STAIGMENA, Didžiausia pasaulyje ekonomika paaugo gerokai mažiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-04-28 16:24 Komentarai: (0)
Remiantis pirminiais preliminariais duomenimis, per pirmą šių metų ketvirtį didžiausios pasaulyje Amerikos ekonomikos augimas gerokai sulėtėjo, t.y. net tris kartus, bei labiau nei tikėjosi ekonomistai. Be to, jis buvo mažiausias per paskutinius trejus metus.

Per praėjusį ketvirtį sumetintas bendrojo vidaus produkto prieaugis siekė vos 0,7 procento, t.y. buvo mažiausias nuo pat 2014 metų pirmojo ketvirčio, kai ketvirtį prieš tai sudarė 2,1 procento. Ekonomistai tikėjosi, jog prieaugis sulėtės iki vidutiniškai 1,1 procento.

Tiesa, reiktų pastebėti, kad tai jau įprastas reiškinys, kad per pirmą metų ketvirtį Amerikos ekonomikos prieaugis sulėtėja.

Vartotojų išlaidos, kurios sukuria daugiau nei du trečdalius Amerikos bendrojo vidaus produkto vertės, per pirmą šių metų ketvirtį ūgtelėjo vos 0,3 procento, arba net tris kartus mažiau nei tikėjosi ekonomistai ir lėčiausiai nuo pat 2009 metų ketvirtojo ketvirčio. Indėlis į užfiksuotą bendrojo vidaus produkto prieaugį siekė 0,23 procentinio punkto. Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį šis rodiklis paaugo 3,5 procento.

Kaip teigiama, vartotojų išlaidų prieaugio sumažėjimą lėmė sulėtėję automobilių pardavimai, bei dėl šiltesnių nei įprasta orų buvusios mažesnės šildymo paslaugų sąskaitos.

Per pirmą šių metų ketvirtį labiausiai prie užfiksuoto ekonomikos augimo prisidėjo verslo investicijos į ilgalaikį turtą (tuo pačiu į kasybą ir naftos ir dujų gavybą, kur investicijos pašoko net 449 procentais, kai ketvirtį prieš tai pakilo 23,7 procento) bei ūgtelėjusios investicijos į gyvenamojo būsto statybą. Jų indėlis siekė atitinkamai 1,12 ir 0,5 procentinio punkto.

Verslo investicijos į statinius, įrengimus ir intelektualią nuosavybę per pirmą šių metų ketvirtį Amerikoje ūgtelėjo 9,4 procento, arba labiausiai nuo pat 2013 metų. Ketvirtį prieš tai šis rodiklis paaugo vos 0,9 procento. Vien investicijos į įrangą ir įrengimus ūgtelėjo 9,1 procento, t.y. daugiausiai per paskutinius dvejus metus, tuo tarpu investicijos į fabrikų ir kitų negyvenamojo pobūdžio pastatų statybą pakilo net 22,1 procento, kai ketvirtį prieš tai smuko 1,9 procento.

Investicijos į gyvenamuosius pastatus pašoko 13,7 procento, arba labiausiai nuo pat 2015 metų antrojo ketvirčio, kai ketvirtį prieš tai jos pakilo 9,6 procento.

Tuo tarpu verslo atsargų pokytis turėjo 0,93 procentinio punkto neigiamą poveikį bendrojo vidaus produkto pokyčiui, kai ketvirtį prieš tai jis buvo teigiamas ir siekė 1,01 procentinio punkto, t.y. atsargų buvo padidinta tik už 10.3 mlrd. dolerių, kai ketvirtį prieš tai - už 49.6 mlrd. dolerių. Tačiau užsienio prekybos poveikis dėl sparčiau nei importas ūgtelėjusio eksporto, per praėjusį ketvirtį buvo teigiamas ir siekė 0,07 procentinio punkto, kai prieš tai buvo neigiamas ir sudarė 1,82 procentinio punkto.

Amerikos valdžios išlaidos per praėjusį ketvirtį susitraukė 1,7 procento, t.y. labiausiai per paskutinius ketverius metus. Prie to daugiausiai prisidėjo kritusios išlaidos gynybai, tad neigiamas poveikis bendrojo vidaus produkto pokyčiui siekė 0,3 procentinio punkto.

Kaip buvo minėta, tai tik pirminis preliminarus praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto vertinimas, na o dar laukia du perskaičiavimai, kurių rezultatus sužinosime gegužės bei birželio pabaigoje.
 
Dar nėra komentarų