Olimpinė Lietuvos krepšinio viltis

» Straipsniai » Atsipalaidavimui
Autorius: traders.lt Data: 2012-07-27 23:10 Komentarai: (1)
Na štai, sulaukėme dar vieno šios vasaros pasaulinio sporto renginio, šįkart jubiliejinių trisdešimtųjų vasaros Olimpinių žaidynių, kurios vyks Didžiojoje Britanijoje, Londone. Kaip ir įprasta, Olimpinėse sporto žaidynėse varžosi sportininkai (virš 10 tūkstančių) iš viso pasaulio (dalyvauja 204 šalys) labai įvairiose sporto rungtyse (iš viso 302) ir sporto šakose (iš viso 26), tad kiekvienas galės pasimėgauti savo mėgstamo sporto atstovų tarpusavio varžybomis. Žinoma, Lietuvoje numeris vienas sportas yra krepšinis, kuris dažnai vadinamas antrąja šalies religija, na o mūsų nacionalinė rinktinė iškovojo teisę dalyvauti šių metų Londono Olimpinėse žaidynėse, tad be jokios abejonės didžiausio Lietuvos sporto sirgalių dėmesio susilauks būtent šalies nacionalinės krepšinio rinktinės rungtynės, tačiau nereikėtų pamiršti ir kitų sporto šakų Lietuvos atstovų, kurie gins šalies garbe šių metų Olimpiadoje. Taigi, šįkart laisvalaikio rubrikoje pažvelkime iš arčiau į Olimpinį krepšinio turnyrą.

Istorija

1992 metai, Barselona

Į pasaulio krepšinį Lietuva grįžo 1992 metais, bei tai padarė įspūdingai, nes Barselonos olimpiadoje buvo iškovoti bronzos medaliai. Olimpiados grupiniame turnyre Lietuvos krepšinio rinktinė, kuriai atstovavo tokie gerai žinomi bei legendiniai šalies krepšininkai kaip Valdemaras Chomičius, Sergėjus Jovaiša, Artūras Karnišovas, Rimas Kurtinaitis, Šarūnas Marčiulionis, Arvydas Sabonis bei kiti, iš penkių rungtynių pralaimėjusi tik kartą, žengė į ketvirfinali, kur buvo nugalėta Brazilija, na o pusfinalyje mūsų krepšinio rinktinės laukė Amerikos svajonių komanda, kuriai tuomet Lietuvos rinktinė nepajėgė rimčiau pasipriešinti. Kovoje dėl trečiosios vietos ir tuo pačiu dėl bronzos medalių buvo nugalėta Jungtinė komanda, kuriai šalies krepšinio rinktinė buvo pralaimėjusi prieš tai grupiniame etape.

1996 metai, Atlanta

1996 metais Atlantos olimpiadoje Lietuva pusfinalyje suklupo prie serbiško barjero. Kovoje dėl trečios vietos įveikę australus lietuviai antrą kartą iš eilės tapo bronziniais olimpiados prizininkais. Atlantos olimpiada buvo paskutinis turnyras, kai krepšinio aistruoliai galėjo gėrėtis magišku Arvydas Sabonio ir Šarūno Marčiulionio tandemu. Atlantos Olimpiadoje Lietuvos krepšinio rinktinę tai pat atstovavo tokie žinomi krepšininkai kaip Artūras Karnišovas, Eurelijus Žukauskas, Gintaras Einikis, Rimas Kurtinaitis, Saulius Štombergas bei kiti.

2000 metai, Sidnėjus

2000 metais Sidnėjaus olimpiadoje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė vėl priminė apie save. Dėl traumų rinktinei negalėjo atstovauti trys geriausi šalies krepšininkai – Arvydas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas ir Artūras Karnišovas, tačiau sumaniai Jono Kazlausko vadovaujama komanda vėl iškovojo bronzos medalius. Grupiniame etape Lietuvos rinktinė iš penkių žaistų rungtynių laimėjo trejas, bei pateko į ketvirtfinalį, kur buvo nugalėta amžina mūsų krepšinio rinktinės priešininkė dabar jau neegzistuojančios šalies Jugoslavijos komanda. Pusfinalyje šalies rinktinė gerokai patampė nervus iš NBA žaidėjų sudarytai Amerikos rinktinei. Kelią į finalą amerikiečiams atvėrė pergalė vos dviejų taškų skirtumu. Na o kovoje dėl bronzos medalių buvo nugalėta Australijos rinktinė. 2000 metais Sidnėjaus olimpiadoje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei atstovavo tokie žinomi šalies krepšininkai kaip Eurelijus Žukauskas, Gintaras Einikis, Darius Songaila, Ramūnas Šiškauskas, Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas bei kiti.

