A.Merkel neatmeta galimybės, kad ES sutartis gali būti pakeista

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-10-05 22:58 Komentarai: (1)
Šiandien Vokietijos Kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad jos atstovaujama šalis neatmeta galimybės pakeisti Europos sąjungos sutartį tokiu būdu, kad būtų sustiprintas euras. Paklausta apie Graikijos skolos sumažinimo galimybę, ji šįkart neatsakė kaip iki šiol kategoriškai „ne“. Ji pripažino, kad reikia padidinti bankų kapitalus.

Vokietijos Kanclerė Briuselyje pareiškė, kad po trijulės, t.y. Europos Komisijos, Europos Centrinio Banko ir Tarptautinio Valiutos Fondo ekspertų ataskaitos, kurie įvertins ar Graikijos skola yra grąžinama, Vokietija padarys tai, kas būtina.

„Trijulė dirba ties tuo, ar Graikijos skola yra tvari, t.y. grąžintina. Laukiame jų ataskaitos, turime įvertinti dabartinius duomenis, ir tuomet padarysime tai, kas būtina“ – spaudos konferencijos metu paklausta apie Graikijos skolos sumažinimo galimybę, pareiškė Angela Merkel. Iki šiol ji šiuo klausimu pasisakydavo labai kategoriškai.

„Graikija turi likti euro zonos dalimi ir mes turime jai suteikti galimybę atsistoti ant savo kojų“ - pridėjo ji.

Bendros spaudos konferencijos su Europos komisijos vadovu Jose Barroso metu, jie abu neatmetė galimybės, kad siekiant sustiprinti euro zoną, Europos sąjungos sutartis gali būti pakeista.

„Sutarties pakeitimas negali būti tabu. Manau, kad neturėtume atmesti sutarties pakeitimo galimybės. Norime, kad euras būtų sėkmingas, ir privalome rasti ir panaudoti visas priemones, kad taip nutiktų“ – pabrėžė Angela Merkel.

Europos komisijos vadovas Jose Barroso taip pat teigė, kad jeigu dabartiniai mechanizmai pasirodys esantys nepakankami, negalima atmesti, jog ateityje Europos sąjungos sutartis gali būti pakeista.

„Tai signalas rinkoms ir investuotojams, kad ieškome būdų, kaip dar labiau integruoti Europos sąjungą ir euro zoną“ – pareiškė Jose Barroso, pabrėždamas, kad tai negali būti priežastis, kad esant dabartinei sutarčiai, nepriimti sprendimų.

Vokietijos Kanclerė taip pat pripažino, kad yra poreikis padidinti bankų kapitalus. Ji užtikrino, kad Vokietija, jei tai tik yra būtina, yra pasiruošusi padidinti savo šalies bankų kapitalus, tuo pačiu duodama suprasti, jog euro zonos bankinis sektorius dėl dabartinės skolų krizės yra labai susilpnintas. Tai patvirtina ir paskutiniu metu iškilusios Dexia problemos.

„Jei bus bendras pareiškimas, kad bankams trūksta kapitalo, tai tuomet atsižvelgdami į dabartinę situaciją finansų rinkose, mes padidinsime jų kapitalus“ – teigė Vokietijos Kanclerė, tuo pačiu pabrėždama, kad reikia nustatyti kriterijus. Ji taip pat neatmetė, kad šiuo klausimu sprendimas gali būti priimtas jau spalio 17 – 18 dienomis, per aukščiausio lygio Europos sąjungos atstovų susitikimą.

„Laikas bėga, mes turime veikti greitai. Rinkoms svarbu yra, kad mes pasiektume rezultatus“ – pridėjo Angela Merkel.

Vienas iš Tarptautinio Valiutos Fondo vadovų trečiadienį Briuselyje pareiškė, kad kai kurių Europos bankų kapitalus reikia padidinti bendrai 100 – 200 mlrd. eurų suma. Vokietijos Kanclerė Angela Merkel atsisakė komentuoti šį skaičių.
 
1.   Parašė Anglas   2011-10-06 00:00  

Va kur poziuris. Ka daro lb su srs kapitalo padidinimo patvirtinimu?! Laukia rudens pabaigos? Nusprendi vienaip ar kitaip, ir vsio
Gerai, kad ne lt 'specai' eu problemas sprendzia, butu krachas rinkose totalus, nes uzstabdytu visus reikalus