JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2015-04-01 15:47 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos nerodo aiškios krypties, investuotojams laukiant naujausių JAV ekonomikos rodiklių.



Vakar JAV akcijų indeksai fiksavo ženklius verčių mažėjimus, nepaisant paskelbto kovo mėn. Conference Board rengiamo vartotojų pasitikėjimo rodiklio, kurio reikšmė buvo didesnė nei laukta. Tuo tarpu korekcinėms nuotaikoms atsispyrė komercinio NT valdytojos ir tarpininkės CBRE Group (CBG) akcijų kaina, kuri kilo daugiau nei 6% po to, kai įmonė pranešė, jog už apie 1,48 mlrd. USD iš Johnson Controls (JCI) planuoja įsigyti verslo paslaugų padalinį. Po šios naujienos JCI akcijų kaina kilo 1,2%. Be to, CBRE Group ir Johnson Controls pasirašė 10 m. trukmės bendradarbiavimo sutartį, kuri suteiks pirmenybę Johnson Controls gaminamai šildymo, ventiliacijos ir oro kondicionavimo sistemų įrengimui CBRE Group valdomame nekilnojamame turte.

Interneto tinklapių talpinimo (angl. web site hosting) paslaugas teikianti bendrovė GoDaddy (GDDY) IPO metu išplatino akcijas už 20 USD, kai iki tol skelbta akcijų kainos riba buvo ties 17-19 USD. Skaičiuojama, jog bendrovė IPO metu pritraukė apie 418 mln. USD. Gautos lėšos bus panaudotos įmonės plėtrai, prekės ženklo žinomumui gerinti ir išmokoms akcininkams. Verta pabrėžti, jog GoDaddy veikla 2014 m. buvo nuostolinga ir ji dar 2006 m. ketino žengti į JAV akcijų biržą, tačiau to daryti atsisakė dėl buvusių nepalankių rinkos sąlygų.

Dauguma Azijos akcijų indeksų šiandien krito, tačiau Kinijos CSI 300 šoktelėjo 1,8%, o Honkongo Hang Seng augo 0,6%. Investuotojų nuotaikas gerino paskelbtas oficialus kovo mėn. Kinijos gamybos pramonės pirkimų vadybininkų indeksas (PMI), kurio reikšmė pranoko lūkesčius ir parodė, jog praėjusį mėnesį šalies pramonė švelniai plėtėsi. Tuo tarpu pranešto HSBC rengiamo galutinio gamybos pramonės PMI reikšmė buvo kiek geresnė nei prognozuota, tačiau vis dar išliko žemiau 50 punktų ribos, skiriančios plėtrą ir susitraukimą. Tačiau pasirodo vis daugiau pranešimų, jog pastaruoju metu vykusį Kinijos akcijų kainų kilimą lemia mažiau patyrusių investuotojų sugrįžimas į akcijų rinkas. Remiantis naujausia Kinijos namų ūkių finansų apklausa, didžiąją dalį (~62%) naujų investuotojų sudaro asmenys turintys tik pirminį arba vidurinį išsilavinimą. Taip pat pastaruoju metu pastebimas ženklus naujų investicinių sąskaitų atidarymas. Visa tai iš dalies primena 2007 m. vyravusią situaciją.

Europos akcijų indeksai yra linkę kilti. Tačiau investuotojai vis dar nerimauja dėl išliekančios tikimybės, jog Graikija gali palikti euro zoną. Tuo tarpu legendinis investuotojas Warren Buffett pareiškė, jog euro zona turėtų atlaikyti Graikijos pasitraukimą iš valiutos sąjungos. Taip pat jis įžvelgia teigiamą Graikijos pasitraukimo iš euro zonos pusę – kitos narės pasimokytų iš Graikijos klaidų ir suprastų, jog reikia laikytis taisyklių. Be to, taip gali būti paskatintas fiskalinės politikos susitarimo kūrimas. W. Buffett taip pat pareiškė, jog vokiečiai visą laiką nefinansuos Graikijos.

Šiandien bus paskelbta kovo mėn. JAV užimtųjų skaičiaus prognozė ir praneštas ISM rengiamas gamybos pramonės pirkimų vadybininkų indeksas. Taip pat investuotojai lauks praėjusios savaitės naftos atsargų JAV įmonėse pokyčio, kuris leis geriau įvertinti žaliavos perteklių šalyje. Apšvietimo sistemų kūrėja Acuity Brands (AYI) ir žemės ūkio bei biotechnologijų bendrovė Monsanto (MON) šiandien praneš naujausius ketvirtinius rezultatus. Analitikai prognozuoja, jog šių įmonių pelnas akcijai sieks atitinkamai 1,05 USD ir 2,93 USD. Rytoj didžiausio dėmesio sulauks naujausi JAV prekybos ir darbo rinkos duomenys.

Prekybos centrų valdytoja Macerich (MAC) atmetė antrą 16,8 mlrd. USD vertės (95,5 USD už akciją) nekilnojamojo turto valdytojos Simon Property Group (SPG) pasiūlymą perimti bendrovę. Macerich atstovai yra įsitikinę, jog šis SPG pasiūlymas neatitinka įmonės vertės. Priešprekybinėje sesijoje MAC akcijų kaina krenta apie 1%.

WTI tipo naftos kaina yra linkusi kristi ir išlieka žemiau 48 USD už barelį, investuotojams laukiant naujausio JAV įmonėse laikomų naftos atsargų rodiklio ir Vakarų valstybių su Iranu derybų baigties. Aukso kaina švelniai kyla. Po kelias dienas iš eilės vykusių kritimų EUR/USD kursas šiandien yra linkęs kilti, tačiau artimiausiomis dienomis galima tikėtis didesnių svyravimų, kai sulauksime daugiau naujienų apie Graikijos ekonomikos gelbėjimo planus.

Šį savaitgalį Lietuvoje buvo įvestas vasaros laikas ir dėl to JAV akcijų rinkų prekybos sesija Lietuvos laiku prasideda 16:30 val. ir baigiasi 23:00 val.

 
Dar nėra komentarų