Kviečių kaina krito iki žemiausio lygio per pastaruosius daugiau nei penkerius metus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2016-02-10 13:25 Komentarai: (2)
Kviečių kaina šiandien biržoje ir vėl krenta bei tai jau net vienuolikta prekybos sesija iš eilės kai pinga šie grūdai. Jų pigimą, kaip ir įprasta kalbant apie žaliavas, lemia nerimas dėl mažėjančios paklausos.

Šiandien apie pietus kviečių kovo mėnesio ateities kontrakto kaina buvo nusmukusi apie vieną procentą iki 149.5 eurų už toną, arba iki žemiausio lygio nuo pat 2010 metų vidurio.

Prekeiviai baiminasi, kad Europos sąjunga turės problemų su savo kviečių atsargų realizavimu. Eksportas jau yra net penkiolika procentų mažesnis nei ankstesniame sezone. Prancūzijos Rounės uoste kviečiai buvo siūlomi už tris eurus mažesnę kainą nei tuomet buvusi kontraktų kaina biržoje, atkreipė dėmesį Aurel BGC atstovas Pierre Tronc.

„Tai iš tiesų jau kažkoks paniškas išpardavimas. Ūkininkai ir kooperatyvai parduoda. Kodėl? Jie bijo, kad kainos kris dar daugiau, tad nori gauti bent kažkokį pelną“ - pabrėžė jis.

Rinkos dalyvius neramina pranešimai iš Egipto. Šios šalies valdžia prieš kelis mėnesius grąžino kviečių siuntą iš Prancūzijos bei paaiškino, jog grūduose per didelė skalsių tarša. Praėjusį mėnesį Egipto Žemės ūkio ministerija paskelbė, kad pradeda taikyti nulinę skalsių tolerancija, kas kviečių eksportuotojams yra papildomas iššūkis. Praėjusią savaitę Egiptas atšaukė du kviečių pirkimo konkursus. Pirmasis buvo atšauktas dėl pasiūlymų stokos, o antrasis dėl pernelyg aukštos kainos.

Aurel BGC atstovas Pierre Tronc atkreipė dėmesį, kad praėjusią savaitę kviečių įsigijo Alžyras, kuris Afrikoje yra antras pagal dydį šių grūdų importuotojas. Už kviečius buvo mokama mažiau nei tuomet buvusi kaina biržoje.

Nuo šių metų pradžios kviečiai jau atpigo apie tris procentus, o per pastaruosius vienerius metus jų kaina biržoje smuktelėjo 12,3 procento.
 
1.   Parašė maxa   2016-02-10 13:47  

Duona brangzzz

 
2.   Parašė Parshiukas   2016-02-10 14:00  

Talo sake gerai investavo