Varšuvos biržos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2015-09-05 16:58 Komentarai: (0)
Šalia mūsų kaimyninėje Lenkijoje yra įsikūrusi Varšuvos birža, kurioje gausus pasirinkimas, t.y. yra prekiaujama tiek ypač didelių, tiek vidutinių, mažų ir ypač mažų kompanijų akcijomis. Be to,Varšuvos biržoje yra prekiaujama ir keletos Lietuvos kompanijų akcijomis. Taigi, šįkart pasižvalgysime būtent po Lenkijos akcijų rinką ir apžvelgsime antrojo šių metų ketvirčio didžiausių įmonių ir bankų veiklos rezultatus.

Apžvelgdami antrojo šių metų ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes tradiciškai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Per antrą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, dešimties minimą indeksą sudarančių atstovių pajamos ūgtelėjo, bei lygiai pas tiek pat jos smuktelėjo. Per pirmą šių metų ketvirtį padėtis buvo pozityvesnė, tuomet keturiolikos didžiausių bendrovių ir bankų pajamos ūgtelėjo, na o likusių smuktelėjo.

Kalbant apie EBITDA pelną, tai pas devynias WIG20 indekso atstoves jis per praėjusį ketvirtį paaugo, o pas dešimt smuktelėjo. PKN Orlen atveju, per antrą šių metų ketvirtį EBITDA rezultatas buvo teigiamas, kai prieš metus jis dėl pervertinimų ir nurašymų bei nepalankios situacijos rinkoje buvo neigiamas. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo gerokai pozityvesnis ir siekė 14 ir 6.

Taigi, akivaizdu, jog antrasis ketvirtis, palyginus su pirmuoju, minimo indekso atstovėms vertinant jų finansinius veiklos rezultatus, buvo prastesnis. Tą rodo ir WIG20 indeksą sudarančių didžiausių kompanijų ir bankų bendros pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos. Per praėjusį ketvirtį bendra pajamų pokyčių mediana buvo teigiama ir siekė 0,5 procento, kai dar per pirmą šių metų ketvirtį ji buvo gerokai didesnė ir sudarė 6,1 procento. Tuo tarpu EBITDA pelnų pokyčių mediana per antrą šių metų ketvirtį buvo neigiama ir siekė 1,4 procento, kai dar ketvirtį prieš tai buvo teigiama bei sudarė aštuonis procentus.

Labiausiai, kalbant tiek apie pajamas, tiek apie EBITDA pelną, per praėjusį ketvirtį suprastėjo dviejų bankų, t.y. mBank ir PKO BP, bei dviejų Lenkijos energetikos sektoriaus atstovių, t.y. Enea ir PGE, veiklos rezultatai. Ta patį rodo ir finansų bei energetikos sektorių medianų rodikliai. Tuo tarpu labiausiai savo veiklos rezultatas per praėjusį ketvirtį pagerino Cyfrowy Polsat, PGNiG ir Eurocash.

Kalbant vien tik apie pajamas, tai labiausiai jos per antrą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo pas jau minėtus du bankas, bei pas PKN Orlen, kur kritimas siekė 13,5 procento, kai ketvirtį prieš tai sudarė 17,1 procento, bei pas Enea, kurios pajamos smuktelėjo virš dvylikos procentų. Na o sparčiausiu šio rodiklio prieaugiu per minimą laikotarpį pasižymėjo televizijos kanalų transliacijos paslaugos teikianti Cyfrowy Polsat, kurios pajamos pašoko virš keturiasdešimt procentų, bei Eurocash, kurios pajamos pasistiebė kiek daugiau nei penktadaliu.

Tuo tarpu EBITDA pelno atveju, per praėjusį ketvirtį tarp WIG20 indekso atstovių sparčiausiu jo augimu pasižymėjo chemijos sektoriaus atstovė Synthos, kurios EBITDA pelnas pašoko virš keturiasdešimt procentų, taip pat jau ne kartą minėtas Cyfrowy Polsat, bei PGNiG, kurios minimas pelnas paaugo trisdešimt procentų. Na o labiausiai EBITDA pelnas per minimą laikotarpį susitraukė pas Lenkijos draudimo milžine PZU, kur dėl neigiamo rezultato iš investicinės veiklos, šis pelnas krito net beveik perpus. Pastebimai, t.y. virš keturiasdešimt procentų taip pat krito ir energetikos sektoriaus atstovės Enea EBITDA pelnas, o kitos šios sektoriaus atstovės PGE minėtas pelnas susitraukė 37,2 procento.

Vertinant WIG20 indekso atstovių finansinių santykinių rinkos vertės rodiklių (P/E, P/BV ir P/S) medianas, akivaizdu, jog jos yra gana žemos, o tai reiškia, kad didžiųjų Lenkijos bendrovių ir bankų akcijos yra gana pigios. Mažiausi šie medianų rodikliai yra pas energetikos sektoriaus atstoves, o didžiausi pas finansų sektoriaus atstoves.

Remiantis naujausiais duomenimis, nuo šių metų pradžios pabrango vos šešių didžiausių įmonių ir bankų, kurios sudaro WIG20 indeksą, akcijos, o atpigo net keturiolikos. Tad akivaizdu, jog įmonių ir bankų veiklos rezultatų pokyčiai gan glaudžiai koreliuoja su jų akcijų kainų pokyčiais. Per praėjusius metus dešimties minimo indekso atstovių akcijos pabrango, bei lygiai tiek pat atpigo. Nuo šių metų pradžios bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia 8,9 procento, kai per praėjusius metus buvo teigiama bei sudarė 1,3 procento. Labiausiai šiais metais tarp WIG20 indeksą sudarančių kompanijų ir bankų atpigo energetikos, pramonės ir finansų atstovių akcijos.

Nuo metų pradžios labiausiai pabrangusios ir toliau išlieka PKN Orlen ir PGNiG bendrovių akcijos, kurių kainos šoktelėjo atitinkamai 54 ir 47,6 procentai. Tai susiję su gerėjančiais įmonių veiklos rezultatais ir lūkesčiais, jog ši tendencija ir toliau tęsis. Tuo tarpu nuo šių metų pradžios labiausiai atpigo anglių išgavėjos Bogdanka akcijos, kurių vertė susitraukė beveik perpus, tiesa, dar prieš porą savaičių šios bendrovės akcijų kaina, dėl pasirodžiusiu neigiamų naujienų, buvo nukritusi kur kas labiau. Gan pastebimai per minimą laikotarpį taip pat atpigo ir Tauron PE, KGHM Polska Miedz ir mBank akcijos.

WIG20 indeksas vis dar išlieka ilgalaikiame konsolidavimosi kanale, tiesa, praėjusį mėnesį jis trumpam buvo iš jos ištrūkęs, tačiau sugrįžo atgal.

 
Dar nėra komentarų