Praėjusiais metais ETF rinka fiksavo augimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-02-07 17:00 Komentarai: (0)
Po nuosmukio 2022 metais, biržoje prekiaujamų ETF fondų turtas praėjusiais metais vėl pakilo ir tuo pačiu pasiekė absoliučiai rekordinę vertę.

Remiantis Trackinsight ataskaita, parengta bendradarbiaujant su JP Morgan AM ir State Street, ETF turtas 2023 metais pasiekė rekordinę 11 trilijonų dolerių vertę. Metinis augimas siekė 15 procentų, o bendri aktyvai dešimt procentų didesni nei rekordinių 2021 metų pabaigoje. Europai teko 2 trilijonai JAV dolerių, o augimo dinamika buvo didesnė nei visos pramonės, nes siekė 25 procentus. Senajame žemyne ​​investuotojai vis dar renkasi pasyvios strategijos besilaikančias priemones, o JAV aktyviai valdomi ETF tampa vis svarbesni. 2023 metais įplaukos į juos jau sudarė ketvirtadalį visų lėšų.

Karštos investicijų temos praėjusiais metais buvo dirbtinis intelektas, robotizacija ir automatizavimas (3,6 mlrd. dolerių visų įplaukų JAV ir Europoje), o JAV – branduolinė energija (1 mlrd. dolerių naujo kapitalo). Europoje 10 mlrd. dolerių pritraukė fondai, investuojantys į nulinės emisijos temą, o 50 mlrd. dolerių – ESG kriterijais besivadovaujantys fondai.

2023 metais su kriptovaliutų rinka susiję produktai išgyveno antrąją jaunystę, kuri buvo susijusi su JAV vertybinių popierių ir biržos komisijos (SEC) sutikimo leisti veikti tiesiogiai į bitkoinus investuojantiems ETF laukimu. Populiarūs buvo ir obligacijų rinkoje aktyvūs fondai - juose sukauptas turtas siekė 2 trilijonus JAV dolerių, prie to ženkliai prisidėjo įplaukos į Europos fondus (66 mlrd. JAV dolerių, dvigubai daugiau nei 2022 metais).

Nors ETF nuo pat pradžių buvo siejami su pasyviu investavimu (imituojančiu indeksus), ekspertai pramonės ateitį mato sprendimuose, kuriuose valdytojo vaidmuo yra aktyvesnis.

„ETF išlieka viena iš greičiausiai augančių turto valdymo pramonės dalių, o turint omenyje, kad beveik 80 procentų ETF pirkėjų EMEA regione per kelerius ateinančius metus planuoja padidinti savo paskirstymą aktyviems ETF, manome, kad ateitis bus „aktyvi“. Aktyvus valdymas gali duoti geresnių investicijų rezultatų, ypač kai kalbama apie investicijas, atitinkančias tvaraus plėtojimosi idėją“ - sako JP Morgan Asset Management ETF pardavimų EMEA rinkoms vadovas Travis Spence.
 
Dar nėra komentarų