, jis šalies Kongresą įspėjo, jog nereikėtų pernelyg daug ir staigiai mažinti išlaidas, nes tai gali slopinti augimą.

Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas dar kartą pakartojo, kad bazinė palūkanų norma šalyje žemame lygyje išliks iki 2014 metų. Jis argumentavo, kad tai yra būtina, nes šalies bendrojo vidaus produkto augimas ir toliau išlieka pernelyg silpnas, todėl nėra jokios galimybės didinti bazinę palūkanų normą.

„Nors situacija be jokios abejonės gerėja, ekonomikos atsigavimo ir augimo tempas yra per lėtas, ypač žvelgiant iš milijonų darbuotojų perspektyvos, kurie ir toliau išlieka bedarbiais arba dirba tik dalinai“ - teigė Ben Bernanke.

Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas iš respublikonų susilaukė kritikos dėl šiuo metu vykdomos pinigų politikos, kuri, anot jų, kelia infliacijos grėsmę.

„Mes nesiekiame didesnės infliacijos, mes nenorime aukštos infliacijos ir netoleruosime didelės infliacijos“ - atsakė Ben Bernanke.
 
Dar nėra komentarų