2004 metai, Atėnai

2004 metų Atėnų olimpiadą Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pradėjo galingai, nugalėjusi visus varžovus grupėje, ji užėmė pirmą vietą, o ketvirtfinalyje įveikė Kiniją. Deja, tačiau pusfinalio barjeras pasirodė neįveikiamas. Italijos rinktinė netikėtai sustabdė lietuvių žygį, o rungtynėse dėl trečios vietos grupės varžybose įveikta Amerikos rinktinė pasirodė stipresnė, tad 2004 metų Atėnų olimpiadoje buvo užimta ketvirta vieta. Šiose vasaros Olimpinėse žaidynėse Lietuvos krepšinio rinktinę atstovavo tokie žinomi žaidėjai kaip Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas, Saulius Štombergas, Ramūnas Šiškauskas, Darius Songaila, Eurelijus Žukauskas, Robertas Javtokas bei kiti.

2008 metai, Pekinas

2008 metais Pekino Olimpinėse žaidynėse Lietuvos krepšinio rinktinė grupės varžybas pradėjo pergalėmis prieš Argentiną, Iraną, Rusiją ir Kroatiją, tačiau paskutinėse rungtynėse triuškinamai pralaimėta Australijai. Su keturiomis pergalėmis ir vienu pralaimėjimu Lietuvos krepšininkai grupėje užėmė pirmąją vietą. Ketvirtfinalyje, kaip ir prieš tai Atėnuose vykusioje Olimpiadoje, be vargo buvo įveikta Kinijos rinktinė, tačiau pusfinalyje po labai atkaklios kovos nusileista Ispanijai. Kovoje dėl trečiosios vietos teko susitikti su Argentina, tačiau antrą olimpiadą iš eilės nepavyko iškovoti bronzos medalių. Pekino Olimpinėse žaidynėse Lietuvos krepšinio rinktinei atstovavo tokie žinomi krepšininkai kaip Šarūnas Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas, Rimantas Kaukėnas, Simas Jasaitis, Linas Kleiza, Robertas Javtokas bei kiti.

Naujas iššūkis

2012 metai, Londonas

Šiais metais Lietuvos vyrų nacionalinės krepšinio rinktinės laukia naujas iššūkis, t.y. Londono Olimpinės sporto žaidynės. Per paskutines dvi olimpiadas šalies krepšinio rinktinė buvo labai arti medalių, tačiau vis dėl to jų nepavyko iškovoti. Ar Londone pavyks ir vėl sugrįžti į pergalių kelią ir iškovoti taip trokštamus medalius? Tai paaiškės per artimiausias kelias savaites. Viena aišku, Lietuvos nacionalinė krepšinio rinktinė kaip visuomet kovos tik dėl pergalių ir stengsis pademonstruoti akiai patrauklų krepšinį bei nudžiuginti šalies sirgalius. Be to, atsižvelgus į tai, kad į Didžiąją Britaniją gyventi, mokytis ir dirbti išvyko daug Lietuvių, šalies krepšinio rinktinė turėtų sulaukti jų didelio ir labai aistringo palaikymo, nemažai sirgalių turėtų atvykti ir iš Lietuvos.

A grupė

Lietuvos vyrų nacionalinė krepšinio rinktinė, kuri dalyvavo Olimpiniame atrankos turnyre ir jame iškovojo teisę dalyvauti Londono Olimpinėse žaidynėse, burtu keliu pateko į A grupę, kurioje tai pat rungtyniaus tiek šios grupės, tiek viso turnyro favorite Amerikos rinktinė, kurioje žaidžia visiems gerai žinomi ir pažįstami krepšinio žaidėjai iš NBA.

Amerikos krepšinio rinktinė kontrolinėse varžybose prieš Olimpiada nugalėjo visus varžovus su kuriais buvo žaidžiama, tačiau ne visi priešininkai buvo įveikti triuškinančiais skirtumais, tad nors šį rinktinė, atsižvelgus į tai, kad joje žaidžia pačios ryškiausios NBA ir tuo pačiu viso pasaulio krepšinio žvaigždės, yra pagrįstai laikoma turnyro favorite, tačiau tai visiškai nereiškia, kad ši rinktinė nėra pažeidžia ir neįveikiama.

Lietuvos rinktinė iki Olimpiados pradžios sužaidė tikrai nemažai rungtynių, t.y. dalyvavo Olimpiniame atrankos turnyre, kuriame pasirodė sėkmingai ir iškovojo teisę žaisti Olimpinėse žaidynėse, bei tai pat, tiek prieš Olimpinį atrankos turnyrą, tiek prieš Olimpiadą sužaidė tikrai nemažai kontrolinių rungtynių, kurių rezultatai buvo labai įvairūs, t.y. tiek pergalės, tiek pralaimėjimai. Lietuvos rinktinės sirgaliams belieka viltis, kad šalies krepšinio rinktinė geriausią savo formą ir tuo pačiu žaidimą pradės demonstruoti būtent per svarbiausias varžybas, t.y. per atkrintamąsias rungtynes. Prognozuojama, kad Lietuvos rinktinė turėtų išeiti iš grupės bei patekti į ketvirtfinalį.

Tačiau Lietuvos rinktinės šansai laimėti Londono Olimpinį krepšinio turnyrą yra vertinami pastebimai prasčiau nei jau minėtos Amerikos krepšinio rinktinės, bei prasčiau nei tai pat šioje A grupėje žaisiančių Prancūzijos ir Argentinos rinktinių. Abi minėtos rinktinės savo gretose turi ryškių aukščiausiame lygyje žaidžiančių žvaigždžių, ir remiantis išankstiniais vertinimais tai pat turėtų patekti į ketvirtfinalį.

