Vertingiausias startuolis pasaulyje oficialiai bankrutuoja

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-11-07 12:41 Komentarai: (0)
Biurų patalpų bendrovė WeWork Niujorko teismui pateikė prašymą apsaugoti nuo kreditorių. 2019 metais ji buvo įvertinta 47 milijardais JAV dolerių ir buvo laikoma vertingiausiu startuoliu pasaulyje.

Nuo 2023 metų pradžios WeWork, daugelio investuotojų laikytos inovatyvia biurų patalpų nuomos rinkoje, akcijos prarado net 98,5 procento savo vertės, o kapitalizacija nukrito iki 44,5 mln. dolerių. Rugpjūčio mėnesį ji sakė turinti „rimtų abejonių“ dėl savo gebėjimo tęsti veiklą.

Iki bankroto jos ilgalaikės skolos siekė 2,9 mlrd. dolerių, o ilgalaikiai nuomos įsipareigojimai – 13 mlrd. dolerių. Pirmadienį WeWork paskelbė, kad pasiekė susitarimus su dauguma kreditorių ir ketina sumažinti „neoperatyvinių“ nuomos sutarčių skaičių. Ji taip pat patikino, kad dauguma biuro patalpų ir ateityje turėtų būti atviros.

„Esame įsipareigoję investuoti į savo produktus, paslaugas ir pasaulinio lygio darbuotojų komandą, kuri palaiko mūsų bendruomenę. WeWork turi tvirtus pagrindus, dinamišką verslą ir šviesią ateitį“ – sakė WeWork prezidentas David Tolley.

Teismui pateiktas prašymas apsaugoti nuo kreditorių rodo, kad bendrovė turi grąžinti 50 mlrd. dolerių. Biurų patalpas nuomojantis startuolis jau daugelį ketvirčių praneša apie nuostolius ir bando iš naujo derėtis dėl brangių sutarčių su pastatų savininkais. Tuo pat metu WeWork konkurentai, anksčiau siūlę ilgalaikes nuomos sutartis, keitė verslo modelius ir prisitaikė prie rinkos situacijos.

WeWork buvo įkurta 2010 metais. Pastarąjį dešimtmetį ji buvo suvokiama kaip labai dinamiškai besiplėtojanti įmonė. 2019 metais ji pritraukė 12,8 mlrd. dolerių per finansavimo etapą, kuriame, be kita ko, dalyvavo Japoniškas SoftBank. Tačiau jos bandymas patekti į biržą 2019 metas sukėlė rimtų investuotojų abejonių dėl verslo modelio ir tuometinio generalinio direktoriaus Adam Neumann valdymo stiliaus. Galiausiai jis iš pareigų atsistatydino 2019 metų rugsėjį, o WeWork į viešumą išėjo, t.y. debiutavo biržoje tik 2021 metais, dėl sandorio su vadinamąja specialios paskirties įsigijimo bendrove (SPAC).

Pandemija buvo didžiulis smūgis jos verslo modeliui, kartu sumažėjus biuro patalpų paklausai dėl plačiai paplitusio perėjimo prie nuotolinio darbo. WeWork buvo priversta uždaryti daugelį savo biurų. Tačiau ji vis dar turi didelį nekilnojamojo turto portfelį. Birželio pabaigoje minima kompanija turėjo 777 bendradarbystės erdves 39 šalyse. Juose iš viso buvo 906 tūkstančiai biurų.

Taip WeWork tapo JAV komercinio nekilnojamojo turto rinkos krizės, kuri ten tęsiasi jau keletą mėnesių, auka.
 
Dar nėra komentarų