Amerikos bankams gresia dar viena krizė

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2010-02-12 14:12 Komentarai: (2)
Jau netrukus daugelis Amerikos finansinių institucijų gali susidurti su dar viena rimta problema, kuri bus susijusi su komerciniu nekilnojamu turtu ir su laiku ši problema gali peraugti į naują krizę. Jos metu Amerikos bankų ir kitų finansų institucijų bendri nuostoliai gali pasiekti net 300 mlrd. Dolerių ir tai sukels rimtą pavojų bankinei sistemai ir visai ekonomikai.

Ataskaitą susijusią su komercinio nekilnojamo turto rinka pateikė Kongreso sukurta speciali komisija TARP programos (ši programa buvo skirta Amerikos stambiųjų bankų gelbėjimui nuo bankrotų, o jos vertė siekė net 700 mlrd. dolerių) priežiūrai vykdyti.

Minimoje ataskaitoje pateiktas perspėjimas, kad jeigu nebus priimti tinkami sprendimai problemai spręsti, bankų nuostoliai susiję su tokiu komerciniu nekilnojamu turtu kaip prekybos centrai, biurai, viešbučiai, pramonės objektai, gali kelti rimtą pavojų šalies bankinės sistemos stabilumui ir gerokai pakenkti visos ekonomikos atsigavimui.

„Dabar, kai TARP programa po truputi baigiasi, atsiranda naujos rimtos grėsmės mūsų šalies ekonomikai. Turime jau dabar, o ne tuomet kai sistema bus ties sugriuvimo riba, paruošti veiksmų planą“ – pareiškė Kongreso sukurtos specialios komisijos TARP programos priežiūrai vykdyti vadovė Elizabeth Warren, kuri taip pat išreiškė viltį, kad minimos ataskaitos paskelbimas padės atkreipti Kongreso ir prezidento administracijos dėmesį į egzistuojančią problemą.

Problemos turėtų išryškėti jau netrukus. Per artimiausius ketverius metus Amerikoje reikės refinansuoti kreditus susijusius su komerciniu nekilnojamu turtu net už 1,4 trilijonų dolerių sumą, kai tuo tarpu apie pusėje atvejų išduotų kreditų vertė viršija užstatytų nekilnojamų turto objektų vertę. Taip atsitiko todėl, kad per paskutinius tris metus pastebimai smuktelėjo nekilnojamo turto kainos Amerikoje, ypač namų kainos, tačiau pastebimai krito ir kitų nekilnojamo turto segmentų kainos. Nuo 2007 metų komercinio nekilnojamo turto kainos smuktelėjo žemyn net iki keturiasdešimties procentų.

Refinansavimas nepadegtų kreditų reikš, kad bankai patirs dėl to maždaug 200 – 300 mlrd. Dolerių vertės nuostolius, teigiama Kongreso sukurtos specialios komisijos TARP programos priežiūrai vykdyti ataskaitoje. Dėl to gali bankrutuoti net iki trijų tūkstančių mažų ir vidutinių bankų veikiančių Amerikoje, arba trečdalis visų šalyje veikiančių bankų, kurie turi savo kreditų portfeliuose didesnę dalį kreditų susijusių su komerciniu nekilnojamu turtu.

Priminsime, kad per pastaruosius vienerius metus Amerikoje jau bankrutavo gan daug mažų ir vidutinių bankų. Paskutinį kart tokia didelė bankų bankrotų banga Amerikoje buvo 1990 metais. Tačiau Kongreso sukurtos specialios komisijos TARP programos priežiūrai vykdyti vadovė Elizabeth Warren perspėja, kad bankų bankrotų skaičius dar gali gerokai išaugti.

„Jeigu bankrutuos keli šimtai mažų ir vidutinių bankų, tai gerokai pakenks visai Amerikos ekonomikai“ – pareiškė ji.

Kaip to išvengti?, - anot Elizabeth Warren, pirmiausia reikėtų rizikingiems bankams atlikti streso testus, panašius į tuos, kuriuos praėjusių metų pavasarį Amerikos valdžia atliko didiesiems šalies bankams. Tai leistų geriau diagnozuoti situaciją. Taip pat Amerikos valdžios atstovai turėtų apsvarstyti klausimus kaip pagelbėti sudėtingose situacijose atsidūrusiems bankams. Ar jiems suteikti papildomo kapitalo, ar iš jų išpirkti toksinius aktyvus, ar suteikti jiems garantinius kreditus.

Taip pat galima būtų pakoreguoti bankų reguliavimo taisykles, kad jiems nereikėtų fiksuoti nuostolius, o jie tiesiog galėtų pratęsti komerciniam nekilnojamam turtui pasiimtų kreditų galiojimo terminus, nors tai tuo pačiu galėtų atitolinti šalies nekilnojamo turto rinkos atsigavimą, kuris yra būtinas norint išlaikyti ekonomikos bendrą atsigavimą ir tolesnį augimą.
 
1.   Parašė SKAY   2010-02-14 12:37  

Amerikos bankams gresia dar ne viena krize

 
2.   Parašė arvi   2010-02-17 11:54  

man atrodo ,kad Amerikos bankai nori gyventi valstybes saskaita. tai ismeta naujas versijas , kad tik gauti pinigeliu.