Auksas pakils virš 2000 dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-05-11 17:56 Komentarai: (0)
Auksas, kuris praėjusią savaitę, neįvertinus infliacijos poveikio, buvo pasiekęs savo aukščiausią visų laikų vertę, t.y. 1577,57 dolerius už unciją, iki kitų metų sausio mėnesio gali pabrangti dar trisdešimt procentų.

Anot Deutsche Bank banko analitikų, aukso brangimą lems tie patys veiksniai, t.y. investuotojų noras investuoti į saugius aktyvus, tokiu būdu apsisaugant nuo galimo ekonomikos nestabilumo.

„Nepaisant dabartinės aukštos aukso kainos, laukiu ir tolesnio jos didėjimo“ – pareiškė Deutsche Bank banko prekybos žaliavomis padalinio vykdantysis vadovas Hal Lehr.

Jis prognozuoja, kad per artimiausius aštuonis mėnesius aukso kaina šoktels dar labiau ir pasieks net 2000 dolerių už unciją lygį.

Tarp stambių rinkos žaidėjų į auksą daug investavę yra George Soros ir John Paulson. Aukso kainos augimą lemia nesibaigiančios šalių skolų problemos Europoje, Amerikos ekonomikos ir biudžeto problemos, bei socialiniai neramumai Afrikoje ir Vidurio Rytuose.

Šiuo metu rinkoje už unciją aukso yra mokama po 1508.60 dolerius, arba kiek mažiau nei vakarykštės prekybos metu. Praėjusios savaitės pabaigoje ėmus stiprėti doleriui prasidėjo pastebima korekcija žaliavų rinkoje, kurios metu aukso kaina krito net žemiau nei 1500 dolerių ir nusirito net iki 1470 dolerių už unciją vertės.

Per pastaruosius vienerius metus aukso kaina jau spėjo pakilti beveik ketvirtadaliu, na o per paskutinius dešimt metų šio vertingojo metalo vertė šoktelėjo net apie šešis kartus.
 
Dar nėra komentarų