Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2014-11-20 10:40 Komentarai: (0)
Vakar dieną Europos akcijų indeksai judėjo skirtingomis kryptimis. Euro Stoxx 50 indeksas fiksavo kuklų 0,07 proc. augimą, o Stoxx Europe 600 neišsilaikė septynių savaičių aukštumose krisdamas -0,04 proc. Tuo tarpu prekyba regione išsiskyrė pavienės akcijos Graikijoje ir Ispanijoje. Graikijos bankų „Piraeus Bank SA“ (7,2 proc.) ir „Eurobank Ergasias SA“ (6,6 proc.) akcijų vertė kilo investuotojams laukiant JAV FED‘o paskutinio susirinkimo protokolo paskelbimo.

Ispanijos biržoje trečią dieną iš eilės investuotojai stengiasi aktyviai įsigyti energijos technologijų bendrovės „Abengoa SA“ (9,45 proc.) akcijų, pastarųjų vertė per šias dienas pakilo net 59 proc. Trečiadienį JAV investuotojai nebuvo nusiteikę teigiamai. Paskelbtame FED‘o protokole matėsi, kad yra banko narių, kurie ne taip optimistiškai nusiteikę šalies ekonomikos perspektyvomis ir nori atkreipti dėmesį į infliacijos lygį. Taipogi vakar buvo patikslinta, kad rugsėjo mėnesį JAV pradėtų statyti naujų būstų apimtys buvo pasiekusios 1038 tūkst., o spalio mėn. jos mažėjo iki 1009 tūkst. ir sudarė 2,8 proc. kritimą. Ši statistika į finansų rinkas įnešė pesimistinių nuotaikų, nes buvo tikėtasi, kad pastarasis sektorius parodys teigimą augimą. Šiandien investuotojai turės galimybę vertinti nemažai makroekonominių rodiklių. Vokietijoje ir euro zonoje investuotojai laukia, kad preliminarios paslaugų sektoriaus apimtys kils, o bendras euro zonos pasitikėjimo indeksas sumažins neigiamą pokytį. Tuo tarpu JAV rinkose bus akcentuojamas savaitinis bedarbių paraiškų skaičius bei preliminarus lapkričio mėn. gamybos sektoriaus užsakymų aktyvumas. Prognozuojama, kad pastarųjų rodiklių pokyčiai bus teigiami ir akcijų rinkoms siųs teigiamus signalus.

Valiutų rinkos

Į trečiadienį paskelbtą JAV FED‘o paskutinio susirinkimo protokolą EUR/USD valiutų pora aktyviai nereagavo ir apsistojo ties 1,2550 riba. Užsienio valiutų investuotojai netikėtų naujienų protokole neįžvelgė, išliekant tendencijai, kad šalyje bazinė palūkanų norma bus keliama esant užtikrintai ekonomikos būklei. Ketvirtadienio ryte pagrindinių valiutų kursas svyruoja ties 1,2540 lygiu. Šiandien investuotojų dėmesys kryps į mėnesinį JAV spalio mėn. infliacijos lygį. Prognozuojama, kad pastarasis rodiklis neigiamai sumažės nuo 0,1 proc. iki -0,1 proc. Taip pat šiandien vyks ECB narių konferencijos, kurių metu investuotojai tikėsis išgirsti papildomos informacijos dėl banko numatomos euro zonos ekonomikos skatinimo planų.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar Vilniaus (-0,08 proc.), Rygos (-0,06 proc.) ir Talino (-0,23 proc.) biržų indeksai vieningai krito, bendrai apyvartai šiose biržose pasiekiant 559 tūkst. eurų. Nors trečiadienį Rygos biržoje buvo pirmoji darbo diena šią savaitę, tačiau listinguojamos bendrovės šioje biržoje prekyba neišsiskyrė, aktyviausiai jai vykstant vaistų gamintojos „Grindeks“ pozicijoje, investuotojams apsikeičiant akcijomis už 7 tūkst. eurų ir akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 5,55 euro. Tuo tarpu ir toliau investuotojai aktyviai sudarinėja tiesioginius sandorius. Agro verslo bendrovės „Linas Abgro Group“ (-0,73 proc.) pozicijoje buvo sudaryta tik 3 sandoriai, tačiau apyvarta pasiekė 144 tūkst. eurų, o Estijos statybų bendrovės „Merko Ehitus“ akcijos krito -2,11 proc., taip pat pozicijoje pasižymint tiesioginiam sandoriui, kurio vertė sudarė beveik 72 tūkst. eurų. Šiandien komercinis bankas „Šiaulių bankas“ (0,00 proc.) paskelbs 2014 metų 9 mėnesių tarpinė informacija, tačiau šie duomenys neturėtų sukelti aktyvumo, nes dar sausio 20 dieną, buvo paskelbta neaudituota informacija už šį laikotarpį. Aktyvumu turėtų išsiskirti prekyba „Silvano Fashion Group“ (-0,53 proc.), nes šiandien investuotojai pirkdami akcijų nebepretenduoja į išmokamus dividendus.
 
Dar nėra komentarų