Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2017-03-22 10:26 Komentarai: (0)
Dauguma Europos indeksų antradienį krito, ženklius judėjimus žemyn demonstruojant kalnakasybos sektoriaus akcijoms. Britanijos FTSE 100 traukėsi -0,69 proc., Vokietijos DAX -0,75 proc., o Stoxx Europe 600 neteko -0,53 proc. savo vertės.

Kalnakasių akcijos krito -1,58 proc., kuomet metalų rinkose įsibėgėjo geležies rūdos išpardavimas vykdant gegužės mėnesio ateities sandorius, per dvi dienas jos kainai jau spėjus nukristi beveik 6 proc. Rinkose neigiamai buvo sureaguota į naujienas iš Kinijos uostų, kur vasario mėnesį buvo užfiksuotos mažesnės geležies rūdos importo apimtys iš Australijos. Vis dėl to, analitikai nesitiki ženklesnio resursų kainų kritimo, besiremdami Kinijos plieno produkcijos augimo prognozėmis antrajam šių metų ketvirčiui. „Volkswagen AG“ akcijos krito -2,01 proc., vienam iš kompanijos įkūrėjų Ferdinandui Piech vis garsiau šnekant apie potencialų pasitraukimą iš kompanijos. Švedijos pirštų antspaudų skaitytuvų, kurie yra naudojami išmaniuosiuose įrenginiuose gamintojos „Fingerprint Cards AB“ vertė krito -31,75 proc., kompanijai pakeitus pirmojo ketvirčio pajamų prognozes ir jas sumažinus 50 proc. Kompanija taip pat atšaukė planus mokėti dividendus, bei susilaikė nuo tolimesnių laikotarpių prognozių, argumentuodama tuo, kad išmaniųjų telefonų rinkoje, kur yra realizuojama daugiausiai kompanijos produkcijos šiuo metu įsivyravo neapibrėžtumas, o rinkos paklausą pervertinę užsakovai atšaukinėja arba mažina savo užsakymus.

Tuo tarpu Amerikos rinkose investuotojų optimizmas dėl tolimesnio ekonomikos augimo sparčiai mažėja, o rinkose vakar prekybos ritmą palaikė pardavėjai, kurie vykdė didžiausią vienos dienos akcijų išpardavimą nuo praėjusių metų spalio. Dow Jones krito -1,14 proc., o S&P 500 -1,24 proc., pastarojo indekso sudėtyje didžiausią smukimą fiksuojant finansų sektoriaus akcijoms, kurios traukėsi -2,87 proc. Rinkoje įsivyrauja skepticizmas dėl D.Trumpo ekonomikos skatinimo plano mažinant rinkų reguliaciją bei mokesčius, persvarstant tarptautinės prekybos sutartis ir skatinant infrastruktūros išlaidas. Nepaisant to, kad daugumą kongrese sudaro respublikonai, abejojama ar visos D.Trumpo reformos sulauks pritarimo. Kyla abejonių dėl planuoto Dodd Frank finansų institucijų reguliavimo akto persvarstymo, kadangi šio akto nutraukimas, sumažintų bankų veiklos patikimumą, tačiau ženkliai neprisidėtų prie spartesnio ekonomikos augimo. Nekilnojamojo turto sektoriaus akcijos krito mažiausiai iš visų S&P 500 sektorių (-0,15 proc.) investuotojams šiandien laukiant būsto įkeitimo paraiškų praėjusios savaitės rodiklių bei egzistuojančių gyvenamųjų namų pardavimų apimčių vasario mėnesį, esant prognozėms, kad jos krito nuo 5,69 iki 5,55 mln.

Brent rūšies naftos kaina šiandien ryte krenta iki 50,65 JAV dolerių už barelį ribos, kuomet remiantis pramonės įmonių duomenimis stiprėja tikimybės, kad praėjusią savaitę žaliavinės naftos atsargos Amerikoje augo į rekordines aukštumas ir toliau sugebėjo kompensuoti OPEC apimčių mažinimą. Azijos indeksai taip pat krenta reaguodami į pesimizmą JAV. Trečiadienio rytą 09:15 val. Japonijos NIKKEI 225 buvo kritęs -2,13 proc, o Kinijos CSI 300 traukėsi -0,47 proc. Japonijoje šiandien ryte pranešta, kad šalies prekybos balanso kilimas vasario mėnesį viršijo analitikų lūkesčius ir sudarė 813,4 mlrd. jenų. Analitikus taip pat maloniai nustebino pramonės aktyvumo indekso rodikliai, kurie sausio mėnesį augo 0,1 proc., nors augimo nebuvo tikimasi.

Valiutų rinkos

Pesimizmas Amerikoje skatino JAV dolerių išpardavimą, šios valiutos vertei kitų didžiųjų valiutų atžvilgiu vakar krentant į pusantro mėnesio žemumas. JPY/USD poroje tuo metu aštuntą sesiją iš eilės yra fiksuojamas jenos vertės stiprėjimas, kurį šiandien ryte skatina geri Japonijos tarptautinės prekybos bei pramonės rodikliai ir kylantis neapibrėžtumas JAV. Nuo kovo 15 d., kuomet FED paskelbė apie palūkanų normos kilimą, Japonijos jenos kursas dolerio atžvilgiu jau yra sustiprėjęs beveik 3 proc. EUR/USD poroje euras praėjusią sesiją kilo labiausiai nuo praėjusių metų lapkričio ir 09:05 val. už vieną šios valiutos vienetą buvo mokami 1,0814 JAV doleriai.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkos vakar ženklių pokyčių nefiksavo, o bendra rinkų nuotaika buvo teigiama. Vilniaus indeksas kilo +0,05 proc., Rygos +0,02 proc., o Talino stiebėsi +0,37 proc., per visas tris rinkas sugeneruojant 540 tūkst. Eur apyvartą. Aktyviausiai prekyba vyko „Šiaulių banko“ pozicijoje, kur buvo įvykdyta sandorių už 87 tūkst. Eur, o akcijos kaina išliko nepakitusi ir lygi 0,518 Eur. Vertės augimu toliau pasižymėjo „Silvano Fashion Group“ akcijos, kurios vakar kilo +1,06 proc. iki 2,86 Eur kainos. „Klaipėdos naftos“ pozicijoje smulkieji investuotojai taip pat kėlė akcijų vertę, naudodamiesi žemiausiu akcijos kainos lygiu nuo praėjusių metų liepos, o prekybos pabaigoje akcija kilo +0,22 proc. iki 0,465 Eur.
 
Dar nėra komentarų