Dešimt šokiruojančių kitų metų Saxo Bank prognozių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-12-23 22:32 Komentarai: (7)
Kaip ir kiekvienais metais Saxo Bank nusprendė nustebinti investuotojus ir pateikė dešimt šokiruojančių kitų metų prognozių. Šiame sąraše, kuris yra įvardintas pavadinimu: „2012 - tobulas chaosas", yra numatytą keletas didelių kilimų arba kritimų, kalbama apie valiutas, bankus bei apie politiką ir ekonomiką.

Šokiruojančių prognozių autoriai teigia, kad šįkart jiems paruošti šias prognozes buvo kaip niekad malonu, nes atrodo, jog niekad iki šiol nebuvo tiek daug galimų įvykių scenarijų, todėl jie paruošė įvairių scenarijų, kurie gali išsipildyti. Kaip visada, jie stengiasi savo prognozuojamus scenarijus susieti su pasirinkta metų tema, kuri šįkart kaip minėta vadinasi:„2012 - tobulas chaosas".

Saxo Bank atstovai ruošdami savo kasmetines prognozes, visada sutelkia savo dėmesį į tas prognozes, kurių realizavimasis nors ir yra mažai tikėtinas, tačiau labiau tikėtinas, nei rinkoms atrodo. Jie be to pabrėžia, kad šokiruojančios prognozės, realiai nėra jokios prognozės, tai greičiau dešimt reikšmingų įvykių, kurių tikimybė jų nuomone, yra nuvertinta. Iš tiesų, jei realizuosis kuris nors iš pateiktų įvykių, tai pakeis mūsų požiūrį į rinkas.

Iš 2011 metų dešimties Saxo Bank banko prognozių (nuoroda į 2011 metų prognozes), realizavosi dvi, na o ankstesniais metais - trys. Taigi mūsų skaitytojams pristatome dešimt šokiruojančių kitų metų Saxo Bank prognozių, kurios gali rimtai sukrėsti rinkas:

1. Palyginus su 2011 metais pasiektu maksimumu, Apple akcijos neteks 50 procentų savo vertės.

Kitų metų pradžioje Apple kompanijai teks susidurti su daug konkurentų. Tokios kompanijos kaip Google, Amazon, Microsoft/Nokia ir Samsung stengsis nukonkuruoti labiausiai inovatyvius Apple produktus, t.y. iPhone ir iPad. Apple nebus pajėgi išlaikyti savo dalies iOS rinkoje, kur ji sudaro net 55 procentus, bei iPad rinkoje, kur ji sudaro net 66 procentus.

2. Europos sąjunga paskelbia apie 2012 metais pratęsiamas bankininkystės atostogas.

Pasirodo, jog gruodžio mėnesį sutartų Europos sąjungos sutarties pokyčių, siekiant išspręsti finansavimo problemas Europos sąjungoje, ypač kalbant apie Italiją, nepakanka. Metų viduryje skolų krizė sugrįžta su dviguba jėga ir tai akcijų rinkoje sukelia didelį nuosmukį, kurio metu per labai trumpą laiką akcijų kainos nukrenta ketvirtadaliu. Tai išprovokuoja Europos sąjungos atstovus paskelbti apie prailginamas bankininkystės atostogas, t.y. visos Europos biržos ir bankai uždaromi savaitei arba netgi ilgiau.

3. Nežinomas kandidatas pradeda siekti Amerikos prezidento posto.

1992 metais protingas nors ir labai chaotiškas Teksaso milijardierius Ross Perot sugebėjo pasinaudoti nuosmukiu ir per Amerikos prezidento rinkimus surinko 18,9 procentus balsų. Po trijų metų Barako Obamos valdymo, pokyčiai atrodo esantys nepakankami, vis labiau auga nepasitenkinimas visa Amerikos politine sistema. Kandidatas į Amerikos prezidento postą, kuris būtų ne iš dviejų pagrindinių šalies partijų, niekad iki šiol negalėjo tikėtis geresnių sąlygų. Kažkas turintis pakankamai tvirtą programą, kuri atneštų realius pokyčius, 2012 metų pradžioje meta pirštinę dabartiniams kandidatams ir lapkričio mėnesį per vienus iš svarbiausių Amerikos istorijoje prezidento rinkimus, surinkęs 38 procentus balsų, tampa Amerikos prezidentu.