Šios grupės ir tuo pačiu viso šio turnyro ryškiausiomis autsaiderėmis yra laikomos Nigerijos ir Tuniso rinktinės. Nigerija, kaip ir Lietuvos rinktinė, į šią Olimpiadą pateko sėkmingai pasirodžiusi Olimpiniame krepšinio atrankos turnyre, kur be to Nigerija žaidė vienoje grupėje su mūsų rinktine, ir ją nugalėjo. Ar Nigerija, o gal Tunisas taps šio Olimpinio krepšinio turnyro atradimu? Visai įmanoma, ypač atsižvelgus į tai, kad bet kokiame turnyre visuomet pasitaiko staigmenų, na o Nigerijos rinktinė jau įrodė, kad moka žaisti krepšinį, tad išankstiniams šios grupės favoritams tiek Nigerija, tiek Tunisas tikrai gali patampyti nervus ir priversti juos gerokai paprakaituoti.

Šalys grupėje suskirstytos pagal tikimybę laimėti Olimpinį krepšinio turnyrą, t.y. joms lažybų bendrovių priskirtą koeficientą:

Amerika (1.15)
Prancūzija (29.00)
Argentina (34.00)
Lietuva (51.00)
Nigerija (1001.00)
Tunisas (2000.00)


B grupė

Šios grupės favorite yra laikoma Ispanijos rinktinė, kurios galimybės laimėti šį Olimpinį krepšinio turnyrą yra vertinamos tik prasčiau nei Amerikos. Ispanija priklauso pasaulio krepšinio elitui, ir per pastaruosius keliolika metų pasiekė tikrai aukštų ir pagarbos vertų rezultatų įvairiose pasauliniuose krepšinio turnyruose.

Remiantis išankstinėmis prognozėmis, be jokios abejonės iš šios grupės į ketvirtfinalį turėtų išeiti tai pat ir Rusijos bei Brazilijos krepšinio rinktinės, kurių galimybės laimėti šį Londono Olimpinį krepšinio turnyrą yra vertinamos geriau nei Lietuvos rinktinės. Rusijos krepšinio rinktinė, kaip ir Lietuvos bei Nigerijos rinktinės, į Londono Olimpiadą pateko sėkmingai pasirodžiusi Olimpiniame atrankos turnyre.

Tiek, Ispanijos, tiek Rusijos bei Brazilijos rinktinės turi savo žvaigždžių, kurios puikiai žinomos krepšinio pasaulyje.

Iš šios grupės į kitą etapą turėtų patekti ir Australijos rinktinė, na o Didžiosios Britanijos bei Kinijos krepšinio rinktinių galimybės nuveikti kažką šitame turnyre ir šioje grupėje yra vertinamos prasčiausiai, tačiau tai visiškai nereiškia, kad kuri nors iš jų nenustebins ir nepateiks sensacijos. Didžioji Britanija žaidžia namuose, tad šis faktorius tai pat gali jai pasitarnauti, tuo tarpu Kinijos rinktinė yra nuolatinė įvairių pasaulinių krepšinio turnyrų dalyvė bei jos žaidėjai yra sukaupę nemažai tarptautinių rungtynių patirties.

Šalys grupėje suskirstytos pagal tikimybę laimėti Olimpinį krepšinio turnyrą, t.y. joms lažybų bendrovių priskirtą koeficientą:

Ispanija (6.50)
Rusija (34.00)
Brazilija (41.00)
Australija (151.00)
Didžioji Britanija (251.00)
Kinija (501.00)


Gero krepšinio, smagių ir jaudinančių akimirkų.

Parengta remiantis užsienio ir Lietuvos internetiniais tinklapiais

Panašūs straipsniai:

(Laisvalaikis,renginys,sportas)

2024-02-03 » Didžiausias pajamas uždirbę pasaulio futbolo klubai
2021-06-12 » UEFA Euro 2020
2021-01-30 » Dvidešimt didžiausias pajamas uždirbusių pasaulio futbolo klubų
2020-02-15 » Lašišų ir šlakių žūklė žiemą - pavasarį
2020-01-18 » Dvidešimt didžiausias pajamas uždirbusių pasaulio futbolo klubų
2019-10-26 » 2019 metų Tokijo automobilių paroda
2019-09-14 » Frankfurto automobilių paroda
2019-08-31 » 2019 metų FIBA pasaulio krepšinio čempionatas
2019-07-27 » 2019 metais patys vertingiausi sporto klubai pasaulyje. Jau ketvirtus metus iš eilės pačiu vertingiausiu pasaulyje sporto klubu buvo pripažintas amerikietiškojo futbolo atstovas Dalaso Cowboys.
2019-04-20 » Niujorko 2019 metų tarptautinė automobilių paroda

 
1.   Parašė Anglas   2012-07-28 00:03  

na kaip nors i ketvirtfinali iseit