Rusijos sankcijas labiausiai pajaus Baltijos šalys

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2014-08-20 17:40 Komentarai: (0)
Rusijos įvestas draudimas iš Europos sąjungos šalių importuoti maistą ir su tuo susijusias žaliavas, šiai sąjungai dėl prarastos rinkos ir gamybos bendrai kainuos 6,7 mlrd. eurų, atlikę skaičiavimus skelbia ING Groep analitikai.

„Potencialus Rusijos maisto produktų iš Europos sąjungos šalių importo embargas palies ne tik vaisių ir daržovių veiklos sritis, tačiau poveikis bus kur kas platesnis“ - tikina ING banko ekonomistas Raoul Leering.

Minimo banko analitikų skaičiavimuose atsižvelgiama į pridėtinę vertę, kurią sukuria tarptautinė prekyba. ING banko atstovų teigimu, sankcijos sukelia grėsmę net maždaug 130 tūkstančių darbo vietų.

Europos sąjungos šalys per praėjusius metus bendrai į Rusiją eksportavo vaisių už 1,26 mlrd. eurų, na o daržovių už 769 mln. eurų. ING banko analitikai apskaičiavo, jog dėl verslo nuostolių Rusijoje gamyba Europos sąjungoje sumažės apie šešis procentus, na o bendrasis vidaus produktas - apie 0,04 procentus.

Daugiausiai lėšų dėl Rusijos taikomų sankcijų neteks Vokietija, t.y. apie 1,3 mlrd. eurų. Tuo tarpu atsižvelgiant į Europos sąjungos šalių ekonomikų dydžius, anot ING Groep analitikų, labiausiai nukentės Baltijos šalys. Lietuva gali prarasti iki 0,4 procentų bendrojo vidaus produkto vertės, Estija - iki 0,35 procentų, Latvija - iki 0,2 procentų.
 
Dar nėra komentarų