Pirmosios nuobaudos už G7 sankcijų pažeidimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-10-13 12:30 Komentarai: (0)
Praėjusių metų gruodį G7 susitarė, kad grupės šalyse įsikūrusios įmonės negali parduoti Rusijos naftos brangiau nei 60 dolerių už barelį. Neseniai The Washington Post pranešė, kad sankcijoms „trūksta dantų“. Atrodo, kad JAV į tai sureagavo.

Ketvirtadienį Amerika įvedė apribojimus tanklaivių SCF Primorye iš Jungtinių Arabų Emyratų ir YasaGolden Bosphorus iš Turkijos savininkams. Vienetai gabeno rusišką naftą iš Rusijos uostų už daugiau nei 75 ir 80 dolerių už barelį, o tai gerokai viršija nustatytą 60 dolerių ribą.

Svarbu tai, kad abi bendrovės transportui naudojosi Amerikos kompanijų paslaugomis, todėl joms buvo taikomos sankcijos. Dėl to bus blokuojamas abiejų kompanijų turtas JAV, taip pat ir patys tanklaiviai.

Prisiminkime, kad 2022 metų gruodį G7 šalių įvestas limitas taikomas Vladimiro Putino režimo prekybai nafta naudojant grupės šalyse veikiančių įmonių, pvz., draudikų ar ekspeditorių – paslaugas. Visa tai tam, kad apriboti Maskvos lėšas karui Ukrainoje.

Be to, G7 šalys paskelbė įspėjimą kitoms įmonėms ir šalims, kuriame yra paaiškinimai, kaip veikia viršutinė kainų riba. JAV administracijos pareigūnai teigė, kad sankcijos yra „naujas etapas“ įgyvendinant 2022 metų gruodį įvestą limitą.

„Šiandieniniai veiksmai rodo mūsų nuolatinį įsipareigojimą apriboti Rusijos išteklius karui prieš Ukrainą ir užtikrinti kainų viršutinę ribą“ – sakė Iždo departamento sekretorės pavaduotojas Wally Adeyemo.

Rusija nuolat bando apeiti ribą pasikliaudama alternatyviomis paslaugomis ir slėpdama tanklaivių judėjimą bei priklausomybę. JAV iždo sekretorė Janet Yellen trečiadienį pripažino, kad Putino režimui pavyko sumažinti limito efektyvumą, tačiau pažymėjo, kad dabartinė politika gerokai apkarpė pajamas į Rusijos biudžetą ir tai tęsiasi.
 
Dar nėra komentarų