STAIGMENA, Bedarbystė Amerikoje sumažėjo, tačiau sukurtų darbo vietų skaičius nuvylė

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2015-07-02 15:35 Komentarai: (0)
Pirmąjį šių metų vasaros mėnesį bedarbystė Amerikoje nelauktai smuktelėjo labiau nei prognozuota, t.y. krito nuo 5,5 iki 5,3 procento, arba iki žemiausio lygio nuo pat 2008 metų balandžio mėnesio, kai ekonomistai spėjo, jog ji sumažės iki vidutiniškai 5,4 procento. Tuo tarpu naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose buvo sukurta mažiau nei tikėtasi. Po šios informacijos pasirodymo euras ėmė sparčiai ir pastebimai stiprėti dolerio atžvilgiu.

Naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose Amerikoje per birželį buvo sukurta 223 tūkstančiai, kai laukta, jog šis skaičius sudarys vidutiniškai 233 tūkstančius.

Be to, neigiama linkme buvo pakoreguoti anksčiau skelbti gegužės ir balandžio mėnesio duomenys. Gegužės mėnesį sukurtų naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose skaičius buvo sumažintas nuo 280 iki 254 tūkstančių, o balandžio - nuo 221 iki 187 tūkstančių.

Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis Amerikoje praėjusį mėnesį, palyginus su geguže, sumažėjo nuo 62,9 iki 62,6 procento, arba krito iki žemiausio lygio nuo pat 1977 metų spalio mėnesio. Būtent tai ir buvo viena iš priežasčių, kodėl Amerikoje birželį labiau nei laukta krito bedarbystė.

Šalies privačiame sektoriuje birželį taip pat buvo sukurta 223 tūkstančiai naujų darbo vietų, o tai reiškia, jog jų skaičius viešajame sektoriuje nepakito. Ekonomistai prognozavo, jog jų bus sukurta vidutiniškai 225 tūkstančiai. Mėnesį prieš tai privačiame sektoriuje buvo sukurta 250 tūkstančių naujų darbo vietų, o viešajame - keturi tūkstančiai.

Tuo tarpu vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, tačiau prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje birželio mėnesį, palyginus su ankstesniu mėnesiu, krito nuo 10,8 iki 10,5 procento.

Amerikos fabrikuose praėjusį mėnesį buvo sukurta keturi tūkstančiai naujų darbo vietų, kai prognozuota, jog šis skaičius sieks vidutiniškai penkis tūkstančius. Mėnesį prieš tai jų buvo sukurta septyni tūkstančiai.

Mažmeninės prekybos sektoriuje birželį buvo sukurta 32,9 tūkstančiai naujų darbo vietų, laisvalaikio ir viešbučių srityje darbo vietų skaičius paaugo dvidešimt dviem tūkstančiais. Profesionalių ir verslo paslaugų srityje buvo sukurta 64 tūkstančiai naujų darbo vietų, sveikatos priežiūros srityje - 40 tūkstančių, barai ir restoranai papildomai įdarbino trisdešimt tūkstančių žmonių. Tuo tarpu kasybos ir gavybos sektoriuje darbo vietų skaičius sumažėjo dar septyniais tūkstančiais, ir nuo gruodžio mėnesio šiame sektoriuje darbo vietų bendras skaičius sumažėjo septyniasdešimt tūkstančių.

Amerikoje per birželį valandinis darbo užmokestis nepakito, kai prognozuota, jog jis paaugs vidutiniškai 0,2 procento. Per gegužę šis rodiklis padidėjo 0,2 procento. Tuo tarpu per metus valandinis darbo užmokestis paaugo dviem procentais, kai mėnesį prieš tai prieaugis siekė 2,3 procento.
 
Dar nėra komentarų