4. Australijoje kyla recesija.

Didėjantis ekonomikos augimo sulėtėjimas Kinijoje, paveikia visas Tolimųjų Rytų šalis ir jose sukelia recesiją. Dėl ekonomikos augimo sulėtėjimo Kinijoje, be jokios abejonės nukentės nuo kasybos ir gamtos išteklių stipriai priklausoma Australija. Dėl sumažėjusios žaliavų paklausos Kinijoje, Australijos ekonomika pateks į recesijos būseną, kuri dar labiau pagilės dėl galutinai sužlugsiančios šalies gyvenamojo nekilnojamo turto rinkos, kurios žlugimas vėluoja, nes tai nutiks praėjus penkiems metams po to, kai panašūs reiškiniai nutiko kitose šalyse.

5. Bazelio III ir kitos taisyklės priverčia visoje Europoje nacionalizuoti 50 bankų.

2012 metų pradžioje Europos bankų atžvilgiu pradeda didėti spaudimas, nes nauji kapitalo reikalavimai ir kitos taisyklės, verčia bankus greitai sumažinti savo finansinių svertų lygius. Kaip viso to rezultatas, sulaukiame didelio finansinių aktyvų išpardavimo, kai rinkoje nėra daug pirkėjų. Visiškai užšalusi tarpbankinė rinka sukelia nervingą bankų indėlininkų reakciją, kurie skuba į bankus atsiimti savo indėlių. Indėlininkai nustoja pasitikėti garantijomis, kurias jiems suteikė nemokios valstybės. Daugiau nei penkiasdešimt bankų yra nacionalizuojami, na o keletas gerai žinomų komercinių bankų prekės ženklų, tiesiog nustoja egzistuoti

6. Švedija ir Norvegija saugaus prieglobsčio vaidmenyje pakeičia Šveicariją.

Kaip įsitikinome pagal Šveicarijos pavyzdį, kai šalis pradedama laikyti esanti saugiu prieglobsčiu, tai sukelia tam tikrų grėsmes tos šalies ekonomikai. Tiek Švedijos, tiek Norvegijos kapitalo rinkos yra gerokai mažesnės už Šveicarijos, tačiau šiuo metu Šveicarijos Centrinis bankas siekdamas padėti šalies eksportuotojams, intensyviai devalvuoja savo valiutą, todėl investicinių portfelių valdytojai ima ieškoti naujų saugių prieglobsčių, kuriuose jie galėtų investuoti savo kapitalą. Dėl pagerėjusios nuomonės padidėję kapitalo srautai nukreipti į minėtų dviejų šalių valstybines obligacijas lemia, kad jų dešimties metų trukmės obligacijų pajamingumas tampa 100 baziniu punktu mažesnis už Vokietijos dešimties metų trukmės valstybines obligacijas, kurios iki šiol buvo laikomos esančios pačios saugiausios tarp visų Europos šalių.

7. Šveicarijos Nacionalinis bankas laimi, ir kilsteli EUR/CHF valiutų kursą iki 1,5 reikšmės.

Šveicarijos užsispyrimas kovojant su savo nacionaline valiuta ir 2012 metais toliau atneš teigiamus rezultatus. Atsižvelgdami į tai, kad stiprus frankas ir toliau neigiamai veikia Šveicarijos eksporto konkurencingumą ir tuo pačiu kenkia šios šalies ekonomikai, Šveicarijos Centrinis bankas ir šalies valdžia imasi tolimesnių veiksmų, kad kuo labiau būtų sumažinta daroma žala. Jie nusprendžia toliau plėsti esamas programas, ir netgi įveda neigiamą bazinę palūkanų normą, kad tokiu būdu išprovokuotų kapitalo pasitraukimą iš tradiciškai saugios laikomos Šveicarijos. Galiausiai jiems pavyksta EUR/CHF valiutų kursą kilstelėti net iki 1,5 reikšmės.

