„Swedbank“ įmonės ketinimai smulkiesiems siūlyti mažesnę kainą už „Alitą“ gali pažeisti smulkiųjų interesus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-09-08 10:01 Komentarai: (0)
„Swedbank“ įmonės, perimančios „Alitos“ kontrolę, ketinimai mažesne kaina nei reikalauja įstatymai supirkti likusias bendrovės akcijas, gali pažeisti smulkiųjų akcininkų interesus, praneša Investuotojų asociacija.

„Alita“ trečiadienį paskelbė, kad į akcijas konvertuojant 91,1 mln. litų skolų „Swedbank“, jo grupės įmonė „FR&R Invest“ įsigis 84 proc. “Alitos” akcijų. Būsimasis „Alitos“ savininkas paskelbė, kad ketina prašyti Vertybinių popierių komisijos leisti likusias smulkiųjų akcijas supirkti ne kontrolinio paketo įsigijimo kaina, o mokant šešių mėnesių kainos vidurkį iki paskelbimo apie sandorį.

„Džiaugiamės, kad itin sunkioje padėtyje dėl nesėkmingos investicijos Serbijoje, kurią beveik 100 proc. finansavo “Swedbank”, atsidūrusiai „Alitai“ pavyko susitarti su banku ir išvengti bankroto, tačiau ketinimai taupyti centus smulkiųjų sąskaita gali sukurti precedentą, kai mažesnę kainą norės siūlyti ir kiti įmonių pirkėjai“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.

Įstatymai numato, kad pasikeitus kontrolinio akcijų paketo savininkui, už smulkiųjų akcijas privaloma siūlyti arba kainą, kuria įsigytas kontrolinis akcijų paketas, arba šešių mėnesių biržos kainos vidurkį iki sandorio, priklausomai nuo to, kuri kaina didesnė.

“Bandymų nesilaikyti šių nuostatų Lietuvoje jau buvo – už 1 litą perėmus „Dvarčionių keramiką“, buvo prašoma leisti smulkiesiems nemokėti vidutinės akcijų kainos biržoje, tačiau kapitalo rinką prižiūrinti Vertybinių popierių komisija tokio prašymo nepatenkino“, - sakė T. Pilipavičius.

Pagal paskelbtus duomenis, už dabartines „Alitos“ akcijas „Swedbank“ įmonė sumokės apie 0,18 euro. Paskutinė jų kaina biržoje trečiadienį buvo 0,1 euro.

Įvykus sandoriui, „Swedbank“ įmonė valdys 84 proc. “Alitos”, dabartinis “Alitos” savininkas Vytautas Junevičius – 14 proc., o smulkiesiems akcininkams priklausys vos 2 proc. akcijų.

Panašūs straipsniai:

(investuotojai,pažeidimas)

2022-01-17 » Klasikinė dilema: kur investuoti – į akcijas ar nekilnojamąjį turtą
2021-10-15 » Baltijos šalių biržos artėja prie 1 mlrd. eurų apyvartos
2021-05-07 » Baltijos biržose užfiksuotas dešimtmečio likvidumo rekordas
2021-03-10 » Kauno grūdai slepia informaciją nuo smulkiųjų akcininkų
2021-01-19 » Investuotojų asociacija prašo „Snaigės“ paaiškinti, kur išgaravo pagrindiniam akcininkui paskolinti 11 mln. eurų
2020-11-06 » “Snoro” akcijų emisijos byloje investuotojai gaus dar 345 tūkst. eurų palūkanų
2020-10-08 » Pirmą kartą „Baltic Horizon Fund“ investicinių vienetų gali įsigyti Lietuvos mažmeniniai investuotojai
2020-10-02 » “Ignitis grupės” debiutas biržoje - istorinis įvykis Lietuvos kapitalo rinkoje
2020-06-11 » Investavimas: ar tai prieinama visiems?
2019-12-09 » „Swedbank“ skatina gyventojus investuoti – siūlys nemokamai prekiauti akcijomis

 
Dar nėra komentarų