Rytinė akcijų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2011-03-04 10:12 Komentarai: (0)
Svarbiausia žinia, dariusi didžiausią poveikį rinkoms, vakar buvo ECB vadovo Trichet pasakymas, kad palūkanų didinimas balandį yra tikėtinas. Nors palūkanos buvo paliktos galioti 1,00 proc., tai patvirtina baimes dėl didėjančio infliacijos spaudimo. Taip pat tai pasunkins skolų naštą Pietų Europos valstybėms, bandančioms įveikti viešųjų finansų krizę.

Didėja galimybė, kad Portugalijai teks kreiptis pagalbos į tarptautinius skolintojus. Panašu, kad dėl pastarojo fakto ECB vadovas didesnio susirūpinimo neišreiškė ir, kaip visada, akcentavo ilgalaikį kainų stabilumo užtikrinimą euro regione. Po pranešimo gana smarkiai padidėjo euro zonos šalių obligacijų pajamingumai. PIIGS šalių ir Vokietijos obligacijų pajamingumų skirtumas pasiekė gegužės mėnesį buvusį lygį. Euras savo ruožtu pabrango JAV dolerio atžvilgiu 0,74 proc. - iki 1,3969 dolerio už eurą. Taip pat euras brango ir Japonijos jenos bei daugumos kitų valiutų atžvilgiu. Akcijų rinkos kiek labiau priklausė nuo skelbiamų JAV duomenų, iš kurių pagerėjimu išsiskyrė darbo rinkos rodikliai. Naujų bedarbių paraiškų JAV praėjusią savaitę buvo užregistruota gerokai mažiau, negu tikėtasi. Pastarųjų skaičius siekė 368 tūkst., o tikimasi buvo 395 tūkstančių. Europoje sausio mažmeninės prekybos apyvarta padidėjo 2,6 proc., palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu ir taip pat pranoko prognozuotą augimą. JAV pagrindiniai indeksai padidėjo vidutiniškai 1,5 proc.: Dow Jones pakilo 1,59 proc., S&P 500 šoktelėjo 1,72 proc., o NASDAQ - net 1,84 procento. Europos indeksai, nors nuosaikiau, tačiau taip pat kilo, o Azijos biržose šįryt vykstanti prekyba rodo, kad pagrindiniai indeksai pakilę daugiau, negu 1 procentu.

Taigi vakar mažesnis dėmesys buvo skiriamas Afrikoje vykstantiems politiniams perversmams, o naftos kaina sumažėjo 0,84 procento. Šiandien svarbu atkreipti dėmesį į skelbiamą (15:30) JAV vasario darbo vietų, be žemės ūkio ir viešojo sektorių, pokytį. Tai, kaip manoma, patvirtins JAV darbo rinkos atsigavimą. Tikimasi 196 tūkst. naujų darbo vietų. Taip pat bus skelbiamas (17:00) sausio JAV gamyklų užsakymų pokytis (tikimasi 2 proc. padidėjimo).

Vakarykštė prekyba Baltijos šalių biržose buvo gana nuobodi - apyvartos ir sandorių skaičius smuko dvigubai, o akcijų kainų pokyčiai vieningos krypties nepademonstravo. Vilniaus biržoje sublizgėjo „Klaipėdos naftos" akcijos, kurių kaina šoktelėjo 4,9 proc. bendrovei pranešus apie 32 procentais (iki 11,5 mln. litų) išaugusias vasario mėnesio pardavimo pajamas. „Panevėžio statybos tresto" akcijų kaina sumažėjo 0,6 proc., o tam įtakos galėjo turėti LR Ūkio ministro pažymoje skelbiama informacija.

Šiandien, vertinant iš dabartinių pozicijų, aktyvumo proveržio Baltijos biržose sunku tikėtis, tačiau optimizmo tikrai turėtų būti daugiau negu vakar. Tikimės sulaukti didesnio kilusių akcijų skaičiaus, galbūt šiek tiek aktyviau rinkoje prekiaus stambieji užsienio investuotojai, kuriuos gali paskatinti teigiamos pagrindinių pasaulio rinkų tendencijos. Dėmesio centre turėtų išlikti bendrovių, iš kurių rinkos dalyviai tikisi dividendų, akcijos. Tradiciškai dideles apyvartas formuojančios bankų sektoriaus akcijos taip pat neturėtų likti nuošalėje, tačiau jų kainų pokyčiai dėl pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodančių skirtingų naujienų yra sunkiai prognozuojami.
 
Dar nėra komentarų