Kakavos pupelės jau brangesnės už varį

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-03-25 16:53 Komentarai: (1)
Kakavos pupelių kaina pirmą kartą istorijoje viršijo 9 tūkstančių dolerių už toną lygį, praneša žiniasklaidos grupė Bloomberg.

Sumažėjusi kakavos pupelių pasiūla ir toliau didina jų kainą. Vien šį mėnesį ji jau išaugo beveik 50 procentų bei 120 procentų nuo metų pradžios ir net 240 procentų per 52 savaites.

Šiuo metu daugiausiai prekiaujamų gegužės mėnesio kontraktų kaina kyla beveik trimis procentais iki 9167 dolerių už toną.

Kakavos pupelių kaina artėja prie 10 tūkstančių dolerių, kas vos prieš kelis mėnesius atrodė neįsivaizduojama, rašo Bloomberg. Ji yra didesnė už vario, kuris yra itin svarbus ekonomikai, kainą, kuri šiuo metu neviršija 9000 dolerių už toną.

„Per 2025 metų Velykas šokoladas bus daug brangesnis, jei kakavos liga ir nepalankūs orai pratęs jos trūkumą tuo pačiu kylant cukraus kainoms“ - sakė Bloomberg Intelligence analitikė Diana Gomes.

Bloomberg atkreipia dėmesį, kad kakavos pupelių brangimą lėmė reali paklausa – tai rodo kontraktų skaičiaus mažėjimas ateities sandorių rinkoje nuo sausio pabaigos, kai jis buvo didžiausias per pastarąjį laikotarpį. Agentūra taip pat atkreipia dėmesį, kad kakavos pupelių pirkėjų padėtis gali pablogėti dėl ketinimo Europos Sąjungoje įvesti įstatymą, kuriuo siekiama, kad į prekybą nepatektų produktai iš vietų, kur naikinami natūralūs miškai.
 
1.   Parašė xgx   2024-03-26 07:14  

Iš grafiko atrodo, kad šiandien super brangios pupelės kainuoja 2x daugiau nei kokiais '77-78 m. Hm... O kiek per tą patį laiką pabrango nafta, auksas, pienas? O kiek pakilo atlyginimai? Nesakau, kad čia gerai/blogai, tiesiog straipsnis sukaltas į vieną pusę, ignoruojant prieštaringą informaciją.