FED ruošiasi ištraukti pinigus iš ekonomikos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-12-01 12:39 Komentarai: (0)
Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovai imasi veiksmų ir ruošia strategiją, kaip iš ekonomikos ir tuo pačiu rinkos ištraukti įpompuotus didelius kiekius pinigų, kurie buvo skirti ekonomikos gaivinimui, nes ji buvo atsidūrusi recesijos būsenoje.

Tačiau tuo pačiu FED atastovai pažymi, kad konkretus laikas, kada jie ims keisti šiuo metu vykdomą pigių pinigų politiką, t.y. didinti bazinę palūkanų normą ir sumažinti kitus ekonomikos skatinimo veiksmus, dar nėra žinomas. Pinigų politiką Amerikos Federaliniam Rezervų bankui teks sugriežtinti dėl to, kad šalyje gali pradėti didėti infliacija.

Ištraukdamas iš ekonomikos ir tuo pačiu rinkos įpompuotą perteklinį pinigų kiekį Amerikos Federalinis Rezervų bankas tam tikslui planuoja panaudoti taip vadinamus atvirkštinius atpirkimo sandorius. Tai reiškia, kad kai FED parduoda kažkokius vertybinius popierius, jis tuo pačiu su pirkėju sudaro susitarimą juos po kiek laiko vėliau atpirkti.

Atvirkštiniai atpirkimo sandoriai, t.y. vienas iš instrumentų kurį Amerikos Federalinis Rezervų bankas gali panaudoti ištraukdamas iš rinkos ir tuo pačiu ekonomikos perteklinius pinigų kiekius, kurie buvo įpompuoti į rinką siekiant padidinti likvidumą ir paskatinti ekonomikos atsigavimą.

Kaip teigia FED atstovai, planuojama operacija bus nedidelės apimties ir nepaveiks dabar esančios žemos bazinės palūkanų normos šalyje. Tačiau jie neatskleidė konkrečios planuojamo sandorio sumos.

Jie taip pat pareiškė, kad kol kas nėra iki galo suplanuota kada galėtų būti atlikta tokia operacija ir kiek jų iš viso būtų. Pirmoji operacija bus atlikta siekiant patikrinti operacijos patikimumą ir rezultatus.

„Šie planuojami veiksmai nereiškia, kad bus keičiama dabar vykdoma pigių pinigų politika, todėl nereikėtų daryti jokių išvadų kada ir kokiu metu bus pradėta keisti dabar vykdoma pigių pinigų politika“ – teigiama FED pranešime.

Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Ben Bernanke yra pareiškęs, kad tokio tipo atvirkštiniai atpirkimo sandoriai galėtų būti sudaryti su šalies didžiausiais bankais ir kitomis finansų institucijomis.

Norėdami ir toliau paskatinti greitesnį šalies ekonomikos atsigavimą FED atstovai ir toliau paliko itin žemame lygyje šiuo metu esančią bazinę palūkanų normą, bei pareiškė, kad dabar vykdoma pigių pinigų politika ir toliau bus tęsiama. Daugelis ekonomistų prognozuoja, kad bazinė palūkanų norma Amerikoje bus pradėta didinti ne anksčiau kaip tik kitų metų trečiąjį ketvirtį.

Skatindamas recesijos būsenoje atsidūrusią ekonomiką FED labai stipriai išpūtė savo balansą ir į rinkas įpompavo labai didelius kiekius pinigų. Amerikos Federalinio Rezervų banko balansas padidėjo iki dviejų trilijonų dolerių. Tai dvigubai didesnis rodiklis nei buvęs prieš krizę.

Pagrindinis šiuo metu FED laukiantis iššūkis, tai nuspręsti, kada reikėtų pradėti griežtinti šiuo metu vykdomą pigių pinigų politiką, ir nutraukti ekonomikos skatinimo veiksmus. Per greitas ekonomikos skatinimo veiksmų nutraukimas gali pastebimai sumažinti jos atsigavimą, tačiau tuo pačiu per ilgai vykdoma pigių pinigų politika ir ekonomikos skatinimas gali pastebimai padidinti infliaciją.

Panašūs straipsniai:

(Amerika,ekonomika,finansai)

2024-04-18 » Rekordinė didžiausio pasaulyje fondo grąža
2024-04-17 » Įmonių rezultatai iš esmės jau yra diskontuoti kainose
2024-04-17 » Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV
2024-04-17 » „Memų akcijų“ manijos standartinė - liūdna pabaiga
2024-04-17 » Tolesnis JAV akcijų rinkos nuosmukis gali paskatinti didesnį išpardavimą
2024-04-16 » FED vadovas pasigenda pažangos infliacijos mažėjime
2024-04-16 » C.Lagarde: ECB greitai sumažins palūkanų normas, jei nebus jokių didelių netikėtumų
2024-04-16 » Vokietijos lūkesčių indeksas pakilo devintą mėnesį iš eilės
2024-04-16 » Kinijos ekonomikos augimas paspartėjo ir viršijo lūkesčius
2024-04-15 » Mažmeninė prekyba JAV augo sparčiau nei laukta

 
Dar nėra komentarų