108 metų investuotojas vis dar žaidime

» Straipsniai » Istorija
Jam jau 108 metai, tačiau jis vis dar aktyviai dalyvauja žaidime. Investuotojas veteranas Irving Kahn savo karjerą Volstrite pradėjo dar 1929 metais, t.y. prieš Didžiąją krizę, ir iki šiol jis išlieka aktyvus žaidėjas finansų rinkose.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2014-09-27 01:50 Komentarai: (7)
Jam jau 108 metai, tačiau jis vis dar aktyviai dalyvauja žaidime. Investuotojas veteranas Irving Kahn savo karjerą Volstrite pradėjo dar 1929 metais, t.y. prieš Didžiąją krizę, ir iki šiol jis išlieka aktyvus žaidėjas finansų rinkose. Taigi, susipažinkime su šiuo žmogumi, kuris per savo gyvenimą sukaupė daug itin vertingos patirties, artimiau.

Irving Kahn gimė 1905 metų gruodžio devynioliktą dieną. Mokėsi Niujorko miesto koledže, na o vėliau pradėjo dirbti Benjamin Graham dėstytojo asistentu Kolumbijos universitete. Jis vadovavo daugeliui kompanijų ir šiuo metu yra vyriausias aktyvus investuotojas, be to, investicinės kompanijos Kahn Brothers Group pirmininkas, CFA analitikas, kuris vienas iš pirmųjų laikė CFA arba sertifikuoto finansų analitiko egzaminą.

Minimas legendinis investuotas buvo vienas iš tų nedaugelio, kuris numatė 1929 metų krachą finansų rinkose. Tuomet jis dėka pašortinimo beveik padvigubino savo investicinio portfelio vertę. Tiesa, vėliau pakeitė savo investavimo stilių, t.y. pradėjo orientuotis į ilgalaikį investavimą. Irving Kahn ėmė investuoti į bendroves, kurios turi didelį augimo potencialą ir kaip buvo minėta, tai buvo ilgalaikio investavimo tipo investicijos. Minimas investuotojas veteranas investuodamas tai pat stengiasi išvengti finansinio sverto naudojimo.

Daugelis profesionalių investuotojų pabrėžia ilgalaikio požiūrio svarbą, bet tik nedaugelis gali apie tai kalbėti su tokiu dideliu autoritetu arba kompetencija, kaip investuotojas veteranas Irving Kahn. Taigi, leidinys Telegraph išskirtiniame interviu paprašė jo peržvelgti savo ilgą karjerą bei prisiminti esminius momentus, kurie paveikė jo kaip investuotojo strategiją.

„Mano pirmosiomis dienomis akcijų rinkoje dominavo spekuliantai, kurie ieškojo greito papildomo uždarbio. Vieninteles rimtas investicijas tuomet atliko tik keletas stambių institucijų, kurios įsigijo gerai žinomų ir solidžių kompanijų akcijas ir obligacijas” – savo pirmąsias dienas rinkoje prisiminė Irving Kahn.

Karštą 1929 metų vasarą buvę spekuliaciniai veiksmai rinkoje kilstelėjo kainas į itin nepagrįstus lygius, tad minimas investuotojas tuomet nusprendė, kad geriausias būdas uždirbti pinigų - tai pašortinti tam tikrų kompanijų akcijas, t.y. jis laukė bendrovių akcijų kainų kritimo ir ketino iš to uždirbti.

„Vienas iš ryškiausių mano prisiminimų - tai pirmasis prekybos sandoris, t.y. kasybos kompanijos Magma Copper akcijų pašortinimas. Aš pasiskolinau pinigus iš teisininko, kuris buvo tikras, kad aš juos prarasiu, tačiau jis vis tiek man juos paskolino. Jis pasakė, kad tik kvailys statytų prieš bulių rinką” – prisiminė jis.

Tačiau 1929 metų rudenį Volstritą ištiko krachas, na o Irving Kahn savo investicijas beveik padvigubino.

„Tai labai geras pavyzdys, kai itin didelis entuziazmas kompanijoje arba pramonėje paprastai yra didelio pavojaus ženklas” – atkreipė dėmesį minimas investuotojas.

Jis tuo pačiu pabrėžė, kad tuo metu buvusios krizės finansų rinkose padariniai labai skyrėsi nuo paskutiniosios krizės.

