Šveicarijos Centrinis bankas nustatė neigiamą palūkanų normą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-12-18 13:53 Komentarai: (0)
Šiandien Šveicarijos Nacionalinis bankas visiškai nelauktai šalyje nustatė neigiamą bazinę palūkanų normą, kuri sudarys 0,25 procentus, kai prieš tai siekė nulį procentų. Po šios informacijos pasirodymo Šveicarijos frankas ėmė silpnėti.

Be to, trijų mėnesių Libor ribos nuo šiol sieks -0,75 - 0,25 procentus, kai anksčiau jos sudarė 0,00 - 0,25 procentus.

„Per pastarąsias keletą dienų daugelis veiksnių lėmė, jog padidėjo saugių investicijų paklausa“ - rašoma Šveicarijos Centrinio banko pranešime.

„Neigiamų palūkanų normų įvedimas lemia, kad mažiau patrauklios tampa investicijos paremtos Šveicarijos franku, ir tokiu būdu yra palaikomas nustatytas minimalus valiutos keitimo kursas“ - savo sprendimą nustatyti neigiamą bazinę palūkanų normą minėtame pranešime pagrindinė minimo banko atstovai.

Šveicarijos Nacionalinio banko atstovai taip pat patvirtino, jog euro ir franko valiutų kurso minimalus lygis ir toliau sudarys 1,2 frankus už vieną eurą, t.y. frankui ir toliau nebus leidžiama labiau sustiprėti euro atžvilgiu. Minėtas minimalus lygis buvo įvestas dar 2011 metų rugsėjo šeštą dieną.

Šveicarijos Centrinio banko atstovai tuo pačiu pažymi, jog jeigu bus būtina, jie yra pasiruošę imtis ir tolimesnių papildomų veiksmų.

Kaip minėta, po šios informacijos pasirodymo Šveicarijos frankas susilpnėjo tiek euro, tiek dolerio atžvilgiu. Per pietus rinkoje už vieną eurą yra mokama po 1.20383 frankus, arba 0.27 procentais daugiau nei vakarykštės prekybos sesijos metu, na o iškart po paskelbimo apie neigiamų palūkanų nustatymą, euras franko atžvilgiu buvo sustiprėjęs iki 1.20932 frankų už vieną eurą.

Doleris franko atžvilgiu yra pabrangęs 0.34 procentais iki 0.97703 frankų už vieną dolerį, nors iš pat ryto buvo pakilęs dar labiau, t.y. iki 0.98461 franko už vieną dolerį, t.y. aukščiausias lygis šiais metais.

Nuo šių metų pradžios euras franko atžvilgiu atpigo apie du procentus, na o doleris pabrango 9.5 procentais.
 
Dar nėra komentarų