8. USD/CNY valiutų kursas ūgtelės dešimt procentų iki 7.0 reikšmės.

Kadangi ribinės pajamos iš miestų vaiduoklių statybų pradeda mažėti, o eksportuotojai dėl sustiprėjusio juanio pradeda turėti problemų susijusių su minimaliomis maržomis, Kinija atsiduria ties recesijos riba, kas kalbant šios šalies terminais reiškia, jog Kinijos bendrasis vidaus produktas ima augti vos 5-6 procentais. Kinijos politikai skuba į pagalbą eksportuotojams ir leidžia juaniui susilpnėti dolerio atžvilgiu. Taigi, USD/CNY valiutų kursas ūgteli dešimt procentų iki 7,0 reikšmės.

9. Baltic Dry indeksas pakils 100 procentų.

Mažesnės naftos kainos 2012 metais, dėl sumažėjusių veiklos išlaidų, gali sukelti Baltic Dry indekso padidėjimą. Tikimasi, jog Australija ir Brazilija padidins geležies rūdos eksportą ir tai bus vienas iš veiksnių, kuris prisidės prie kainų kritimo, dėl to padidės importo paklausa Kinijoje, kuri norės patenkinti savo gamyklų nepasotinamą apetitą. Vykdoma pinigų politikos švelninimo politika lems, jog labai stipriai padidės geležies rūdos paklausa.

10. Kviečių kaina 2012 metais pakils 100 procentų.

Jau kitais metais kviečių kaina, po to kai 2011 metais nukrito labiausiai tarp visų grūdų, šoktels dvigubai. Šiuo metu pasaulyje gyvena apie septyni milijardai žmonių, na o pinigų spausdinimo mašinos šiuo metu dirba pilnu pajėgumu. Nepalankios oro sąlygos anksčiau ar vėliau taip pat sugrįš, ir tai lems, jog kitais metais žemės ūkio produktų rinkos laukia daug neaiškumų. Ypač greitai brangs kviečiai, nes spekuliantai, kurie šiuo metu turi sukaupę vienas iš didžiausias per visą istoriją šortų pozicijas, prisidės prie kviečių kainos atstatymo iki rekordinių aukštumų, kurios paskutinį kart buvo pasiektos 2008 metais.

Pagrindinis Saxo Bank banko ekonomistas Steen Jakobsen taip pakomentavo paskelbtas prognozes:

„Mūsų šokiruojančios prognozės skatina mąstyti nešabloniškai ir padeda pasirengti netikėtiems, bet keičiantiems pasaulį įvykiams. Tai tiesa, kad mąstymas kartais sukelia skausmą, bet tikrai nedidesnį, nei nemalonios staigmenos, kurioms mes jokiu būdu nesame pasiruošę.

Jei kai kurios šokiruojančios mūsų prognozės pasitvirtintų, 2012 metai turėtų tapti dramatiškų pokyčių metai. Mes labai trokštame, kad mums kažkas įrodytų, kaip stipriai mes klystame. Mes norėtume, kad mūsų neigiamos prognozės būtų pakeistos kuo nors kitu, o ne klaidinga realybe, kurią mums aktyviai propaguoja Centriniai bankai ir šalių vyriausybes."
 
1.   Parašė Droidas   2011-12-23 23:25  

Čia šokiruojančios prognozės? Kad Australijoje kils recesija? Nežinomas kandidatas į prezidentus JAV?
Nusivažiavo Saxo bankas.

 
2.   Parašė rimtas2   2011-12-24 00:07  

Kad Australijoje kils recesija jau šneka ant kiekvieno kampo. Tiesa apie NT žlugimą tai kaip sovietmečiu apie valdžią-tik tyliai iš po skverno arba nieko.

 
3.   Parašė Parshiukas   2011-12-24 01:22  

Jo, nežinomas - Ron Paul...

 
4.   Parašė Snapas   2011-12-24 14:13  

Rimtas2, šortink kengūras!

 
5.   Parašė bikerboylt   2011-12-24 18:49  

Iš 2011 metų dešimties Saxo Bank banko prognozių (nuoroda į 2011 metų prognozes), realizavosi dvi, na o ankstesniais metais - trys.

reiskia kitais metais tik viena prognoze realizuosis, ir greiciausiai - Nr.4 rimtas2 turi jau atsargini plana?

 
6.   Parašė sandrar   2011-12-27 01:14  

visos Europos biržos ir bankai uždaromi savaitei arba netgi ilgiau.

??????????

 
7.   Parašė Agata   2011-12-27 04:05  

Savo studentams galėsi skirti laiko - juk pristatei kažkada savo darbą.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gera....juk taip?