Dešimt grėsmingiausių besipučiančių naujų burbulų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2009-09-15 17:10 Komentarai: (2)
Prieš metus įvykęs Amerikos investicinio banko Lehman Brothers bankrotas buvo simbolis sprogusio burbulo, kuris buvo susijęs su toksiniais aktyvais ir investiciniais bankais. Deja, tačiau jau kaupiasi ir nauji spekuliaciniai burbulai.

Dešimt naujų grėsmingiausių burbulų, kurie nuolat pučiasi, jums pristato businessinsider.com tinklapis. Daugelis jų gali kiekvieną iš mūsų paveikti tiesiogiai. Štai tas dešimtukas, kurio vertėtų pasisaugoti:

1. Kinai – nepaisant paskutinės buvusios korekcijos, Šanchajaus akcijų birža kaip išprotėjusi nuo praėjusių metų pabaigos kilo į viršų. Nuo lapkričio šios biržos pagrindiniai indeksai šoktelėjo jau daugiau nei 150 procentų. Ar buvo tokiam įspūdingam raliui kokių nors rimtų priežasčių, - deja ne, nes tai tik daugiausiai lūkesčiais paremtas ralis. Daugelis Kinijos kompanijų tiesiog skęsta piniguose, tačiau neturi ką su jais veikti, todėl ryžtasi pirkti akcijas ir tuo pačiu prisideda prie naujo burbulo pūtimosi. Tuo pačiu keliamos ir nekilnojamo turto kainos. Tai realus banalios spekuliacijos rinkoje pavyzdys. Taigi atrodo, kad Kinai nesugebės išgelbėti pasaulio.

2. Auksas – šio vertingojo metalo kaina vėl bando pakilti aukščiau psichologiškai svarbios tūkstančio dolerių už unciją ribos. Kai kurie investuotojai perka auksą tokiu būdu bandydami apsisaugoti nuo galimos didelės infliacijos. Tai jau ne pirmas investuotojų bei spekuliantų bandymas sukelti rinkoje aukso karštinę ir pakelti šio metalo ateities sandorių kainą virš tūkstančio dolerių ribos. Ar gali būti išpūstas aukso burbulas?, - ne, jeigu šio metalo paklausa nebus tik spekuliacinio pobūdžio. O kas gali būti padidėjusios paklausos autoriai? – Kinai ir daugelis kitų.

3. „Šiukšlinės” akcijos – šiuo metu Amerikoje kilo taip vadinamų „šiukšlinių” akcijų pirkimo manija. Dar visai neseniai tokios kompanijos kaip Fannie Mae, Freddie Mac, AIG, GM, Citibank ir kitos balansavo ties bankroto riba, na o dabar jos tapo itin populiarios investuotojų tarpe ir dėl to daugelio jų vertė pastebimai pakilo. Rinkoje spėliojama, kad dėl šių akcijų brangimo atsakomybė tenka išskirtinai spekuliantams.

4. Švietimas – tai tampa rimta problema ne tik Amerikoje, tačiau ir Europoje. Paskutiniaisiais metais Amerikoje kreditų išduodamų studentams mokymuisi skaičius šoktelėjo net ketvirtadaliu iki 75 mlrd. dolerių. Amerikoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių pastaruoju metu pastebimai šoktelėjo bedarbių su diplomais skaičius. Kas blogiausia, daugelis studentų jau turi problemų su kreditų gražinimu dar net nebaigę studijų. Net keturiasdešimt procentų mokslo įstaigų skelbia, kad dažniausia studentų mokslų nutraukimo priežastis yra finansavimo trūkumas.

5. Žalioji energija – pastaruoju metu daugelis pasaulio šalių atsigręžia į taip vadinamą žaliąją energiją (vėjo, saulės ir kitus energijos šaltinius), kuri neteršia gamtos ir yra ekologiška. Amerikos valdžia žaliosios, t.y. alternatyviosios energijos propagavimui ir plėtrai paskyrė milijardines lėšas.

6. FED – ką gi realiai šiuo metu daro Amerikos Federalinis Rezervų bankas?, - gelbėja finansų sistemą ar kuria naują kreditų burbulą? Iš vieno pusės jis bando apsaugoti šalies bankus ir stabilizuoti nekilnojamo turto rinką, tačiau iš kitos pusės 1,25 trilijonų dolerių vertės obligacijos apdraustos nekilnojamu turtu (daugelis jų susiję su toksiniais aktyvais), gali būti per didelė našta net ir tokiam gigantui kaip FED. Ir labai sunku įsivaizduoti Ben Bernanke vadovaujamos įstaigos išpirkimą ir gelbėjimą.

7. Subprime – visos šios nelaimės kaltininkas yra vis dar rusenantis. Ką bankai padarė su esančiais žemiau standartų išduotais hipotekos kreditais (subprime). O gi supakavo, t.y. susiejo juos su kitais finansiniais instrumentais ir pardavė. Sudėtingi ir komplikuoti išvestiniais instrumentai, kurie yra vieni iš pagrindinių šios krizės kaltininkų, sugrįžta, ir kas blogiausia dar labiau sudėtingesnėje ir komplikuotoje formoje.

8. Gyvybės draudimas – tai kol kas bene mažiausiai grėsmės keliantis burbulas. Gyvybės draudimo polisų keitimo į vertybinius popierius mastas šiuo metu dar nėra toks didelis kaip minėtų rizikingų būsto paskolų atveju. Tačiau scenarijus yra labai panašus.

9. Nekilnojamas turtas – šiuo atveju ne gyvenamasis o komercinis. Iki šių metų pabaigos net keturi procentai hipoteka apdraustų kreditų nustos galioti., o tai reiškia, kad 83 mlrd. dolerių vertės kreditai nebus aptarnaujami. Blogiausia padėtis laukia prekybos centrų. Kas gi atsitiks su komerciniu nekilnojamu turtu, kuris buvo naudojamas kredito draudimui? Be abejonės bankai ims tą nekilnojamą turtą pardavinėti. Ir koks gi laukia rezultatas viso to pabandykite atspėti patys.

10. Besivystančios rinkos – deja. Nerimas dėl galimo burbulo pūtimosi nesusijęs vien tik su Kinija. Investuotojai, kurie yra labiau linkę rizikuoti, per šį vis dar besitęsiantį ralį besivystančių šalių akcijų vertes, skaičiuojant pagal P/E rodiklį, pakėlė iki aukščiausio lygio per pastaruosius devynerius metus. Šiuo metu besivystančių šalių P/E rodiklio vidurkis sudaro 20 reikšmę.
 
1.   Parašė Darij   2009-09-15 17:33  

O kol vienas iš jų sprogs, grožėkimės tuo ką pučiame...

 
2.   Parašė Aldas   2009-09-16 10:45  

Daugelis vardijamu "burbulu" isgalvoti- Kinija dar gerokai zemiau buvusio lygio, NT aplamai neatsigaves. O i P/E aplamai nera ko ziureti, nes imones pelnu neuzdirba, tai naturalu kad jis aukstas.