„Prie 1929 metų krizės kaip ir prie paskutiniosios prisidėjo nekilnojamo turto burbulas, tačiau buvo ir labai daug skirtumų. Daug žmonių investavo skolintus pinigus, tad jų portfeliai buvo tiesiog nušluoti ir sunaikinti. Tuomet nebuvo jokios teisinės apsaugos. Mes neturėjome vertybinių popierių įstatymo. Nors prieš paskutinį krachą visi žinojo, kad sistema yra ydinga, tačiau bent jau buvo tam tikra apsauga. Dvidešimtaisiais mes neturėjome nieko. Ir tuomet smogė depresija, buvo eilės prie duonos ir šeimos benamių Centriniame parke, kurios neturėjo kur eiti” – prisiminė Irving Kahn.

„Aš investavau konservatyviai ir bandžiau išvengti sverto. Kuklus gyvenimo būdas nekenkia” – sakė jis, pabrėždamas, jog po pirmosios sėkmės biržoje pakeitė savo investavimo stilių, na o tam didžiausią įtaką padarė pažintis ir bendradarbiavimas su Benjamin Graham, t.y. investavimo į vertę išradėju.

„Per praėjusio amžiaus ketvirtą dešimtmetį Ben Graham ir kiti sukūrė vertybinių popierių analizės ir investavimo į vertę koncepciją ir nuo tada per visą mano gyvenimą mano dėmesys buvo sutelktas į tai. Investavimas į vertę buvo paremtas analitiniu investavimu, t.y. priešprieša spekuliavimui” – atkreipė dėmesį investuotojas veteranas.

Benjamin Graham buvo Kolumbijos universiteto Niujorke dėstytoju, na o Irving Kahn buvo jo asistentu. Tarp minimo dėstytojo mokinių buvo ir šiuo metu esantis legendinis investuotojas bei milijardierius Warren Buffett.

Investavimo į vertę šalininkas Ben Graham bandė apskaičiuoti tikrąją kompanijos vertę ir tada pirkti akcijas tik tuomet, jei kaina rinkoje yra gerokai mažesnė.

„Didžiosios depresijos metu aš galėjau surasti akcijas, kurios buvo prekiaujamas su milžinišku diskontu arba nuolaida. Aš išmokau iš Ben Graham, kad labai įdėmiai studijuojant finansines ataskaitas, galima surasti kompanijų akcijas, kur doleris parduodamas už penkiasdešimt centų. Jis tai pavadino saugumo riba, ir tai vis dar svarbiausia sąvoka susijusi su rizika” – sakė Irving Kahn.

„Per paskutinį krachą ir kitus išpardavimus, aš su sūnumi ieškojome gerų kompanijų, kurių akcijos parduodamos su nuolaida ir kurios, jei jūs būsite kantrus, pakils į viršų. Jei rinka yra per daug pervertinta, investuotojas turi būti pasirengęs laukti” – atkreipė dėmesį jis.

„Visada yra gerų kompanijų, kurių akcijos būna pervertintos. Drausmingas investuotojas jų vengia. Kaip teisingai yra pasakęs Warren Buffett, geras investuotojas turi priešingą temperamentą tam, kuris dominuoja rinkoje. Per visus išpardavimus ir krachus orientavimasis į investavimą į vertę padėjo man išlaikyti ir auginti savo kapitalą. Investuotojai turi prisiminti, kad jų pirmasis darbas yra išsaugoti savo kapitalą. Po to, kai jie susitvarko su tuo, tuomet jie gali imtis antrojo darbo, t.y. kapitalo grąžos paieškos” – pridėjo Irving Kahn.

Kalbėdamas apie dabartinę padėtį finansų rinkose, vyriausias pasaulyje aktyvus investuotojas teigė, kad jis vis dar randą keletą gerų investavimo galimybių.

„Aš galiu pasakyti, kad su sūnumi dabartinėje rinkoje randame labai nedaug vertės atvejų. Tai įprastai yra plačiai išplitusios spekuliacijos ženklas” – sakė minimas investuotojas.

„Niekas nežino, kada kils banga. Tie, kurie naudoja svertą, užsiima trumpalaike prekyba ir nusipirko aukštomis kainomis, patirs nuolatinį kapitalo praradimą. Aš teikiu pirmenybę lėtumui ir stabilumui. Aš studijuoju kompanijas ir galvoju apie tai, kokią grąžą jų akcijos duos tarkim per keturis ar penkis metus. Jei akcijų kaina krenta, aš palaukiu kol praeis audra, galbūt nuperku daugiau už mažesnę kainą. Jei mano investavimo argumentai nepasikeitė, tuomet aš turėčiau mėgti akcijas dar labiau, kai jos krenta” – pridūrė jis.

