Žinomo pasaulinio šortintojo taikinyje Lenkijos milžinė ir -35,5 procento

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-03-15 15:43 Komentarai: (0)
Hindenburg Research penktadienį paviešintoje ataskaitoje paskelbė, kad užėmė trumpąją poziciją LPP akcijų atžvilgiu. Bendrovė parengė platų pranešimą, kuriame kaltina Lenkijos drabužių milžiną netikru verslo Rusijoje pardavimu. Jo akcijos patyrė didžiulį išpardavimą. LPP, kuri veiklą vykdo ir Lietuvoje, teigia, kad tai buvo „organizuota dezinformacijos ataka“ ir parašė pareiškimą prokuratūrai.

Hindenburg Research analitikai tvirtina, kad Lenkijos drabužių gigantas vis dar parduoda savo gaminius šalyje, iš kurios jau pasitraukė dešimtys įmonių.

Savo pareiškime LPP su kaltinimais nesutinka. Bendrovė nurodo, kad „amerikiečių parengta ataskaita yra dalis organizuotos dezinformacinės atakos, kuri buvo rengiama penkis mėnesius ir kuria siekiama sumažinti LPP grupės akcijų kainą.“ Taip pat priduria, kad tai ne pirmoji kompanija, kuri tapo domėjimosi objektu. „Anksčiau panaši praktika buvo Hindenburg taikinys prieš Adani įmonę“ – rašoma pranešime.

Lenkijos kompanija pabrėžia, kad „Hindenburg Research veikia trečiųjų asmenų vardu“ ir „neatmetama galimybė, kad tokia veikla gali būti bandymas perimti įtaką LPP“. Artėjant vakarui LPP išplatino jau trečią pareiškimą, kuriame pranešė, kad „šiandien prokuratūrai buvo pateikti pranešimai dėl įtarimų padarius nusikaltimą LPP SA ir jos akcininkų, biržos investuotojų nenaudai, keliantį grėsmę finansų rinkos saugumui.“ Pareiškimas pagrįstas melaginga arba manipuliuojama informacija, šiandien paskelbta Hindenburg Research medžiagoje.

Hindenburg Research savo ataskaitoje teigia, kad LPP neapleido savo veiklos Rusijoje po invazijos į Ukrainą, o tik sukūrė sudėtingą kapitalo ryšių tinklą, kad paslėptų savo buvimą Rusijos rinkoje. Tyrimą atlikusios kompanijos teigimu, LPP savo produkciją Rusijoje ir toliau parduoda per Far East Services valdomą parduotuvių tinklą. Nepaisant pasitraukimo iš šios rinkos 2022 metų birželį, bendrovė taip pat tariamai naudojasi Kazachstanu kaip prekių platinimo Rusijoje kanalu.

Prekyba LPP akcijomis Varšuvos biržoje iš pradžių penktadienį neprasidėjo laiku dėl didelės pasiūlos ir pardavimo bet kokia kaina pavedimų. Prekyba galiausiai prasidėjo beveik 9 minutėmis vėliau ir iškart beveik dvidešimties procentų kritimu. Po dviejų valandų prekybos kainos kritimas siekė beveik 28 procentus, po to ji buvo sustabdyta. Po pietų atnaujinus prekybą LPP akcijomis Varšuvos biržoje, jos pinga net virš trisdešimt penkių procentų, o tai rodo akivaizdžią investuotojų paniką.

Hindenburg Research yra gerai žinoma Amerikos įmonė, kuri specializuojasi finansinių tyrimų srityje. Tačiau reikia pabrėžti, kad tai yra ir investicinė bendrovė, kuri specializuojasi įmonių akcijų šortinime arba užima trumpąsias pozicijas, o paprasčiau tariant, siekia uždirbti iš jų kainų kritimo. Daugelyje pranešimų Hindenburg, panašiai yra ir LPP atveju, pabrėžia, kad užėmė trumpąją poziciją tam tikros bendrovės akcijų atžvilgiu. Taigi, tai yra mechanizmas, pagal kurį Hindenburg Research atlieka analitinį ir tiriamąjį darbą, užima trumpąją poziciją ir tada paskelbia ataskaitą, dėl kurios akcijų kaina gali reikšmingai sumažėti.
 
Dar nėra komentarų