„Mes iš esmės ieškome vertės, kurios kiti nepastebėjo. Mūsų idėjos turi skirtis nuo vyraujančių vaizdų rinkoje. Kai investuotojai bėga, mes ieškome galimybių atlikti pagrįstus pirkimus, kurie bus vaisingi per daugelį metų. Mūsų pagrindinis tikslas visuomet buvo siekti pagrįstos grąžos per labai ilgą laikotarpį. Aš nežinau, kodėl kas nors žiūri į trumpalaikį laikotarpį. Per savo gyvenimą aš investavau per dešimtmečius. Ieškojimas trumpalaikio pelno nepadeda šiam procesui” – apie Kahn Brothers Group investicinės kompanijos filosofiją kalbėjo Irving Kahn.

„Aš norėčiau rekomenduoti privatiems investuotojams atsijoti vyraujančias nuomones, kurias jie girdėjo per radiją, matė per televiziją ir skaitė internete. Jos nepadeda. Žmonės sako - pirk žemai, parduok aukštai, tačiau jūs to negalite daryti jei sekate paskui bandą” – atkreipė dėmesį minimas investuotojas veteranas.

„Jūs privalote laikytis drausmės ir turite turėti temperamentą priešintis savo impulsams. Kai žmonės ateina į rinką, jie turi neteisingus instinktus. Jei tai pripažinsite, tuomet jūs galite atsispirti norui pirkti ralio metu ir parduoti nuosmukio. Taip pat naudinga prisiminti sudėties galią. Jums nereikia per daug persistengti siekiant per savo gyvenimą auginti kapitalą” – pabrėžė Irving Kahn.

„Volstritas - tai sudėtinga vieta, kur su interneto pagalba visi viską žino. Tačiau mano tėvas visuomet buvo itin analitiškas. Jis grįžta namo su krūva metinių ataskaitų ir skaito jas prie pietų stalo. Bet jis pradeda nuo galo, kur jūs galite gauti svarbiausią finansinę informaciją” – savo tėvą apibūdino Tom Kahn.
 
1.   Parašė Agata   2014-09-27 10:34  

"Minimas legendinis investuotas buvo vienas iš tų nedaugelio, kuris numatė 1929 metų krachą finansų rinkose."
Tokį sakinį mes galime priimti, tik žvelgdami iš šios dienos varpinės. Arba jis pats tuo sakiniu tikėti, žiūrėdamas iš šios dienos varpinės.
Iš tiesų tuo metu ten buvo tokia košė... Begalė dalykų galėjo lemti viena ar kita. Vienoks ar kitoks Franklino Ruzvelto sprendimas galėjo pasukti istorijos ratą kita linkme. Ir jokie investuotojo numatymai ar nenumatymai būtų praradę bet kokią prasmę. Juk iš esmės buvo taikomi atskiri fragmentai ir iš komunizmo, socializmo, fašizmo, kapitalizmo. Tiesiog miksas, tačiau fragmentinis. Tarytum pusiausvyros išlaikymui, kad nepaskęsti. Daugelis sprendimų atrodo priimami absoliučiai emociniu pagrindu. Ir klaidelės, ir puikus požiūris ir sprendimai. Galiausiai, aš galvoju, kad ir Antras Pasaulinis karas gal galėjo kitaip pakrypti, ar jo išvis gal nebūti. Išvis nebūti - gal ne. Tačiau kiek švelnesne forma.

O kiti teiginiai geri. Ir daugeliui jau žinomi. Tik gal pasikartoti reikia, užsiakcentuoti žinias. Iš daug teksto išsigryninti kažkiek punktų, kurių nereikėtų pamiršti niekada.

 
2.   Parašė Audriuxas   2014-09-27 15:07  

Pritariu Agatai, dėl punktų nepamiršimo.

 
3.   Parašė centaspocento   2014-09-27 15:59  

Kaip ir aišku, kodėl jis sulaukė šitokio amžiaus - nes orientuojasi į ilgą laikotarpį . Kai žmogui 108 m., įdomu ne tik jo investavimo patirtis, bet ir gebėjimai sulaukti tokio amžiaus.

 
4.   Parašė Agata   2014-09-27 16:11  

Savęs užsiprogramavimo principas, veikiantis ląsteliniame lygyje. Privalo pamatyti savo sprendimo, veiksmo, darbo rezultatą

 
5.   Parašė lorpak   2014-09-27 16:46  

Savęs užsiprogramavimo principas,


...kaip paprasta, kaip orkaitės kepimo programą nustatyti..... Tik kodėl pasiseka tai 1 iš 100tūkst. daugiausiai....?

 
6.   Parašė IT17   2014-09-27 16:48  

nes negali visiems pasisekt, utopija...

 
7.   Parašė IT17   2015-02-27 00:49  

viskas, ATA....